De beste bomen en struiken voor privacy in de tuin

Bomen en struiken zijn een uitstekend alternatief om op een natuurlijke manier privacy te krijgen in buitenruimtes. Leer alles over de beste bomen en struiken om privacy te hebben in je tuin of erf en maak je ruimte eigen.
De beste bomen en struiken voor privacy in de tuin

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 10 september, 2022

De privacy van je buitenruimtes is essentieel om er optimaal van te kunnen genieten. Immers, nieuwsgierige buren kunnen een familiereünie of een samenzijn met vrienden in een seconde verpesten. Om een slecht moment te voorkomen, kies je voor het planten van enkele bomen en struiken om privacy in je tuin, je dakterras of binnenplaats te hebben.

Ook al is tuinieren niet je sterkste kant, je brengt misschien toch graag een groot deel van de dag of het weekend in je achtertuin door om van de frisse lucht te genieten. Daarom stellen we graag een paar plantensoorten voor waarvan de eigenschappen werken als een groene muur die gemakkelijk in de natuurlijke omgeving integreert.

De beste bomen en struiken voor privacy in de tuin

Bamboe

Tekening van bamboe
Bamboe heeft ook een filosofische component die het associeert met veerkracht door zijn vermogen om te buigen zonder te breken.

De eerste van de mogelijkheden is de bekende bamboeplant. Hij bereikt een grote hoogte en kan in elke tuin stijl en elegantie brengen. Het idee is om er verschillende op een rij te planten voor de muur of schutting die je wilt bedekken.

Als winterharde groenblijver heeft bamboe echter de reputatie uit de hand te lopen en te woekeren. Hoewel dit niet helemaal waar is, is de soort die het meest geschikt is voor terrassen de bamboesoort fargesia.  In elk geval is het belangrijk om ze in een bloembed of potten te planten, zodat ze zich niet door de hele tuin verspreiden.

De vuilboom

Deze soort is niet zo bladrijk als bamboe, maar wordt wel ongeveer 8 meter hoog, dus als je hoge afscheidingen wilt creëren, is het een uitstekend alternatief. Hij is zeer resistent, en je hebt met deze plant het hele jaar door groen en de privacy die je zoekt!

Cactus

Hoewel hij misschien niet tot de eerste opties behoort om een tuin of terras privacy te geven, zien cactussen er geweldig uit als ze op een rij geplant worden. Het belangrijkste voordeel van cactussen is dat ze heel gemakkelijk te onderhouden zijn. Daarnaast geven sommige soorten zelfs prachtige bloemen.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
5 verschillende ideeën om cactussen te planten

Buxus

Dit is een zeer sierlijke struik die het hele jaar door groen blijft, wat veel punten in het voordeel van deze kleine plant toevoegt. Hij wordt meestal in hoge potten en in kleine ruimten geplaatst. Een rij van 4 of 5 potten met deze struik staat mooi in elke buitenruimte, of die nu in een tuin of zelfs op een terras is.

Heggen

Heggen zijn een klassieker in tuinen die nooit uit de mode raken. Ze vergen heel weinig onderhoud, blijven het hele jaar door groen, en zijn bestand tegen ongeveer alle weersomstandigheden. Het is aan te bevelen ze in grote oppervlakken te planten. Anders kunnen ze de tuin er klein en overvol uit laten zien.

Een van de soorten hagen die veel gebruikt worden is de laurierkers, omdat hij zeer bladrijk is en de kenmerken van zijn bladeren maken dat ze er heldergroen uitzien.

Een andere soort haag is de escallonia. Zijn middelgrote afmetingen en diepgroene winterharde bladeren maken hem tot een van de beste bomen en struiken voor privacy in de tuin. Bovendien heeft hij bloemen die variëren tussen roze, wit en rood, waardoor hij heel decoratief is.

Cipres

Deze bomen zijn ideaal voor tuinen die door gebouwen omgeven zijn. Ze creëren het gevoel van een bos en daardoor hebben ze een grote schuilkracht. Ze vragen niet veel onderhoud, en hun hoogte blokkeert het zicht van buiten het terrein.

Schaafstro

Schaafstro is een heel aantrekkelijke en sierlijke plant die ruimten vrij goed bedekt. Hij kan in decoratieve of rustieke potten gekweekt worden om een groene haag te vormen. Het is een plant die een uitstekend resultaat geeft als het om creëren van privacy in je tuin gaat.

Klimplanten en wijnstokken

Deze soorten planten zijn favoriet bij mensen die buitenruimtes hebben zoals tuinen en terrassen die grenzen aan het land van de buren. Een klimmer is een prima oplossing als je een schutting hebt die de twee patio’s scheidt. Behalve privacy krijg je ook veel groen, schaduw en verkoeling.

Klimop is een van de meest gebruikte planten in deze stijl om privacy te krijgen. Als je wilt dat de uitlopers over een muur klimmen, hoef je alleen maar een gaas of draad te plaatsen waar de takken zich aan vast kunnen klampen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Ontdek 6 tips voor een duurzame tuin

Chinese roos

Deze soort is erg gewild omdat de Chinese roos niet alleen veel groen in je tuin brengt en privé plekjes creëert, maar haar nazomer bloem ook een ongelooflijke kleur aan je tuin geeft. Met een Chinese roos vind je alles in één: groen, bloemen en dicht gebladerte.

Ceder

Mooie planten, struiken en heggen voor privacy
Zoek planten die hoog genoeg zijn, zodat privacy in je tuin verzekerd is.

De ceder is een boom waarvan de bladeren uiterst sierlijk en zeldzaam zijn, want ze vormen kleine kegels waaruit de bladeren tevoorschijn komen die op trossen pinnen lijken. Als je ceders in een rij plant , vormen ze een heel aantrekkelijke natuurlijke haag.

Hortensia’s

Deze struik is een sierheester en wordt gebruikt op plaatsen waar geen erg hoge planten of bomen nodig hebben. De bloemen van hortensia’s zijn zeer dicht en overvloedig, zodat ze zowel een voortreffelijke kleur als een visueel effect geven. Bovendien kun je deze bloemen gebruiken om bloemstukken van te maken.

Een natuurlijke vorm van privacy met bomen en struiken voor privacy in de tuin

We hopen dat deze bescheiden lijst van soorten bomen en struiken die je in je tuin of terras kunt planten voor privacy je helpt om de ogen af te leiden van nieuwsgierige buren die willen zien wat er in je buitenruimte gebeurt.

Voordat je voor een van deze of een andere plant, struik of boom gaat kiezen, moet je ervoor zorgen dat je hun kenmerken en behoeften leert kennen om te bepalen of ze in je tuin kunnen gedijen en het effect hebben waar je op hoopt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Reyes, S. A., & Rosado, I. A. (2000). Plantas utilizadas como cercas vivas en el estado de Veracruz. Madera y Bosques6(1), 55-71.
  • Aymerich, P. (2015). Nuevos datos sobre plantas suculentas alóctonas en Cataluña. Bouteloua22, 99-116.
  • Valdés Illán, R. (2012). Cultivo de hortensia en maceta bajo agua residual depurada salina: eficacia del lavado con agua buena.
  • Lesniewicz, P. (1982). Bonsai: árboles en miniatura. Reverté.
  • CESAR PÉREZ LOPÉZ · 2002. Guía de árboles, arbustos y planta de flor. 3a ed
  • Maurice Dupérat 2007. Árboles y arbustos (Guías de bolsillo)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.