Tips voor het bewaren van bloemstukken

Ben je gefrustreerd omdat je bloemstukken maar een paar dagen mooi blijven? Lees verder om erachter te komen wat je kunt doen om ze langer mee te laten gaan.
Tips voor het bewaren van bloemstukken

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Bloemstukken zijn een geweldige manier om kleur aan onze omgeving toe te voegen en een mooiere plek met een gastvrij gevoel te creëren. Als je dus van je bloemen wilt blijven genieten, dan is het belangrijk om te weten hoe je bloemstukken moet bewaren.

Bloemen verwelken snel en lijken in een oogwenk te bederven. Een aantal kunnen een paar dagen blijven staan, andere tot een paar weken… precies hoe lang hangt af van de variëteit en zorg die je biedt (Engelse link).

Je kunt een aantal bloemstukken zelfs tot vijf dagen in perfecte staat bewaren en we geven je zo enkele eenvoudige tips om dit te doen. Ze zullen niet veel van je tijd in beslag nemen en ze zullen het uiterlijk van je huis verbeteren.

Tips om je bloemstukken te bewaren

Rozen en een hartje

Bloemstukken zijn mooi en ze kunnen voor elke gelegenheid perfect gebruikt worden. Volg de onderstaande tips om je bloemen en bloemstukken langer vers en geurig te houden:

 • Verwijder de wikkels en snijd de steel diagonaal door. Verwijder vervolgens de overtollige bladeren en zet ze in een vaas.
 • Gebruik niet meer dan 10 tot 12 centimeter water, omdat de bloemen dan kunnen ‘verdrinken’.
 • De locatie van het bloemstuk is belangrijk. Zet het ‘s nachts altijd op een koele plaats en overdag bij een zonnig raam, zonder direct zonlicht.
 • Je kunt daarnaast de meeste bloemen wat lauw water geven, maar voor bijvoorbeeld rozen raden we koud water aan.
 • Bloemen hebben vers water nodig, dus ververs het elke dag. voel ook aan het uiteinde van de stengel om te controleren of die te droog is.
 • Orchideeën hebben niet al te veel verzorging nodig omdat ze behoorlijk winterhard zijn (Engelse link). Snijd de stengel gewoon diagonaal af en geef ze lauw water.
 • Hortensia’s hebben echter koud water nodig om fris en mooi te blijven.
 • Voeg minerale zouten toe of doe zelfs een tabletje in het water om ze nieuw leven in te blazen als je denkt dat ze wel een boost kunnen gebruiken. Een lepel zout of suiker helpt ook
 • Bespuit de bloemen of gooi druppels water met je handen om ze te stimuleren.

Hoe je betere bloemstukken krijgt

Het is gemakkelijk om bloemstukken te onderhouden als je eenmaal de kneepjes van het vak kent. Om je bij deze stappen te helpen zullen we hieronder uitleggen wat je precies moet doen.

Maak de bloemen schoon

Verwijder eerst de overtollige stelen en overgebleven bladeren van elke bloem. Dit maakt het gemakkelijker om te herstellen, omdat het de bloemen niet op hoeft te geven om dit te doen. Het zal ook voorkomen dat de vorming van bacteriën of zelfs insecten in verwelkte bloemen terechtkomen.

Stromend koud water

Idealiter moeten bloemen altijd in koud water staan. Snijd de lange stelen in een hoek van 45 graden en leg ze onder de koudwaterkraan. Doe dit met een snoeischaar of een scherp mes, om de stengels niet te breken.

De bloemen voeden

Vaas met witte bloemen

Er zijn veel manieren om bloemen te onderhouden. Bloemen hebben voedingsstoffen nodig nadat ze van hun hoofdplant zijn afgesneden om sterk en gezond te blijven. Je kunt alles toevoegen, van aspirine tot een lepel suiker en azijn. Hier zijn een paar natuurlijke ‘drankjes’ voor bloemstukken.

 • Een eetlepel suiker en een theelepel chloor voor elke twee liter water. Dit is omdat suiker voedt en chloor bacteriën elimineert.
 • Bruisende aspirine zorgt voor zuurstof in het water en houdt het water vrij van gifstoffen en ziektekiemen.
 • Een scheutje Sprite of 7-up is het equivalent van het gebruik van suiker, en de carbonatatie beschermt de bloemen tegen bacteriën.
 • Houd rekening met de kamertemperatuur en zet bloemen op koele plaatsen.
 • De zon en de hitte verdorren de bloemen onmiddellijk, je zou kunnen zeggen dat ze daardoor ‘smelten’, dus zet ze op een koele plaats uit de buurt van koude luchtstromen.
 • Houd de bloemen uit de buurt van direct zonlicht, omdat ze dan sneller verwelken.

Bloemen zijn een decoratief element dat in je huis niet mag ontbreken. Ze zijn gemakkelijk te vinden en voor een langere periode te onderhouden, zoals je in dit artikel hebt geleerd. Er zijn geen excuses, breng onze tips in de praktijk om langer van de mooiste bloemen te genieten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.