Zomerbloemen: zes mogelijkheden voor je tuin

Weet jij welke bloemen bestand zijn tegen de hitte in de zomer? Er zijn veel verschillende zomerbloemen die je tuin in de warmste dagen van het jaar nog kunnen opvrolijken. Ontdek er hier zes!
Zomerbloemen: zes mogelijkheden voor je tuin

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

In de zomer zie je veel terrassen, tuinen en balkons die vol staan met planten. Afhankelijk van de kenmerken van het klimaat, slagen echter niet alle planten erin om in zeer warme gebieden te overleven. Weet jij wat de beste zomerbloemen zijn, die de hitte kunnen verdragen?

Sommige soorten slagen erin om de hoge temperaturen van het seizoen goed te weerstaan. Ze zijn perfect om een buitenomgeving aangenamer en mooier te maken. Ze hebben echter wel wat speciale zorg nodig. Ontdek ze hier!

Zes zomerbloemen om je tuin op te fleuren

De zomer is de perfecte gelegenheid om te genieten van buitenruimtes. Het klimaat en de positieve energie van dit seizoen zijn ideaal om meer tijd door te brengen met je familie, vrienden of partner.

Als je besluit om te profiteren van gebieden zoals de tuin, is het goed om van tevoren te weten welke bloemen bestand zijn tegen de hoge zomertemperaturen. Op deze manier kun je ze gebruiken om de ruimte op te fleuren en een meer harmonieuze en vriendelijke sfeer te creëren.

1. De gazania

Een oranje gazania

Een van de meest populaire zomerbloemen vanwege de felle kleuren is de gazania, ook bekend onder de botanische naam Gazania rigens. Dit is een plant van Zuid-Afrikaanse oorsprong die tussen de 30 en 35 cm hoog wordt. Gazania’s vallen op door hun levendige kleuren. Ook zijn ze bestand tegen extreem weer, zoals het zomerweer.

Het belangrijkste kenmerk is dat de bloemen alleen opengaan als de lucht helder is. De kans is dan ook groot dat je ze tijdens de warmste dagen van het jaar in tuinen en op terrassen ziet staan.

Het meest interessante feit over deze bloemen, is dat je ze kunt vinden in verschillende kleuren, waaronder geel, oranje en rood. Welke vind je het mooist?

2. Geraniums

Geraniums zijn de favoriete bloemen van veel mensen, omdat ze tuinen en buitenruimtes prachtig maken en volop verkrijgbaar zijn in de meeste tuincentra. Dit is een plant van mediterrane oorsprong die tot 60 cm hoog kan worden. Zijn kleurrijke bloemen vallen in de zomer op in al zijn kleuren:

  • rood
  • wit
  • oranje
  • roze

3. Rode zonnehoed

Rode zonnehoed heeft prachtige paarse bloemen

Deze plant heeft heldere kleuren die opvallen in tuinen. Hij heeft ook medicinale toepassingen. Hoewel velen deze bloemen kennen vanwege de geneeskrachtige toepassingen, is het een feit dat rode zonnehoed, of Echinacea purpurea, de perfecte plant is om de buitentuin mee te versieren.

Deze bloem is afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika, maar wordt nu in vele delen van de wereld gekweekt. Hij groeit vaak op binnenplaatsen die aan de zon zijn blootgesteld. Ook kunnen ze tot wel twee meter groeien. Deze bloem is een van de mooiste zomerbloemen, want zijn paarse kleur valt op in groene tuinen.

4. Lavendel

Er zijn vele redenen om lavendel in je tuin te kweken. Ten eerste zijn de bloemen bestand tegen de hoge temperaturen in de zomer, omdat ze inheems zijn in het Middellandse Zeegebied, dat hete, droge zomers kent.

Ook hebben ze meerdere toepassingen in je huis, want je kunt deze plant onder andere gebruiken om verschillende natuurlijke remedies en geurtjes te bereiden. In huis stoot de plant vliegen en muggen af.

In de tuin trekt de heerlijke geur juist veel bijen en vlinders aan, wat goed is voor de natuur. Deze bloem kan 50 centimeter bereiken en staat bekend om zijn paarse bloemen die ook een aangename geur hebben.

5. Anjers

Zomerbloemen

Doordat ze klein zijn kun je anjers in je tuin of in potten planten. Ze zijn er in verschillende kleuren en zijn zeer resistent. Anjers zijn een perfecte keuze voor mensen die van kleine zomerbloemen houden. Ze komen voor in prachtige kleuren, van felroze en paars tot rood, wit en geel. Ook de stippen vallen op in hun lange groene bladeren.

Een van de mooiste voordelen van deze bloem is dat hij niet veel zorg nodig heeft. Daarom is het perfect voor mensen die niet veel tijd hebben voor tuinieren.

6. Satijnbloem

De Dimorphotheca sinuata, ook wel bekend als satijnbloem, is een plant die afkomstig is uit zuidelijk Afrika. Hij staat bekend als een zeer sterke en duurzame plant en is geschikt om zowel in een tuin als in potten te groeien.

Satijnbloemen zijn een favoriete zomerbloem geworden, omdat hun verschillende kleuren kunnen worden gebruikt om zeer opvallende bloemstukken te maken. Ze hebben lange, groene bladeren en hun bloemen kunnen voorkomen in veel verschillende kleuren, zoals:

  • wit
  • roze
  • oranje
  • geel
  • lila

De bloemen hebben vaak ook een hart van een andere kleur.

Om in gedachten te houden

Deze zomerbloemen zijn weliswaar bestand tegen de hoge temperaturen van het seizoen, maar dat betekent niet dat ze geen basisverzorging nodig hebben. Om ze dus gezond en mooi te houden, moet je ze regelmatig water geven (zonder hierin te overdrijven).

Probeer ze ook in geschikte grond te planten, die rijk is aan voedingsstoffen, zodat ze zonder problemen kunnen groeien. Snoei ten slotte verwelkte bloemen en gele bladeren om de bloei te bevorderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.