Gerecyclede flessen als tuindecoratie

Je kunt gerecyclede glazen flessen gebruiken om originele decoraties te maken voor je tuin. Wij laten je zien hoe je dat op een milieuvriendelijke manier kunt doen.
Gerecyclede flessen als tuindecoratie

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Glas wordt gebruikt als verpakking voor een heleboel producten die we in de supermarkt kopen. Denk bijvoorbeeld aan jampotjes, de potjes waar augurken in zitten, sapflessen en wijnflessen. In plaats van ze in de glasbak te gooien, zoals de meeste mensen doen, kun je gerecyclede flessen ook als tuindecoratie gebruiken!

Ben je een rusteloos persoon die graag knutselt? Lees dan gauw verder voor een paar goede ideeën om je tuin te decoreren met glazen flessen.

Zelfs als je geen tuin hebt, dan nog is het goed om onderstaande tips eens door te lezen. Tuindecoraties zijn namelijk ook het perfecte cadeau voor je vrienden en familie.

In dit artikel laten we je een paar innovatieve en interessante ontwerpen zien die je in je tuin kunt gebruiken. Gebruik ze als decoratieve elementen, om je tuin in te delen, of om dingen te bouwen.

Ideeën om gerecyclede flessen te gebruiken als tuindecoratie

Het geweldige van recyclen, is het feit dat je van alledaagse voorwerpen nieuwe en nuttige dingen kunt maken. Je geeft ze als het ware een tweede leven en een tweede kans.

Bovendien is recyclen een geweldige manier om goed voor het milieu  én voor je portemonnee te zorgen.

Laten we eens wat leuke projectjes bekijken.

Wijnflessen gebruiken als potje

Wijnflessen met decoratie

Eén van de manieren om gerecycled glas te gebruiken als tuindecoratie, is om wijnflessen of bierflessen om te vormen tot plantenpotjes.

Je kunt er planten in zetten die nog groter moeten groeien en waarvoor je veel aarde nodig hebt. Ze zijn echter ook handig in je keuken voor kruiden, zoals bijvoorbeeld munt, peterselie en koriander.

Zo maak je een potje van een glazen fles:

 • Zet de fles ondersteboven neer, zodat het mondstuk een soort afvoer wordt. Breek vervolgens de bodem van de fles open, en zet daar het (kruiden-)plantje in.
 • Door de fles horizontaal te plaatsen, kun je er een andere soort plant in zetten. Maak daarvoor één kant van de fles open, en zet hem vervolgens op zijn kant. Nog een origineel idee dat er geweldig uitziet!

Unieke hekken en scheidingsmuurtjes

Door een aantal flessen op elkaar te zetten, kun je een hek creëren of verschillende delen van je tuin van elkaar scheiden. Je krijgt dan een soort afscheiding, gemaakt van flessen. Het visuele effect is erg kleurrijk en het is relatief eenvoudig te maken.

Je kunt daarnaast ook een hekje van flessen maken om kwetsbare planten te beschermen. Op deze manier voorkom je dat mensen per ongeluk op de plantjes stappen.

Zo’n hekje van glas maak je als volgt:

 • De eerste rij flessen moeten voor de helft verbrand worden.
 • Zet daar vervolgens op een nette manier de volgende rij flessen bovenop. Het is het beste om de lagen glas aan elkaar te plakken, zodat de constructie niet uit elkaar valt.
 • Om dit soort hekjes te kunnen maken, heb je veel flessen nodig. Zorg er dus voor dat je er voldoende hebt voordat je begint. Op die manier voorkom je dat je flessen tekort komt en het hekje uiteindelijk niet kunt afmaken.

Lampen en lamphouders

Nu een wat klassieker idee: gerecyclede glazen flessen of potten omvormen tot lamphouders.

Glas is doorzichtig en laat licht door. Door een kaarsje of een kunstmatige lichtbron in een fles te zetten, krijg je een prachtig resultaat.

Om een lamp of een kandelaar te kunnen maken, moet je de flessen nauwkeurig doorsnijden. Wees wel voorzichtig dat je ze niet breekt en dat je jezelf niet snijdt, natuurlijk!

Wat heb je nodig?

 • Gerecyclede glazen flessen of potjes
 • Drilboor
 • Gloeilamp
 • Bevestigingsmateriaal en een kabel met stekker
 • Lampenkap
 • Isolatietape

Wat moet je doen?

 • Maak de fles van binnen en van buiten goed schoon. Bedenk of je het etiket op de fles wilt laten zitten of het wilt verwijderen. Door het etiket te laten zitten, krijgt je lamp een leuke vintage uitstraling.
 • Maak daarna met de drilboor een gaatje in de bodem van de fles.
 • Steek vervolgens de kabel door het gat en maak die met behulp van de isolatietape vast aan de lamphouder.
 • Zet ten slotte de lamphouder boven op de fles, draai de gloeilamp erin en schakel de lamp aan.

Deze lamp kun je gebruiken voor je tuin, maar ook binnenshuis. Waar je hem ook neerzet, in elke ruimte brengt hij een verbluffende en originele sfeer.

Creëer een terrarium

Terrarium van glas

Terrariums zijn erg makkelijk te maken en ze zien er ook nog eens heel leuk uit. Het enige dat je moet doen is je fles goed voorbereiden, zodat je hem kunt vullen met bijvoorbeeld edelstenen, zand, schelpen en kleine plantjes.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor ander materiaal dan gerecyclede flessen om je terrarium te maken. Idealiter gebruik je flessen van verschillende groottes. Je kunt zelfs een vissenkom gebruiken.

Is je terrarium klaar, dan kun je hem zowel in je tuin als in je huis zetten. Of gebruik hem als een mooi decoratiestuk voor op je eettafel!

Kandelaars gemaakt van wijnflessen

Ten slotte onze laatste creatieve tip om je gerecyclede flessen om te vormen naar tuindecoratie: kandelaars gemaakt van wijnflessen. Ook deze zijn eenvoudig te maken, erg goedkoop en ook nog eens heel origineel. Ze geven je tuin een bohemien touch.

Je maakt de kandelaars als volgt:

 • Laat een kaars smelten en druppel de was in de hals van de fles.
 • Zodra er genoeg was in de fles zit, steek je de kaars in de fles.
 • Laat de was vervolgens drogen, zodat de kaars goed vast zit.
 • Is de was droog? Dan is je kandelaar klaar!

Zoals je kunt lezen, zijn er veel verschillende dingen die je kunt doen met gerecyclede glazen flessen. Dus: de volgende keer dat je ze in de glasbak wilt gooien, bedenk je dan, en gebruik ze eens op de bovenstaande creatieve manieren!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.