De voordelen van kaarsen en hoe je ze gebruikt

Kaarsen zijn een fantastische decoratie voor ons huis. Kaarsen hebben daarnaast ook vele andere voordelen. Denk maar eens aan die fantastische aroma's!
De voordelen van kaarsen en hoe je ze gebruikt

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Kaarsen hebben veel voordelen. Ze zijn bijvoorbeeld in staat om ons huis te decoreren. Daarnaast geven ze heerlijke aroma’s af, die ons huis een lekker geurtje geven. Kaarsen zijn ideaal voor speciale gelegenheden en kunnen zeker voor romantiek zorgen. In dit artikel bespreken we de voordelen van kaarsen en leggen we uit hoe je ze gebruikt.

De gloed van een kaars is een uitstekende vorm van decoratie die ons helpt bij het creëren van een bepaalde stemming. Het licht van een kaars verzorgd een bepaalde sfeer die ons helpt ontspannen. Daarnaast kun je kaarsen overal branden: 

 • woonkamer
 • keuken
 • badkamer
 • slaapkamer
 • vrijwel iedere plank

In dit artikel bespreken we de voordelen van kaarsen en hoe je ze bij jou in huis kunt gebruiken.

De voordelen van kaarsen en hoe je ze gebruikt

Er zijn veel redenen om zelf van de voordelen van kaarsen te profiteren en je huis ermee te versieren. Verlichting speelt een belangrijke rol in de inrichting van je huis. Als je goed gebruik maakt van licht, kun je een fantastische, ontspannen sfeer creëren.

1. Kandelaars

Kandelaars kunnen bepaalde ruimtes een speciale sfeer geven. Met deze kleine investering en een klein beetje creativiteit, kun je er zelf één maken en je kamer in een compleet andere ruimte veranderen.

2. Recycled materiaal als decoratie

recycled materiaal als decoratie

 

Je kunt ook objecten die je thuis nog ergens hebt liggen hergebruiken om een prachtig decoratief voorwerp te maken. Het licht van een kaars kan een hier een fantastische bijdrage aan leveren.

 • Je kunt bijvoorbeeld een glazen pot gebruiken. Vul deze vervolgens met zand, schelpen of kurk. Je kunt dit zelfs doen met glazen potten van verschillende grootten om er een mooie tafelversiering van te maken.
 • Je kunt ook verschillende kaarsen aan elkaar vastbinden.
 • Nog een idee is het gebruik van glazen of glazen potten. Deze zet je dan ondersteboven op tafel, net als in de foto hierboven.

3. Kaarsen aan een draad of touw

Je kunt ook glazen gebruiken en een draad of touw om de nek van de kaars binden. Zo maak je bijvoorbeeld een perfecte houder voor een kaars. Je kunt ze overal ophangen. Vooral in je tuin zullen ze er fantastisch uitzien!

4. Theelichtjes

de voordelen van theelichtjes

Je koopt deze kaarsjes meestal in een klein bakje van aluminium. Meestal gaan ze ongeveer vier uur mee. Omdat ze niet erg veel licht geven, raden we je aan om verschillende theelichtjes op tafel te zetten en aan te steken.

5. Lange kaarsen

Dit zijn de kaarsen die je gebruikt voor een kandelaar. Ze zijn perfect als jij een vintage inrichting wil creëren. Je kunt ze bijvoorbeeld in een glazen pot of fles plaatsen en ze decoreren met houten takjes en twijgjes.

6. Drijvende kaarsen

de voordelen van zwevende kaarsen

Drijvende kaarsen lijken wat op theelichtjes. Plaats ze bijvoorbeeld in een bakje water en je zult zien dat ze zullen drijven, terwijl ze gloeien. Deze kaarsen zijn dan ook zeker een perfecte tafeldecoratie voor romantische momenten.

7. Stompe kaarsen

Je plaatst stompe kaarsen meestal in een schaal, maar je kunt ze ook in glazen potjes met zand of steen plaatsen. Verzamel bijvoorbeeld wat steentjes, schelpjes en mooi gekleurd zand en vul de glazen pot. Dit zorgt voor nog wat extra decoratie.

8. Geurkaarsen

de voordelen van geurkaarsen

Geurkaarsen zorgen voor een lekker luchtje. Er zijn verschillende soorten geurkaarsen met verschillende soorten geuren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • bloemgeuren
 • vanille
 • bessen
 • kaneel

Over het algemeen kunnen deze kaarsen je helpen bij het ontspannen van je zintuigen.  Ze zorgen bijvoorbeeld voor kalmte en rust.

De voordelen van kaarsen in Feng Shui

de voordelen van kaarsen in feng shui

Veel mensen gebruiken kaarsen als representatie van het licht dat we nodig hebben om onze ziel te verwarmen en in balans te brengen. Mensen die in Feng Shui geloven, geloven ook dat kaarsen het lichaam en de ziel voorzien van energie.

Tegelijkertijd helpen kaarsen bij het elimineren van de negatieve energie in je huis. Het effect van de kaarsen hangt af van de plek waar je ze neerzet.

De plaatsing van de kaarsen

 • Zuidelijk. Zorgt voor succes en roem en vermindert angstgevoelens.
 • Oostelijk. Zorgt voor harmonie en verspreidt genezende energie tegen ziekten.
 • Noordelijk. Zorgt voor goede energie en helpt je op professioneel gebied.
 • Westelijk. Zorgt voor reizen en creativiteit.

Feng Shui en de voordelen van gekleurde kaarsen

Om meer te leren over de effecten van Feng Shui, is het belangrijk om wat te weten over de verschillende kleuren in Feng Shui. Ze betekenen namelijk allemaal iets anders. 

 • Rood staat voor vuur en levenskracht. Je kunt een kaars van deze kleur gebruiken als je je verdrietig voelt. Volgens Feng Shui kan deze kleur je ook helpen op momenten dat het slecht gaat in de liefde.
 • Geel staat voor de zon, optimisme en intelligentie. Het bevordert concentratie en stimuleert de geest.
 • Groen symboliseert natuur, hoop en sereniteit. Maak gebruik van deze kleur als je een nieuwe weg in wilt slaan en de oude af wilt sluiten.
 • Blauw staat voor kennis en representeert de geest. Maak gebruik van deze kleur als je behoefte hebt aan rust.
 • Wit brengt zuiverheid en perfectie met zich mee. Het gaat slechte gevoelens tegen.
 • Zwart symboliseert het onbekende en het mysterieuze. Het absorbeert negativiteit en de slechte gevoelens van een ander.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bruun, O. (2008). An introduction to feng shui. An Introduction to Feng Shui. https://doi.org/10.1017/CBO9780511800931
 • Creightmore, R. (2000). Feng Shui. Jbsd.
 • P., I. C. G., & S., M. C. C. (1997). Productos derivados de la industria de la palma de aceite : usos. Revista Palmas.
 • Estado de la Nación. (2010). Armonía con la Naturaleza. XXI Informe Del Estado de La Nación En Desarrollo Humano Sostenible. https://doi.org/303.447.286 P964vp-21
 • Secretaría Nacional de Planificación y Desarrollo – Senplades. (2013). Plan Nacional de Desarrollo / Plan Nacional del Buen Vivir. https://doi.org/ISBN-978-9942-07-448-5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.