De voordelen van een zonneterras thuis

Ruimtes zoals een terras of dakterras kunnen de perfecte plek worden om te ontspannen en van de zon te genieten. Leer meer over de voordelen van een zonneterras thuis.
De voordelen van een zonneterras thuis

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een zonneterras is een ruimte om te zonnebaden en het licht ervan de hoofdrol te laten spelen in of bij je huis. Het is vooral een ruimte waarvan het doel ontspanning, rust en loskoppeling is. Dus, hoe kun je er thuis eentje inrichten?

We gaan het in dit artikel hebben over een ruimte in of bij huis die ontworpen is om de zonnestralen op te vangen. We vertellen je alles over de voordelen ervan en hoe je deze ruimte aan je huis kunt aanpassen.

De voordelen van een zonneterras thuis

Een zonneterras biedt meerdere voordelen (Engelse link) die te maken hebben met blootstelling aan zonnestralen en ontspanning. Het kan ook een heel schilderachtig hoekje binnen het huis worden. Hier zijn de belangrijkste voordelen van een zonneterras.

Het is geweldig om de opname van vitamine D te bevorderen

Vrouw aan het zonnebaden
Een zonneterras is een geweldige ruimte om te ontspannen en te zonnebaden.

Ongetwijfeld is een van de belangrijkste voordelen van een zonneterras dat je er kunt zonnebaden. In die zin is het ideaal om de vitamine D binnen te krijgen die de huid van nature aanmaakt bij blootstelling aan de zon.

Het is een essentiële vitamine voor de opname van calcium in de botten. Het heeft ook een direct verband met een goede stofwisseling, de gezondheid van hart en bloedvaten, het immuunsysteem en de hersenfunctie.

Er zijn enkele voedingsmiddelen of supplementen die vitamine D kunnen leveren. De sleutel is echter om het aan te vullen met blootstelling aan de zonnestralen. Het is voldoende om dagelijks slechts 15 tot 20 minuten te krijgen om een goed effect op het lichaam te bereiken.

De sleutel is om tussen 9 en 11 uur ‘s morgens of in de laatste uren van de dag de zon op te snuiven om je huid te beschermen tegen de schadelijkheid van Uv-stralen. Dit laatste wordt in verband gebracht met negatieve gezondheidseffecten, zoals huidkanker (Engelse link).

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
De beste bomen en struiken voor privacy in de tuin

Het kan je humeur helpen verbeteren

Het ontvangen van zonlicht wordt in verband gebracht met een beter humeur en een afname van stress en bezorgdheid. Om precies te zijn draagt het bij tot de afgifte van serotonine (Engelse link), ook wel het “gelukshormoon” genoemd.

Het is een veilige en privé manier om thuis te zonnen

Omdat het een intieme en persoonlijke plek is, is het comfortabel om een bikini of weinig kleding te dragen om van de zon te genieten. Het belangrijkste is dat je de aanbevelingen voor huidverzorging opvolgt en goede producten gebruikt om perfect bruin te worden.

Het is een plaats voor rust en ontspanning

Behalve een exclusieve ruimte om te zonnebaden, kan een zonneterras ook een geweldige ruimte zijn om mooie planten en allerlei voorzieningen te hebben. In die zin kan het een ideale plaats worden om te lezen, te mediteren, dutjes te doen, of welke ontspanningsmethode dan ook te beoefenen.

En hoewel het een ruimte is die gemaakt is om overdag van te genieten, is het ook mogelijk er ‘s avonds van te profiteren. Het kan bijvoorbeeld een ideale plek worden om sterren te kijken.

In de wintermaanden ontstaat er bij een zonneterras binnenshuis, ook als er niet veel zon is, een klein serre-effect dat ideaal is om de warmte binnen te houden en je kamerplanten te verzorgen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
10 negatieve effecten van stress op je gezondheid om in gedachten te houden

Hoe je thuis een zonneterras maakt

Planten
Planten zijn de beste aanvulling voor het inrichten van een zonneterras.

De sleutel is om het terras of het dak te gebruiken om thuis een zonneterras te maken. Hoewel dit een ruimte is die gemaakt is om te zonnebaden, betekent dat niet dat er geen schaduw mag zijn; integendeel, het moet elementen hebben die bescherming bieden tegen sterke Uv-stralen, vooral in het zomerseizoen.

Het wordt meestal gemaakt in een vierkante vorm. Je kunt ook wanden gebruiken en een dak – ze kunnen van glas zijn – die de grenzen van de ruimte bepalen. Op het dak moet echter wel wat plaats overblijven om de zon binnen te laten.

De beste optie is een glazen schuifdak. Zo kan het geopend worden voor direct zonlicht, of gesloten bij regen.

Ook moeten er banken, kussens en comfortabele stoelen op je zonneterras geplaatst worden. Je kunt het best zo inrichten dat de plek er heel aangenaam uitziet. (Kamer)planten en rustieke elementen gaan heel goed samen in dit soort ruimte. Bovendien is een parasol voor het zonneterras buiten een must om je bij felle zon tegen de zon te beschermen.

Vergeet niet je huid te verzorgen

Nu je alle voordelen van een zonneterras thuis kent en weet hoe je het kunt maken, zul je er zeker een willen hebben. Als dat zo is, denk er dan aan dat het belangrijk is om zonnebrandcrème en andere huidverzorgingsproducten te gebruiken om zonder risico’s of problemen van deze ruimte te kunnen genieten.

Probeer niet te veel en te lang in de zon te zitten, vooral niet in de zomer, want Uv-stralen hebben een negatieve invloed op zowel de huid als onze gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mead MN. Benefits of sunlight: a bright spot for human health [published correction appears in Environ Health Perspect. 2008 May;116(5):A197]. Environ Health Perspect. 2008;116(4):A160-A167. doi:10.1289/ehp.116-a160
  • Armstrong BK, Cust AE. Sun exposure and skin cancer, and the puzzle of cutaneous melanoma: A perspective on Fears et al. Mathematical models of age and ultraviolet effects on the incidence of skin cancer among whites in the United States. American Journal of Epidemiology 1977; 105: 420-427. Cancer Epidemiol. 2017 Jun;48:147-156. doi: 10.1016/j.canep.2017.04.004. Epub 2017 May 3. PMID: 28478931.
  • Sansone RA, Sansone LA. Sunshine, serotonin, and skin: a partial explanation for seasonal patterns in psychopathology?. Innov Clin Neurosci. 2013;10(7-8):20-24.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.