Geniet veilig van de zomer met onze tips!

De zomer is een van de tijden van het jaar waar we het meest naar uitkijken. Maar als we de juiste maatregelen niet nemen, brengt het enkele gezondheidsrisico's met zich mee. We geven je enkele tips zodat je veilig van de zomer kunt genieten!
Geniet veilig van de zomer met onze tips!
Galo Flores

Geschreven en geverifieerd door de dokter Galo Flores.

Laatste update: 16 september, 2022

Om van de zomer te genieten zonder je gezondheid in gevaar te brengen, moet je bepaalde preventieve maatregelen nemen. Hoewel het waar is dat het een seizoen is dat wordt gekenmerkt door mooi weer en plezier, brengt het ook bepaalde risico’s op letsel en ziekte met zich mee.

Wat moet je hierover weten? Allereerst hebben onderzoeken aangetoond (Engelse link) dat tijdens het zomerseizoen het bezoek aan de eerste hulp door verschillende aandoeningen toeneemt.

Veel zijn typerend voor het seizoen, terwijl andere het gevolg zijn van een gebrek aan voorzorgsmaatregelen en blootstelling aan gevaarlijke activiteiten. Hoe kun je de risico’s verkleinen? Laten we dit eens nader bekijken!

7 preventieve gezondheidsmaatregelen om van de zomer te genieten

Het goede weer in de zomer, in combinatie met de vakanties, maakt dit seizoen een van onze favoriete tijden van het jaar. Hoewel de algemene sfeer je uitnodigt om te ontspannen, moet je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om je gezondheid te beschermen tegen de risico’s van het seizoen en de activiteiten ervan. Hier zijn een paar tips.

1. Matig je blootstelling aan de zon

Geniet veilig van de zomer met bijvoorbeeld behulp van zonnebrandcrème

Dit is zeker de meest voorkomende aanbeveling voor deze tijd van het jaar. Gelukkig kun je jezelf op een eenvoudige manier beschermen tegen zonlicht (Engelse link). Het enige dat je hoeft te doen is de volgende adviezen te volgen:

 • Draag een hoed om je hoofd te beschermen.
 • Draag lichte, lichtgekleurde kleding om koel te blijven.
 • Breng zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor aan en breng deze elke twee tot drie uur opnieuw aan. Herhaal het gebruik ook als je uit het water komt.
 • Draag een zonnebril.
 • Blijf tussen elf uur ‘s ochtends en vier uur ‘s middags in de schaduw om de uren met de hoogste UV-straling te vermijden.

2. Blijf gehydrateerd

Er wordt veel gesproken over het zorgen voor je hydratatieniveau, maar het is ook belangrijk om zuivere dranken te drinken. Je moet als het warm is 2 tot 2,5 liter water per dag consumeren.

Als je in het buitenland bent gebruik dan bij voorkeur water uit fles of gefilterd. Kraanwater kan in bepaalde landen namelijk het risico op darminfecties verhogen (Engelse link).

Hetzelfde geldt voor bereide dranken: zoek altijd een plek met goede hygiënische maatregelen. Drink nooit dranken die bereid zijn op geïmproviseerde of onhygiënische plaatsen.

3. Neem extreme voorzorgsmaatregelen tijdens het zwemmen

De zomer is ook de tijd om van het water te genieten, maar dan wel met alle nodige voorzorgsmaatregelen. Op het strand mag je alleen zwemmen in de daarvoor bestemde gebieden. Zorg ervoor dat er strandwachten aanwezig zijn. De gouden regel voor duikers en zwemmers is om nooit alleen te zwemmen. Elke situatie kan fataal zijn als er niemand in de buurt is om je te helpen.

Wat in het water duiken betreft, mag je dit alleen doen als je de diepte van de locatie kent. Onveilig het water induiken kan ernstige verwondingen veroorzaken als het ondiep is. Drie zeer belangrijke situaties die om veiligheidsredenen moeten worden vermeden zijn de volgende:

 • ‘s Nachts zwemmen in de zee.
 • Zwemmen direct na een zware maaltijd.
 • Zwemmen in de zee of het zwembad na het drinken van alcohol.

4. Voorkomen van diarree

Naast voorzorgsmaatregelen voor het drinken van water, moet je ook letten op wat je eet. Of je het nu zelf bereidt of in een restaurant eet, het is altijd raadzaam om een goede hygiëne in acht te nemen. Vergeet niet dat het het hete seizoen is, dus voedsel bederft sneller. Daarom moet je op het volgende letten:

 • Bewaar alle bederfelijke voedingsmiddelen in de koelkast.
 • Was de handen grondig voor het bereiden of consumeren van voedsel.
 • Als je zeevruchten zoals schaal- en schelpdieren consumeert, moeten ze vers zijn en mogen ze nooit rauw of onvoldoende verhit worden gegeten.

5. Bescherm jezelf tegen muggen om van de zomer te genieten

Muggenbeten zijn erg vervelend, omdat ze jeuk veroorzaken. Ze kunnen ook ernstige gevolgen hebben als ze infectieuze verwekkers overbrengen, zoals West-Nijlkoorts, knokkelkoorts of malaria. Deze laatste wordt meestal overgedragen door muggenbeten in tropische delen van de wereld.

6. Reis met de gebruikelijke medicijnen

Neem je gebruikelijke medicatie mee op vakantie

In de zomer zijn trips met korte of lange afstanden zeer frequent. Maar voordat je op pad gaat, moet je ervoor zorgen dat je je gebruikelijke medicatie meeneemt en volgens plan inneemt.

Het is ook belangrijk om medicijnen uit de buurt van zonlicht en hitte te houden. Vergeet niet dat er medicijnen zijn die lichtgevoeligheid veroorzaken. Als je hierover twijfelt, kun je het beste een arts raadplegen.

Daarnaast moeten we deze zomer aan nog een belangrijk detail denken: de pandemie. Dus als je internationaal gaat reizen, moet je ervoor zorgen dat je op de hoogte bent van de reisvoorwaarden en vaccinatievereisten.

7. Geniet van de zomer zonder te overdrijven of risico’s te nemen

Tijdens de zomer kunnen sommige plaatsen erg leuk zijn en een geweldige feestsfeer hebben. Maar alledaagse gevaren zijn altijd aanwezig. Als je alcohol drinkt, pas dan op dat je het niet overdrijft en bestuur geen voertuig.

Als je besluit om ongebonden seks te hebben, is bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen essentieel. Om in de zomer voor je gezondheid te zorgen, moet je je gezond verstand gebruiken en niets doen wat je normaal ook niet zou doen.

Raadpleeg indien nodig een arts

Wanneer je je huis verlaat, is het belangrijk om te weten waar je medische hulp kunt krijgen. Als er iets mis is met je gezondheid, kun je het beste een arts raadplegen. De arts zal de enige zijn met de bevoegdheid om voor welk probleem dan ook te zorgen, of het nu om een ziekte, een infectie of een verwonding gaat.

In ieder geval is het belangrijkste om een houding van preventie en zorg aan te nemen tijdens alle activiteiten van dit seizoen. Risico’s vermijden is de beste manier om van de zomer te genieten zonder je gezondheid in gevaar te brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Guo YM, Wang JJ, Li GX, Zheng YA, He W, Pan XC. [Association between ambient temperature and hospital emergency room visits for cardiovascular diseases: a case-crossover study]. Zhonghua Liu Xing Bing Xue Za Zhi. 2009 Aug;30(8):810-5. Chinese. PMID: 20193204.
 • Gabros S, Nessel TA, Zito PM. Sunscreens And Photoprotection. [Updated 2020 Sep 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/
 • Gerencia de Promoción y Difusión, I. N. D. E. C. O. P. I. (2016). En esta temporada de verano las personas deben elegir una piscina higiénica y saludable para su recreación. Disponible en: https://repositorio.indecopi.gob.pe/bitstream/handle/11724/5095/NP%20160219%20Piscina%20saludable.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • Mezzatesta, Pablo. “Alimentación saludable.” (2019). Disponible en: http://200.80.230.14/handle/00261/924
 • Przybilla B, Ruëff F. Insect stings: clinical features and management. Dtsch Arztebl Int. 2012 Mar;109(13):238-48. doi: 10.3238/arztebl.2012.0238. Epub 2012 Mar 30.
 • Riddle MS, Connor BA, Beeching NJ, DuPont HL, Hamer DH, Kozarsky P, Libman M, Steffen R, Taylor D, Tribble DR, Vila J, Zanger P, Ericsson CD. Guidelines for the prevention and treatment of travelers’ diarrhea: a graded expert panel report. J Travel Med. 2017 Apr 1;24(suppl_1):S57-S74. doi: 10.1093/jtm/tax026.
 • Leung AKC, Leung AAM, Wong AHC, Hon KL. Travelers’ Diarrhea: A Clinical Review. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2019;13(1):38-48. doi: 10.2174/1872213X13666190514105054.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.