10 negatieve effecten van stress op je gezondheid om in gedachten te houden

Stress beïnvloedt je niet alleen emotioneel. Leer hier meer over de negatieve effecten van stress op je lichamelijke gezondheid.
10 negatieve effecten van stress op je gezondheid om in gedachten te houden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 10 september, 2022

Behoor je tot de groep mensen die vaak aan stress wordt blootgesteld? Zo ja, pas dan op! Hoewel je het aanvankelijk misschien negeert, heeft deze emotionele toestand een negatieve invloed op zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. In feite zijn er veel negatieve effecten van stress waar velen van ons zich niet altijd van bewust zijn.

Als het lichaam een bedreiging waarneemt of een moment doormaakt dat druk opwekt, zet de hypothalamus een alarmsysteem aan via het zenuwstelsel en hormonen als adrenaline en cortisol. In een milde vorm beïnvloedt dit proces ons alleen op mentaal niveau.

Maar als het niet onder controle gehouden wordt, wordt het een potentiële oorzaak van spierpijn (Engelse link), spijsverteringsproblemen, en zelfs hartproblemen.

Het is belangrijk dat we altijd professionele hulp hebben om onze stress te beheersen. In feite zijn er heel effectieve psychologische therapieën die ons kunnen helpen om deze toestanden beter te hanteren. Het is ook belangrijk in gedachten te houden dat er talrijke schadelijke effecten zijn waaraan het lichaam blootgesteld wordt als stress niet beteugeld wordt.

In feite deden C. Nasca E. Davis Bigio, en B. McEwen (2017) een studie (Engelse link) om de gevolgen vast te stellen die deze psychische toestand meestal in ons lichaam teweegbrengt en die niet zo bekend zijn. In dit artikel gaan we de 10 meestvoorkomende en tegelijk gevaarlijke effecten van stress met je delen. Leer er alles over, zodat je kunt beginnen je stress goed te beheersen.

10 negatieve effecten van stress op je gezondheid om in gedachten te houden

1. Tinnitus en stress

Tinnitus is een auditieve stoornis die optreedt bij het binnenoor als gevolg van fysiologische veranderingen zoals vernauwing van de bloedvaten.

Hoewel de belangrijkste oorzaak ervan de voortdurende blootstelling aan harde geluiden is, is aangetoond dat mensen die aan stress lijden een groot risico lopen op een subjectief soort tinnitus dat wil zeggen, een soort oorsuizen dat geluiden voortbrengt die geen andere persoon kan horen.

In feite tonen studies (Engelse link) zoals die aan de Durkham Universiteit aan dat er weliswaar geen duidelijk doeltreffende medische behandeling bestaat om de aanwezigheid ervan te verminderen, maar dat er wel een psychologische strategie is die kan helpen om het aanzienlijk te verlichten: leren omgaan met stress.

We denken dat je dit artikel ook graag zult lezen:
Natuurlijke remedies tegen klachten door tinnitus

2. Gewichtstoename en zwaarlijvigheid

Overgewicht door stress
Verschillende studies hebben het verband aangetoond tussen stress en zwaarlijvigheid en gewichtstoename.

Het hebben van dit soort emotionele onevenwichtigheid verhoogt aanzienlijk het risico om aan te komen en te lijden aan overgewicht of zwaarlijvigheid. Dit komt door het gevoel van angst dat ermee gepaard gaat, waardoor de persoon een sterke behoefte voelt om meer calorieën te eten om aan zijn behoeften te voldoen.

In feite voerde de Universiteit van Illinois in 2008 een studie (Engelse link) uit die dit duidelijke verband aantoonde, waarbij zwaarlijvigheid vaak het stempel draagt van emotionele stoornissen.

3. Hypertensie en stress

Hoge bloeddruk is een van de hart- en vaatziekten die mensen over de hele wereld het meest treffen. Ze ontstaat als de bloeddruk in de slagaders sterk stijgt, door de vorming van een stolsel of door vernauwing van de bloedvaten.

Hoewel er geen precieze oorzaak is om het ontstaan van deze veelvoorkomende aandoening te verklaren, kan stress een directe invloed hebben door verhoging van de hormoonspiegels in het bloed. Daarom is het erg belangrijk ze op tijd te behandelen, want anders kan ze het hart, de bloedvaten, de ogen en de nieren aantasten.

4. Onregelmatige menstruaties

Door veranderingen op hormonaal niveau te veroorzaken, is het niet verwonderlijk dat deze emotionele toestand ook een directe oorzaak is van onregelmatige menstruaties (Engelse link). Hierdoor kunnen vrouwen een heel korte menstruatie hebben of, integendeel, in overmaat optreden en meerdere dagen uitlopen.

5. Rugpijn

Rugpijn
Rugpijn is een tamelijk wijdverbreid verschijnsel. Dat komt omdat zwaar werk, onze non-stop schema’s, en het gevoel van stress het verschijnen ervan beïnvloeden.

Rugpijn is, na infecties, wereldwijd de tweede meestvoorkomende oorzaak van medische consulten. Het is tegenwoordig een tamelijk wijdverbreid ongemak, omdat zwaar werk, onze non-stop schema’s, en het gevoel van stress het verschijnen ervan beïnvloeden. Als rugpijn aan de laatste reden te wijten is, komt het vaak voor dat ze zich ook uitbreidt naar de schouders en de nek.

6. Hoofdpijn

De hoofdpijn die we door stress ervaren kan van het spanningstype zijn of, in de ergste gevallen, zelfs een migraine. Soms hebben we er op een algemeen niveau last van, maar het komt bijna altijd aan één kant van het hoofd voor.

Hoewel het een veel voorkomend symptoom van veel aandoeningen is, heeft hoofdpijn meestal iets met stress te maken. Hoge cortisolspiegels en de daaruit voortvloeiende spierspanning zijn triggers voor deze vervelende aandoening.

7. Slapeloosheid

Slaapproblemen
Stress veroorzaakt een verstoring van het evenwicht in het zenuwstelsel, die op haar beurt kan leiden tot slaapstoornissen zoals slapeloosheid.

Slaapstoornissen, vooral slapeloosheid, komen meestal veel voor bij mensen die hun stress niet onder controle kunnen houden.

Dit komt door de verstoring van het evenwicht die stress in het zenuwstelsel veroorzaakt. Daardoor wordt de juiste afscheiding van melatonine, ook bekend als het slaaphormoon, verhinderd.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook leuk om te lezen:
Oorzaken en behandeling van een slaapstoornis

8. Acne

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, lijdt ook de huid onder de gevolgen van stress. Als het cortisolgehalte stijgt, verhoogt dat de productie van lichaamsoliën en -vetten. Die zijn betrokken bij de vorming van puistjes en mee-eters, mee-eters.

9. Haaruitval

Effecten van stress
Stress kan de haarfollikels direct verzwakken of mensen ertoe brengen met hun haar te rukken en het uit te trekken.

Vaak hebben problemen met haaruitval een direct verband met veelvuldige spanning en stress. Hierdoor verzwakken de haarfollikels of kunnen angstgevoelens ontstaan die iemand ertoe brengen zijn haar uit te trekken om met negatieve gevoelens om te gaan.

10. Maagzweren

Het spijsverteringsstelsel is nauw verbonden met emotionele stoornissen. Als stress toeslaat worden er overmatig maagzuur geproduceerd, en dat bevordert de vorming van zweren, indigestie en ontstekingen.

Al met al is het, vanwege alle risico’s die ermee gepaard gaan, van essentieel belang om stress te leren beheersen. We hebben daarvoor veel goede psychologen tot onze beschikking die ons kunnen begeleiden bij het begrijpen en goed beheren van deze dimensies. Ook het beoefenen van ontspanningstechnieken en ademhaling, Mindfulness, en yoga kunnen heel nuttig zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dimsdale, J. E. (2008, April 1). Psychological Stress and Cardiovascular Disease. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2007.12.024
  • Nasca, C., Davis, E., Bigio, B., Sandi, C., & McEwen, B. S. (2016). Effects of Stress Throughout the Lifespan on the Brain and Behavior. In Hormones, Brain and Behavior: Third Edition(Vol. 5, pp. 443–463). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803592-4.00111-5
  • Fife, T. D. (2014). Tinnitus. In Encyclopedia of the Neurological Sciences(pp. 474–476). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00158-5
  • Ozier, A. D., Kendrick, O. W., Leeper, J. D., Knol, L. L., Perko, M., & Burnham, J. (2008). Overweight and Obesity Are Associated with Emotion- and Stress-Related Eating as Measured by the Eating and Appraisal Due to Emotions and Stress Questionnaire. Journal of the American Dietetic Association108(1), 49–56. https://doi.org/10.1016/j.jada.2007.10.011

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.