Natuurlijke remedies tegen klachten door tinnitus

Mensen die aan tinnitus lijden nemen geluiden waar zonder externe prikkels. Hier laten we je een reeks natuurlijke remedies zien waarmee je ze kunt behandelen!
Natuurlijke remedies tegen klachten door tinnitus
Abel Verdejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de fysiotherapeut Abel Verdejo.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel noemen we een serie natuurlijke remedies tegen klachten door tinnitus die je kunt proberen om de klachten te verminderen. Lees dus snel verder als je aan deze aandoening lijdt.

Wat is tinnitus? We zijn er zeker van dat je weet dat het samenhangt met alle vormen van piepen of ruisen in de oren maar we zijn hier niet om het begrip als zodanig uit te leggen, we zijn hier om een reeks behandelingen of hulpmiddelen te benoemen, want veel mensen lijden aan deze pathologie.

Er zijn verschillende oorzaken (Engelse link), en ook verschillende geneeswijzen, en zoals altijd in onze artikelen kiezen we voor natuurlijke remedies tegen de klachten die tinnitus kan veroorzaken. Veel mensen nemen hun toevlucht tot deze mogelijkheid nog voor ze naar de dokter gaan, maar we raden je toch altijd aan je arts te bezoeken.

Natuurlijke remedies tegen de klachten die tinnitus kan veroorzaken

Honing

Huismiddeltjes zijn vooral gebaseerd op een reeks natuurlijke behandelingen, die heel effectief zijn bij de behandeling van elke soort kwaal waar we dagelijks aan kunnen lijden. Veel mensen nemen hun toevlucht tot deze mogelijkheid nog voor ze naar de dokter gaan, maar we raden je toch altijd aan je arts te bezoeken.

 • Neem dagelijks twee eetlepels biergist, maar vermeng het, voor je het inneemt, met het sap van een tomaat.
 • Snijd een citroen in kleine stukjes, voeg een eetlepel honing en drie eetlepels zonnebloempitten toe en zet alles op het vuur in een halve liter water. Laat het dan tien minuten trekken, zeef het en bewaar de vloeistof in een luchtdichte fles (bij voorkeur van glas); drink er twee glazen per dag van gedurende ongeveer twee maanden.
 • Neem een doek en ga er met het strijkijzer overheen om het te verwarmen en leg het dan over het oor waar je het suizen voelt, tot het verdwijnt of de doek is afgekoeld.
 • Bereid een aftreksel met ginkgo biloba-bladeren en drink het driemaal daags. Dit zal dienen om de cerebrale irrigatie te verhogen en zou moeten helpen het suizen in de oren te verminderen.
 • Breng eenmaal per dag ongeveer 3 of 4 druppels castorolie in het aangedane oor aan; bedek het oor na het aanbrengen met watten. Deze behandeling moet dan elke week of tien dagen worden volgehouden.
 • Spoel je neus dagelijks uit met koud, licht gezouten water (ongeveer 1 of 2 korrels grof zout opgelost in een glas water). Dit stimuleert de bloedtoevoer.
 • Druk op de depressies achter beide lobben en op de kaak direct onder de oren. Houd dit een paar minuten vast.
 • Bij oorverstopping bereid je een mengsel van eerst 100 ml zuivere olijfolie, 10 gram koningskaars, 5 gram paardenkastanje en 3 druppels etherische olie van tijm. Doe alles in een fles met wijde hals en giet de olie erin (als hij nog een beetje warm is), terwijl je er tegelijk in roert. Laat het dan drie weken met een gaasje erover in de open lucht staan en schud het elke dag. Zeef het dan en breng 4 druppels aan in het aangetaste oor, voor het slapen gaan.
 • Week 2 en een halve eetlepel fenegriekzaad of fenegriek in 3 kopjes koud water gedurende acht uur. Roer dan een beetje tot het gemengd is en drink een kopje.
 • Giet een eetlepel pennyroyal-olie in een kop kokend water; drink twee kopjes per dag tot je je veel beter voelt. Deze behandeling helpt niet alleen bij suizen in de oren, maar ook bij angst, nervositeit, hartkloppingen en duizeligheid.

Aanbevelingen

Oefeningen doen
 • Houd een dieet aan met veel vezels en weinig vet, waaronder vooral voedingsmiddelen die magnesium en veel kalium bevatten; deze voedingsmiddelen verbeteren de bloedsomloop en kunnen hinderlijk suizen verminderen.
 • Probeer geen koffie en alcohol te drinken, ze kunnen bijdragen tot de suizende geluiden in de oren.
 • Steek NIET je vingers in je oor! Ook mag je geen enkel soort voorwerp in je oor steken – zelfs niet als je voelt dat het verstopt zit. Dit kan het nog meer verstoppen en je oor schaden, en zelfs infecties veroorzaken.
 • Als je denkt dat het suizen of piepen door stress veroorzaakt wordt, probeer dan ontspanningstechnieken te uit te voeren.
 • Doe altijd aan lichaamsbeweging, liefst geen contactsporten; zo houd je je bloed stromend en dat kan helpen om tinnitus te voorkomen.
 • Ga ten slotte naar een specialist als het oorsuizen erg hardnekkig is om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Londero A, Avan P, Bonfils P. Acufenos subjetivos y objetivos: aspectos clínicos y terapéuticos. EMC – Otorrinolaringol. 2009
 • Londero A, Blayo A. Diagnóstico y tratamiento de los acufenos. EMC – Tratado Med. 2010.
 • Farías, E., Herrera, M., & Olivera, J. (2011). El ruido en el ambiente laboral. Guía Práctica N° 2 Gerencia de Prevencion.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.