4 natuurlijke behandelingen voor pijnlijke ogen

Heb je pijnlijke ogen en weet je niet hoe je de pijn moet verlichten? Er zijn enkele natuurlijke behandelingen die kunnen helpen. In dit artikel zullen we enkele opties delen die je thuis kunt proberen.
4 natuurlijke behandelingen voor pijnlijke ogen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Pijnlijke ogen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Overmatig veel tijd achter de computer doorbrengen, zeep in je ogen krijgen onder de douche of een infectie zoals conjunctivitis kunnen dit symptoom veroorzaken, om er maar een paar te noemen.

Als je echter niet je toevlucht wilt nemen tot de gebruikelijke oplossingen en liever iets natuurlijks gebruikt, zullen we je vandaag vertellen over enkele natuurlijke behandelingen voor pijnlijke ogen.

Behandelingen voor pijnlijke ogen

We raden je aan om je gewoonten te herzien, omdat het de tijd die je achter de computer doorbrengt kan zijn die je pijnlijke ogen veroorzaakt. Dit wordt uitgebreid uitgelegd in het artikel Computer vision syndrome: when the tool becomes an enemy (Spaanse link).

1. Hete kompressen

Deze eerste behandeling voor pijnlijke ogen biedt een zeer effectieve verlichting als je last van conjunctivitis hebt. Je hoeft alleen maar een kompres in heet water te dopen en het een paar minuten op je ogen aan te brengen.

We raden het gebruik van losse kamille niet aan (Spaanse link), omdat de losse deeltjes in je ogen kunnen komen en de infectie kunnen verergeren. Als je het echter maakt met een kamille-theezakje en het goed zeeft kun je het vocht gebruiken om het kompres in te laten weken.

Je moet daarmee natuurlijk heel voorzichtig zijn. Om mogelijke problemen te voorkomen, kun je ervoor kiezen om het kompres gewoon te bevochtigen met warm water.

2. Theezakjes op je ogen

Vrouw met theezakjes op de ogen om pijnlijke ogen te verminderen

Een andere behandeling voor pijnlijke ogen is om theezakjes op je ogen te leggen. Je kunt hiervoor kamille of groene thee gebruiken. Zoals we hierboven al aangaven, moet je wel heel voorzichtig zijn met kamille.

Als je alleen kamillethee in huis hebt, kun je een gaasje over je ogen doen voordat je het theezakje op je ogen legt. Op die manier bescherm je je ogen zoveel mogelijk en voorkom je dat er iets in komt. Laat de zakjes ongeveer tien minuten op je pijnlijke ogen liggen.

Door theezakjes op je ogen te leggen, kun je het gebied ontspannen en irritatie en pijn verminderen. Het kan zelfs helpen om klachten door allergieën en conjunctivitis te verminderen. Het aanbrengen van warme, natte theezakjes op je ogen doen heeft veel voordelen. De belangrijkste daarvan zijn onder andere dat de theezakjes helpen om:

  • je ogen te ontspannen. Dit is gunstig als de pijnlijke ogen het gevolg zijn van vele uren achter de computer werken.
  • klachten door conjunctivitis te verlichten. Als je deze oogontsteking hebt opgelopen, zullen geweekte theezakjes je helpen om je weer beter te voelen en minder klachten te ervaren.
  • symptomen van allergieën te verlichten. Als je ogen doorlopend tranen omdat je bijvoorbeeld allergisch bent voor pollen, kunnen theezakjes helpen om het tranen te verminderen.

3. Caesalpinia

Caesalpinia behoort tot de vlinderbloemigenfamilie en is een bloem die kan helpen om bepaalde oogaandoeningen te verbeteren. Om het te gebruiken, extraheer je de essentie van de bloemen en breng je het voorzichtig aan op je ogen.

Bereiding en toepassing

  • Om dit middel tegen pijnlijke ogen voor te bereiden, moet je een thee maken door water te koken en de bladeren toe te voegen. Als het kookpunt bereikt is, zet je het vuur uit en laat het 5 minuten staan.
  • Zorg er vervolgens voor dat je het mengsel goed zeeft met een fijne zeef.
  • Doordrenk dan een watje in het vocht en was je ogen ermee.
  • Als je een klein stukje gaasje of een kompres bevochtigt met deze vloeistof kun je dit een paar minuten op je ogen aanbrengen.

4. Koude kompressen

Koude kompressen

Aan het begin van het artikel hebben we het belang van warme kompressen op je ogen genoemd. Je kunt echter ook gebruik maken van koude kompressen om pijnlijke ogen te verlichten en het ongemak te verminderen.

Koude kompressen zijn namelijk ontspannend en helpen ook om je bloedsomloop te verbeteren. Hierdoor verminderen ze pijnlijke ogen als je last van allergieën of irritatie hebt. Om dit te doen, is het belangrijk om deze tips te volgen:

  • Week een kompres in koud water en laat het goed uitlekken voordat je het op je ogen legt.
  • Als je thee of infusie gebruikt, laat deze dan afkoelen voordat je het kompres erin weekt en op je ogen aanbrengt.
  • Als de infusie eenmaal is afgekoeld, kun je hem ook in de koelkast zetten om hem later op je ogen aan te brengen voor een extra verkoelend effect.

Je kunt koude kompressen ook nat maken met thee of doordrenkt water, zoals hierboven aangegeven. Je kunt een warm of koud kompres kiezen, afhankelijk van wat het beste werkt voor jou.

Voorkom pijnlijke ogen

Zoals we in het begin hebben opgemerkt, moet je wellicht je gewoonten herzien om pijnlijke ogen te voorkomen. Als je bijvoorbeeld op een computer werkt is het belangrijk om de volgende adviezen op te volgen:

  • neem regelmatig even een pauze.
  • maak een wandeling in de lunchpauze.
  • doe oefeningen om je ogen gezond te houden.
  • kijk regelmatig even ergens anders naar zodat je ogen een paar minuten niet op een scherm gericht zijn.

Als je contactlenzen draagt is het ook heel belangrijk om altijd je handen goed te wassen voordat je je ogen aanraakt om ooginfecties te voorkomen. Voorkom daarnaast dat je voortdurend in je ogen kriebelt en ze steeds aanraakt.

Lijdt je doorlopend aan pijnlijke ogen of oogproblemen? Heb je onlangs last van pijnlijke ogen gehad? We hopen dat dit artikel je enkele tips heeft gegeven om de pijn te verlichten en te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Godínez-Caraballo, Daimy, & Volpato, Gabriele. (2008). Plantas medicinales que se venden en el mercado El Río, Camagüey, Cuba. Revista mexicana de biodiversidad79(1), 217-241. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-34532008000100019&lng=es&tlng=es.
  • Gómez Ugarte, M., Reyes Rojas, S., & Paredes Choque, L. (2015). La manzanilla y sus propiedades medicinales. Revista de Investigación e información en Salud10, 54.
  • Salaverry, Oswaldo, & Cabrera, Jorge. (2014). Florística de algunas plantas medicinales. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Publica31(1), 165-168. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1726-46342014000100025&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.