5 effectieve remedies voor ooginfecties

Deze remedies voor ooginfecties kunnen symptomen zoals een branderig gevoel en roodheid helpen verminderen. Lijd je aan een ooginfectie? Blijf dan lezen om enkele mogelijke oplossingen te ontdekken om je herstel te versnellen.
5 effectieve remedies voor ooginfecties

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Natuurlijke remedies voor ooginfecties zijn bedoeld om symptomen zoals roodheid, zwelling en jeuk te verminderen. Hoewel ze de ziekteverwekker die het probleem veroorzaakt niet direct bestrijden, kunnen ze het ongemak helpen verminderen, zodat je genezingsproces draaglijker wordt.

Het is echter essentieel om in gedachten te houden dat dit soort aandoeningen tot bepaalde complicaties kunnen leiden als je niet de juiste behandeling krijgt. Je moet daarom, voordat je natuurlijke oplossingen probeert, je arts raadplegen om de oorsprong en de ernst van de infectie te bepalen.

Ooginfecties kunnen viraal of bacterieel zijn. Ongeacht de oorzaak zijn ze nogal hinderlijk. Hoewel ze zelden een ernstig probleem vormen, veroorzaken ze steken, ontstekingen, pijn en moeite om normaal te kunnen zien.

Gelukkig zijn ze niet moeilijk op te sporen, waardoor de diagnose en behandeling gemakkelijker worden. Hieronder kun je over enkele nuttige en natuurlijke remedies voor ooginfecties lezen die de ongemakkelijke symptomen kunnen helpen verminderen.

Remedies voor ooginfecties

1. Zoutoplossing

Ingrediënten voor een zoutoplossing

Een effectieve formule voor het reinigen van de ogen is om een zoutoplossing te gebruiken. Hiermee kun je schadelijke deeltjes uit de ogen halen. Een zoutoplossing is een veelzijdige remedie.

Hoewel veel mensen het gebruiken om een verstopte neus te ontlasten, heeft het andere interessante toepassingen. Het kan bijvoorbeeld helpen om de ogen op natuurlijke wijze te reinigen en de aanwezigheid van bacteriën te minimaliseren. Je kunt dit het beste onder begeleiding van je arts doen.

Hoe te gebruiken:

 • De eerste optie is om een stukje katoen in de vloeibare oplossing te dopen en op je oogleden aan te brengen.
 • Om de infectie directer te behandelen, breng je een paar druppels van de oplossing in het aangetaste oog aan.
 • Herhaal dit maximaal twee keer per dag als je dit nodig vindt.

2. Warme kompressen

Een van de beste remedies voor ooginfecties is een warm kompres. Het therapeutische effect helpt een branderig gevoel, irritatie en jeuk te verminderen. Daarnaast ontdekte een onderzoek uit 2012 (Engelse link) dat warme kompressen patiënten met blefaritis helpen door ontstekingen en littekens op het ooglid te verminderen.

De American Academy of Ophthalmology stelt voor om een warm kompres te gebruiken om de symptomen van conjunctivitis te verlichten. Het is echter belangrijk om op te merken dat de functie van een remedie simpelweg is om het ongemak te verzachten en te verminderen, aangezien het rustgevend is en ze de ziekte dus niet als zodanig genezen.

Hoe te gebruiken:

 • Week eerst een stuk katoen of een doek in warm water.
 • Breng het vervolgens voorzichtig aan op het oog en klop het lichtjes aan.
 • Zorg ervoor dat je een schone doek gebruikt om te voorkomen dat je ogen aan nog meer ziektekiemen worden blootgesteld.

3. Bijenhoning

Schaaltje honing

Honing heeft antimicrobiële effecten die bij het verlichten van ooginfecties kunnen helpen. In een onderzoek uit 2016 bleek bijenhoning een effectieve behandeling tegen bepaalde oogziekten te zijn.

Dankzij zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen valt het op door zijn doeltreffendheid bij uitwendig gebruik. Als gevolg hiervan kan het een van de beste remedies voor ooginfecties zijn.

In feite kan de toepassing van honingdruppels een positief effect op patiënten met keratoconjunctivitis hebben. Deze aandoening treedt op, omdat het hoornvlies als gevolg van overmatige droogheid ontstoken raakt.

Hoe te gebruiken:

 • Combineer een theelepel honing met warm water en gebruik het preparaat vervolgens om je ogen te reinigen.
 • Dompel eventueel een stuk katoen in het honingmengsel en leg het dan 5 minuten op je ogen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vier superfoods voor de gezondheid van je ogen

4. Euphrasia

Euphrasia is een medicinale plant die bekend staat als een van de meest effectieve remedies voor ooginfecties. Hoewel er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om de effectiviteit en veiligheid te garanderen, kan externe toepassing nuttig zijn om het ongemak van problemen zoals conjunctivitis te verminderen.

Hoe te gebruiken:

 • Maak eerst een infusie klaar met een theelepel euphrasia en een kopje water.
 • Als het koud is, zeef de oplossing dan en gebruik de vloeistof om de uitwendige delen van je oog te reinigen.
 • Herhaal dit totdat je een verbetering voelt.

5. Remedies voor ooginfecties: theezakjes

Theezakjes als remedies voor ooginfecties

Een paar zakjes kamillethee hebben verzachtende eigenschappen om ongemak en jeuk te verminderen. Theezakjes zijn de meest populaire remedies voor ooginfecties. Door het ontstekingsremmende en verzachtende effect zijn ze een uitstekende optie om onder andere zwelling, roodheid of een teveel aan onzuiverheden te verminderen.

Hoe te gebruiken:

 • Kies eerst theezakjes met verzachtende eigenschappen. Een aantal opties zijn kamille, groene thee, rooibos, calendula of zwarte thee.
 • Zet vervolgens de thee en laat deze afkoelen.
 • Pak de theezakjes en breng ze daarna op de gesloten oogleden aan.
 • Laat 10 minuten inwerken.
 • Probeer deze remedie opnieuw als de symptomen aanhouden.

Heb je deze huismiddeltjes al geprobeerd? Aarzel niet om deze remedies voor ooginfecties te gebruiken. Raadpleeg natuurlijk je arts als de symptomen aanhouden of verergeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lindsley, K., Matsumura, S., Hatef, E., & Akpek, E. K. (2012). Interventions for chronic blepharitis. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.cd005556.pub2
 • Bilkhu, P. S., Naroo, S. A., & Wolffsohn, J. S. (2014). Effect of a commercially available warm compress on eyelid temperature and tear film in healthy eyes. Optometry and Vision Science. https://doi.org/10.1097/OPX.0000000000000134
 • Molan, P. C. (2012). The antibacterial activity of honey and its role in treating diseases. Downloaded from Professor Peter Molan’s Articles on Http://Waikato.Academia.Edu/PeterMolan. https://doi.org/10.1080/0005772X.1992.11099109
 • Salehi, A., Jabarzare, S., Neurmohamadi, M., Kheiri, S., & Rafieian-Kopaei, M. (2014). A double blind clinical trial on the efficacy of honey drop in vernal keratoconjunctivitis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/287540
 • Paduch, R., Woźniak, A., Niedziela, P., & Rejdak, R. (2014). Assessment of eyebright (Euphrasia officinalis L.) extract activity in relation to human corneal cells using in vitro tests. Balkan Medical Journal. https://doi.org/10.5152/balkanmedj.2014.8377

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.