Leer hoe je puistjes en mee-eters kunt verwijderen zonder je huid te beschadigen

Het is beter puistjes en mee-eters niet zelf te verwijderen, met behulp van manuele methoden. Als je dat toch wilt gaan doen, is het belangrijk dat je het op de juiste manier doet.
Leer hoe je puistjes en mee-eters kunt verwijderen zonder je huid te beschadigen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Puistjes en mee-eters verwijderen door ze uit te knijpen is beslist niet de beste optie om het probleem op te lossen. Toch hebben veel mensen op een bepaald moment hun toevlucht tot deze techniek genomen. Is het mogelijk om dit te doen zonder de huid te beschadigen?

In werkelijkheid heeft bovenstaande vraag geen definitief antwoord. Door de juiste techniek te gebruiken, is er veel minder kans dat je de huid beschadigt bij het verwijderen van puistjes en mee-eters. Er is echter geen absolute garantie.

We willen duidelijk stellen dat het niet goed is om puistjes en mee-eters weg te krijgen door er met je vingers in te knijpen. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen zonder je toevlucht te nemen tot directe handmatige verwijdering.

Als iemand er echter de voorkeur aan geeft het met zijn handen te doen, is het beter het op de juiste manier te doen. Hoe je dat moet doen? Daarover gaan we het in dit artikel hebben.

Puistjes en mee-eters

Het is een feit dat de onvolkomenheden die met acne gepaard gaan het uiterlijk beïnvloeden. Daarom is het logisch dat iedereen op een snelle en gemakkelijke manier van die onvolkomenheden af wil.

Maar om het probleem te laten verdwijnen is tijd nodig. Intussen is het niet gemakkelijk om met die opvallende huidoneffenheden rond te lopen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om puistjes en mee-eters met hun blote handen uit te knijpen.

Het probleem is dat als je erin knijpt, een deel van het pus naar buiten komt, maar een ander deel weer in de poriën wordt geduwd. Het is ook mogelijk dat de druk de porie onder de huid doet uitzetten.

Het met de hand uitpikken van puistjes en mee-eters verhoogt het risico op beschadiging van de huid. Om dezelfde reden verhoogt het ook het risico op littekens van acne. Je kunt beter je toevlucht nemen tot andere methoden.

De beste optie: puistjes en mee-eters niet verwijderen

Meisje knijpt puistje uit
Als je puistjes met je vingers verwijdert, bestaat het risico dat een deel van het pus zich onder de huid verspreidt.

Het eerste wat je moet overwegen is of het echt een goed idee is om puistjes en mee-eters met de hand te verwijderen. De algemene regel is dat je dit niet moet proberen als er sprake is van een van de volgende gevallen:

  • Als het puistje rood is en geen witte kop heeft, is het een smet, en is het geen goed idee om het te verwijderen.
  • Indien het puistje erg groot, ontstoken en diep is. Het is beter om geen druk uit te oefenen.
  • Als er een grote plek op de huid zit die zacht aanvoelt. Het is mogelijk dat het een steenpuist is en je moet niet proberen hem op welke manier dan ook te verwijderen.

Op dezelfde manier – en hoewel een verwonding niet aan de bovenstaande kenmerken voldoet – is het de moeite waard de beschikbare opties te evalueren voordat je puistjes en mee-eters met je eigen handen probeert te verwijderen. Enkele alternatieven zouden de volgende kunnen zijn:

  • Een warm kompres bestaat uit het leggen van een zachte doek gedrenkt in warm water op het puistje. Als het afgekoeld is, was je het weer in warm water. Dit kan helpen het op natuurlijke wijze af te voeren. Pas er een toe bij puistjes met een grote witte kop, maar niet bij mee-eters.
  • Professioneel verwijderen: een dermatoloog weet hoe je puistjes en mee-eters kunt verwijderen zonder schade aan te richten.
  • Plaatselijke behandeling zonder recept: Hiervoor zijn verschillende producten op de markt. Je brengt ze gewoon aan en wacht tot ze werken. Bij elk ervan zit een gebruiksaanwijzing.

We denken dat je dit misschien interessant vindt:
4 gezichtsmaskers met zuiveringszout voor het verwijderen van mee-eters

Puistjes en mee-eters verwijderen zonder de huid te beschadigen

Vrouw onder de douche
Na het douchen is het de ideale tijd om puistjes met de hand te verwijderen, want er is minder kans op het achterlaten van beschadigingen.

Als je ervoor kiest puistjes en mee-eters met de hand te verwijderen, kun je het beste een techniek toepassen die het risico op beschadiging zo klein mogelijk maakt. Het eerste wat je moet doen is je handen grondig wassen met water en zeep. Ten tweede ontsmet je de te behandelen plek met alcohol.

Extractie met een naald

  • Ontsmet een naald of speld met alcohol. Prik dan heel voorzichtig in de top van het puistje.
  • Het doel is het propje dat er zit op te lichten. Dit mag geen pijn of ongemak veroorzaken. Als het pijn doet, betekent het dat het verkeerd gedaan wordt.
  • Wikkel dan je vingers in een tissue en leg ze aan weerszijden van het puistje. Verwijder daarna de pus, waarbij je een naar buiten gerichte beweging maakt – dat wil zeggen, tegen de druk in.
  • Was de plek tot slot met zeep en breng alcohol aan.

Met wattenstaafjes

  • Als je bij het openen van het propje met de naald geen drainage krijgt, kun je twee wattenstaafjes nemen en lichte druk uitoefenen op de zijkanten van het puistje.
  • Het is belangrijk de nadruk te leggen op het begrip lichte druk. Op geen enkel moment mag het intens zijn.
  • Met deze procedure kan het puistje afvloeien.
  • Daarna moet de plek gewassen worden, en moet er alcohol (Spaanse link) op aangebracht worden.

Je vingers gebruiken om puistjes eruit te halen

  • Een goed moment om puistjes en mee-eters te verwijderen is na een douche, want de warmte en de stoom openen de poriën. Dit vergemakkelijkt de drainage.
  • Wikkel in dit geval je vingers in een schone doek of watten.
  • Oefen dan zachte druk uit op beide kanten van het puistje, met een duwende opwaartse beweging. Dit moet niet voortdurend gebeuren, maar meer als een wiegende beweging: zachte opwaartse druk en pauzes.
  • Dit kan enige tijd duren, maar het kan werken. Geleidelijk zal er drainage optreden.
  • Het is nodig dit te herhalen tot er geen pus meer uit komt en nooit hard te duwen. Was je op het laatst en breng een antiseptisch middel aan.

Misschien vind je dit artikel ook interessant om te lezen:
Behandelingsopties en oorzaken van hormonale acne

Tips om in gedachten te houden

Als het toepassen van de technieken om puistjes en mee-eters te verwijderen niet werkt, kun je het beste alles laten zoals het is. Het betekent dat ze, om de een of andere reden, nog niet klaar zijn om verwijderd te worden. De situatie forceren leidt alleen maar tot beschadiging van de huid.

Puistjes en mee-eters genezen meestal binnen 5 tot 7 dagen, zonder dat ze met de hand verwijderd hoeven te worden. Intussen kan een slecht gebruikte techniek tot ongewenste effecten leiden.

Een puistje is klaar om verwijderd te worden als het een kritisch punt bereikt heeft waar de punt van het bultje wit of geel is. Cystische acne daarentegen genereert rode bultjes zonder ander gekleurd uiteinde. Ze zijn veel dieper en moeten door een dermatoloog behandeld worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Javier, L., & Cardiel, C. (2004). Reflexiones acerca del lavado de manos. Rev Med IMSS, 42(6), 519-524.
  • Olivera, M. E., García, M. C., & Manzo, R. H. (2020). El alcohol como antiséptico y desinfectante.
  • Fisiológico, E. Elección del mejor tratamiento para el acné activo y sus cicatrices en Medicina Estética (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Barcelona).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.