20 etherische oliën voor de winter die je moet hebben

Etherische oliën kunnen een grote hulp zijn in de winter, of het nu is om je stemming te verbeteren of om frequente infecties in deze tijd van het jaar te voorkomen. Ze moeten echter met voorzichtigheid worden gebruikt.
20 etherische oliën voor de winter die je moet hebben
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 13 februari, 2023

Etherische oliën kunnen een grote hulp zijn tijdens de winter. Deze stoffen hebben bepaalde bioregulerende eigenschappen, en sommige ervan kunnen helpen de natuurlijke afweer van het lichaam te stimuleren.

In de winter is het koud, winderig, en met veranderingen in luchtdruk en vochtigheidsgraad. Deze en andere factoren verergeren bepaalde gezondheidsaandoeningen. Dat geldt in het bijzonder voor aandoeningen van de luchtwegen, allergieën en aandoeningen die te maken hebben met reumatische pijnen.

Evenzo is het niet ongewoon dat in deze maanden van kou en tijd binnenshuis stemmingsstoornissen toenemen. Daarom zijn er gelukkig ook etherische oliën die helpen het emotionele evenwicht te herstellen. In het algemeen is aromatherapie een uitstekende keuze voor deze tijd van het jaar.

De voordelen van etherische oliën

Etherische oliën worden al duizenden jaren gebruikt. Vooral oosterse culturen hebben er altijd veel belang aan gehecht. Ook in de Ayurveda spelen ze een zeer belangrijke rol.

Deze stoffen zijn essentieel in de aromatherapie. Men gelooft dat door het stimuleren van de reukreceptoren via het zenuwstelsel boodschappen naar het limbisch systeem worden gestuurd.

Ook helpen sommige etherische oliën om micro-organismen te elimineren (Spaanse link). Daarom zijn ze een grote hulp bij het voorkomen en bestrijden van infecties in de winter.

20 etherische oliën voor de winter

In het algemeen zijn zoete, warme en zure geuren het beste voor de winter. De sleutel is dat iedereen degene kiest die hij/zij het lekkerst vindt, omdat dit het effect ervan versterkt. Tot de meest aan te raden geuren behoren de volgende.

1. Kruidnagel

Kruidnagel etherische olie is warm en opwekkend, met ontspannende eigenschappen. Ze wordt aanbevolen om pijngevoelens te verlichten en de spijsvertering te stimuleren.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Ravintsara etherische olie: wat zijn de voordelen?

2. Kaneel

Etherische oliën voor de winter
Kaneel wordt niet alleen gebruikt als etherische olie, maar maakt ook deel uit van recepten voor winterinfusies.

Etherische olie van kaneel heeft een troostende en opwekkende werking. Het bevordert het welzijn en kan bepaalde infecties helpen bestrijden. Het kan ook helpen de regulering van emoties te bevorderen.

3. Sinaasappel etherische olie

Oranje etherische olie is een van de beste stemmingsverhogers. Ze is zoet, warm en licht. Ze is heel geschikt voor wie in deze tijd van het jaar vaak verdriet ervaart.

4. Gember

Een andere etherische olie die verwarmend en opwekkend is, is gember. Het is een krachtig tonicum en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het helpt ook om problemen in het spijsverteringsstelsel te bestrijden.

5. Pepermunt

Pepermunt etherische olie verkwikt niet alleen, maar helpt ook de neusholtes vrij te maken. Het kan ook hoofdpijn en migraine verlichten. Het kan ook helpen de eetlust te verminderen, verhoogt de energie, en dient om gebakken lekkers te kruiden.

6. Sandelhout etherischeolie

Sandelhout heeft een zeer aangenaam aroma en is vooral aangewezen voor ontspanning. Ook dit is een etherische olie die werkt als een emotionele regulator. Het is ook een natuurlijk schimmelwerend middel.

7. Oregano

Hoewel oregano meer als smaakmaker wordt gebruikt, is het ook een van de meest gewaardeerde etherische oliën voor de winter. Het heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen.

8. Tea tree

Dit is een van de klassieke etherische oliën, en geen wonder. Ze kan helpen om huidirritatie te verzachten, maar pas op voor de bijwerkingen (Spaanse link) op de opperhuid. Ze is ook uitstekend voor de behandeling van oorontstekingen, koortslip en het voorkomen van hoofdluis.

9. Eucalyptus

Eucalyptus etherische olie (Spaanse link) is ook antiviraal en antibacterieel. Het wordt ook vaak gebruikt als slijmoplossend middel. Het helpt de omgeving schoon te houden.

10. Tijm

Tijm is een natuurlijk antibioticum. Het helpt ook sommige schimmels uit te schakelen en het zenuwstelsel en het immuunsysteem te stimuleren. Het kan ook helpen bij de genezing van wonden.

11. Pijnboom

Dit is nog een van de klassieke etherische oliën die het hele jaar door gebruikt kan worden, maar in de winter is hij bijzonder geschikt. Ze zuivert de omgeving en bevordert het emotionele evenwicht.

12. Etherische olie van lavendel

Ook dit is een van de etherische oliën die niet mag ontbreken in huis. Lavendel is altijd beschouwd als een natuurlijke stemmingsbevorderaar. Het is ideaal voor wie moeite heeft in slaap te vallen.

13. Bergamot

Bergamot etherische olie is zeer geschikt om infecties te bestrijden vanwege zijn antibacteriële, antiparasitaire en antiseptische eigenschappen, bergamot kan werken tegen depressie en stress verminderen.

14. Rozemarijn

Rozemarijn is een van de etherische oliën die gebruikt kan worden als slijmoplosser en ontstekingsremmer. Het werkt ook om de stemming te verbeteren, het geheugen te stimuleren en geestelijke vermoeidheid tegen te gaan.

15. Etherische oliën voor de winter: salie

Salie etherische olie helpt de stemming te verbeteren. Ze is aangewezen voor wie tekenen van droefheid of verval vertoont. Het helpt ook om de omgeving te zuiveren.

16. Gele citroen

Dit is een van die multifunctionele etherische oliën. Ze is pijnstillend met ontstekingsremmende eigenschappen. Ze helpt ook bij problemen met de spijsvertering en vergemakkelijkt de genezing.

17. Ravintsara

Ravintsara etherische olie (Engelse link) is een uitstekende keuze om in een aromaverstuiver te doen op plaatsen met veel samenloop. Ze werkt slijmoplossend en kan de longfunctie helpen stimuleren.

18. Wierook

Deze olie heeft een belangrijk effect op het zenuwstelsel. In het bijzonder kan ze helpen om toestanden van woede of angst te beheersen. Ze zou ook tonische, diuretische en digestieve effecten hebben.

19. Douglasspar

Dit is een van de best geurende etherischeoliën. Ze is aangewezen voor wie zich laag in energie voelt en episodes van stress vertoont.

20. Mirre

Mirre is een etherischeolie die vaak wordt gebruikt om staten van nood te bestrijden. Ze wordt ook al eeuwenlang gebruikt om de huid weer fris te maken en huidirritaties te bestrijden.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Etherische bergamotolie: voordelen en mogelijke bijwerkingen

Gebruik en voorzorgsmaatregelen

Etherische olie
In de winter zijn etherische oliën die de slijmvorming bevorderen en antibacteriële eigenschappen hebben het beste.

De meest gebruikelijke manier om etherische oliën te gebruiken is om er wat van in een aromaverstuiver te doen om hun geur te inhaleren en daarmee te genieten van hun eigenschappen. Ze kunnen met elkaar gecombineerd worden en het ideaal is dat ieder het mengsel vindt dat hem of haar het beste bevalt.

Je kunt ook een paar druppels van deze oliën in de badkuip doen en ervan genieten tijdens een bad. Evenzo is het gebruikelijk om ze te gebruiken in stoombaden.

Het is ook zeer aan te bevelen om ze te gebruiken bij massages. Deze kunnen gedaan worden op de voetzolen, borst, slapen, oren, of bij de neusgaten.

Ze mogen echter niet worden ingenomen en niet in direct contact komen met de slijmvliezen van het lichaam. Als er bij contact met de huid irritatie optreedt, kun je het gebruik het beste onmiddellijk staken.

Etherische oliën voor de winter vereisen voorzichtigheid bij het gebruik ervan

Hoewel etherische oliën zelden bijwerkingen of problemen veroorzaken, kun je het beste altijd een arts raadplegen voordat je ze gebruikt. Er zijn bepaalde gezondheidstoestanden die het gebruik ervan kunnen tegenwerken.

Evenzo is het belangrijk om vertrouwd te zijn met elk product en de mogelijke toepassingen en bijwerkingen ervan. Sommige etherische oliën vertonen bijvoorbeeld reacties bij blootstelling aan zonlicht. Andere kunnen allergische reacties veroorzaken. Hoewel etherische oliën natuurlijk zijn, betekent dit niet dat ze ongevaarlijk zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Maraví Inga, G. G. (2012). Efecto antibacteriano y antifúngico del aceite esencial de Mentha piperita (menta), Origanum vulgare (orégano) y Cymbopogon citratus (hierba luisa) sobre Streptococcus mutans ATCC 25175, Lactobacillus acidophilus ATCC 10746 y Candida albicans ATCC 90028.
  • Alzate, N. A. G. (2009). Evaluación preliminar de la actividad fungicida de los aceites esenciales de eucalipto (Eucalyptus tereticornis, Myrtaceae) y cáscara de naranja (Citrus sinensis, Rutaceae) sobre algunos hongos fi lamentosos. Revista Colombiana de Ciencia Animal, 1(4).
  • BANDONI, A. L., Retta, D., LIRA, P. M. D. L., & van BAREN, C. M. (2009). ¿Son realmente útiles los aceites esenciales? Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas, 8(5), 317-322.
  • de Souza Prestes, Luciana, et al. “Evaluación de la actividad bactericida de aceites esenciales de hojas de guayabo, pitango y arazá.” Revista Cubana de Plantas Medicinales 16.4 (2011): 324-330.
  • Santesteban Muruzábal, R., et al. “Efectos secundarios de la aplicación tópica de un aceite de esencial: dermatitis alérgica de contacto a aceite de árbol de té.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 38. No. 1. 2015.
  • Juliani, Hector, et al. “Searching for the real Ravensara (Ravensara aromatica Sonn.) essential oil.” Perfumer & flavorist 30 (2005): 60-65.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.