Etherische bergamotolie: voordelen en mogelijke bijwerkingen

Etherische bergamotolie is een natuurlijk product dat wordt gebruikt voor medicinale en cosmetische doeleinden. Wil je meer weten over de voordelen van deze olie? Vandaag vertellen we je er alles over!
Etherische bergamotolie: voordelen en mogelijke bijwerkingen

Laatste update: 18 november, 2021

Etherische bergamotolie is afkomstig van de schil van de bergamot sinaasappel (Citrus bergamia). Het wordt gekenmerkt door een bijzonder citrusaroma met bloemige noten en wordt vaak gebruikt als aromatherapie voor medicinale doeleinden. Door de concentratie aan voedingsstoffen en antioxidanten wordt het ook beschouwd als een bondgenoot voor huidverzorging.

Zoals wordt uitgelegd in een artikel dat is gepubliceerd in Frontiers in Pharmacology (Engelse link) is de vrucht een hybride van bittere sinaasappel en citroen waarvan de extracten worden gebruikt als basis voor het bereiden van:

  • parfums
  • cosmetica
  • voedsel
  • snoepjes

Je moet het echter met voorzichtigheid gebruiken, want het kan bijwerkingen veroorzaken. Wat moet je erover weten? In dit artikel vertellen we je er alles over, dus blijf lezen!

Gebruik en eigenschappen van etherische bergamotolie

Vanwege het citrusaroma en de farmacologische samenstelling kan je etherische bergamotolie vinden in een grote verscheidenheid aan verzorgingsproducten. In het bijzonder kan het aanwezig zijn in colognes, zepen, lichaamscrèmes, maar ook in cosmetica. De voedingsindustrie gebruikt het ook als smaakstof, en je vindt het ook in supplementen.

Volgens informatie uit Flavour and Fragrance Journal bevat de olie bioactieve moleculen met potentiële gezondheidsvoordelen (Engelse link). Het heeft met name een vluchtige fractie (variërend van 93% tot 96% van het totaal) en een niet-vluchtige fractie (van 4% tot 7% van het totaal).

De belangrijkste verbindingen zijn onder andere:

  • limoneen
  • linalool
  • linalylacetaat
  • gamma-terpineen
  • beta-pineen
  • pigmenten
  • wassen
  • cumarinen
  • psoralenen

Hoewel er nog maar weinig klinisch onderzoek naar dit product is gedaan, is gebleken dat het antibacteriële, antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Studies hebben ook antioxiderende, pijnstillende en neuroprotectieve effecten aangetoond.

Dit kan ook interessant voor jou zijn:
Gebruik, voordelen en eigenschappen van saffloerolie

Voordelen van etherische bergamotolie

Een afbeelding van cholesterol in de aderen

De natuurgeneeskunde gebruikt etherische bergamotolie als een hulpstof om symptomen van stress, angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen te verminderen. Er wordt ook gezegd dat het positieve effecten heeft tegen een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en pijn. Wat zegt het bewijs?

Stemming

Deskundigen op het gebied van aromatherapie suggereren dat het inhaleren van etherische oliën signalen kan overbrengen naar het limbisch systeem, het hersengebied dat emoties reguleert (Engelse link). Daardoor induceert het fysiologische effecten die tot uiting komen in de vermindering van stress, angst en hartritmeveranderingen.

Een studie gepubliceerd in Current Drug Targets (Engelse link) stelde vast dat aromatherapie met bergamot en andere etherische oliën het vrijkomen van serotonine en dopamine stimuleert, beter bekend als welzijnshormonen. Hierdoor bevordert het de verlichting van symptomen van depressie en andere stemmingsstoornissen.

Cholesterol

Bergamot bevat antioxidante bestanddelen die heilzaam zijn bij het reguleren van het cholesterolgehalte. In een onderzoek dat werd gedeeld door Phytomedicine (Engelse link) toonden extracten van de plant lipideverlagende effecten aan die werden toegeschreven aan het flavonoïdegehalte.

Een onderzoek gebaseerd op dierproeven in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) bevestigt deze eigenschappen en voegt eraan toe dat de polyfenolen van de plant een ontstekingsremmend en anti-diabetisch effect hebben. Voorlopig zijn meer studies nodig om de intrinsieke mechanismen te verduidelijken.

Voedselvergiftiging

Een van de stoffen in de etherische olie van bergamot, linalool, is bestudeerd vanwege zijn antibacteriële werking. Uit waarnemingen is met name gebleken dat zij de groei kan afremmen van bepaalde soorten bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken, zoals Staphylococcus aureus en Escherichia coli.

In dit verband is uit onderzoek in het Journal of Applied Microbiology (Engelse link) gebleken dat verbindingen in bergamot kunnen helpen bij het vernietigen van verschillende bacteriestammen die aanwezig zijn in kippenhuid en koolbladeren. Deze micro-organismen zijn onder andere:

  • Staphylococcus aureus
  • Listeria monocytogenes
  • Bacillus cereus
  • Escherichia coli O157
  • Campylobacter jejuni

De studies zijn nog aan de gang (Engelse link) en wetenschappers denken dat het in de toekomst het beginpunt zou kunnen zijn van behandelingen tegen deze infecties. Voorlopig zou het echter niet je eerste keus therapie moeten zijn.

Pijn en ontsteking

Twee verbindingen in de etherische bergamotolie, linalool en carvacrol, worden in verband gebracht met pijnstillende en ontstekingsremmende effecten. Volgens een overzicht van studies die verschenen in het International Journal of Molecular Sciences (Engelse link) verbeterden deze verbindingen de pijnrespons en hielpen ze ontstekingen te verminderen. Bovendien constateerden onderzoekers een anticonvulsief effect.

Beoefenaars van aromatherapie combineren deze olie vaak met een dragerolie (onder andere kokos-, amandel- of olijfolie) om de symptomen van artritis en musculoskeletale aandoeningen te verzachten. Voor dit doel wordt het vaak als massage-olie gebruikt.

Cosmetica en gezondheid van de huid

De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van deze etherische olie zijn nuttig om de gezondheid van de huid te verbeteren (Engelse link). Het gebruik ervan (in combinatie met een dragerolie) vermindert de aanwezigheid van acne, cysten en mee-eters. Deskundigen geloven ook dat het verlichting geeft bij eczeem, ringworm en psoriasis.

Anekdotisch bewijs suggereert dat bergamot het haar zachter kan maken en pluizend haar onder controle kan houden. Er wordt zelfs gezegd dat het een geïrriteerde hoofdhuid kan verzachten. Om dit te bereiken kunt je zes tot acht druppels van de olie aan je gewone shampoo toevoegen. Je kunt ook twee of drie druppels combineren met een dragerolie voor massage.

Risico’s en mogelijke bijwerkingen van etherische bergamotolie

Een vrouw smeert crème op haar gezicht

Pure etherische bergamotolie is irriterend voor de huid. Daarom moet je het niet direct toepassen. In plaats daarvan kun je het combineren met wat dragerolie of een ander soortgelijk product.

Mensen met een gevoelige huid moeten voor gebruik een kleine test doen, door een druppel van de olie op de huid van je arm aan te brengen. Als er na 24 uur geen tekenen van een reactie zijn, dan kun je het zonder problemen gebruiken.

Een van de stoffen in dit product, bergapten, is fototoxisch (Engelse link). Dit betekent dat het de gevoeligheid voor ultraviolette straling verhoogt, wat leidt tot problemen zoals photodermatitis. Daarom moet je na gebruik van de olie de huid grondig afspoelen en voldoende zonnebrandcrème aanbrengen.

Om veiligheidsredenen kunnen kinderen, zwangere vrouwen, mensen met hypoglykemie of patiënten die medicijnen gebruiken die de gevoeligheid voor zonlicht verhogen (zoals bijvoorbeeld ciprofloxacine) beter geen etherische bergamotolie gebruiken. Raadpleeg je arts of apotheker als je twijfelt.

Hoe gebruik je deze olie?

Om te profiteren van de eigenschappen van etherische bergamotolie, zijn er verschillende opties. De eerste is via een aromadiffuser, die ideaal is voor aromatherapiesessies. Deze laatste kun je ook vervangen door de olie te verdunnen in kokend water (waarvan je de dampen inhaleert).

Het is ook goed om de olie te mengen met een dragerolie voor massage om pijn en gespannen spieren te verlichten. Ten slotte is het mogelijk om het te gebruiken in supplementen voor orale consumptie. Het is belangrijk om alleen goedgekeurde supplementen te gebruiken en niet de pure olie in te nemen.

Wat te onthouden over etherische bergamotolie

Etherische bergamotolie is een product dat farmacologische verbindingen met positieve gezondheidseffecten concentreert. Er is echter meer bewijs nodig om de vermeende voordelen te bevestigen, evenals de veilige doses en mogelijke bijwerkingen vast te stellen.

Daarom moet je het liever niet gebruiken als behandeling voor ziekten. Je moet altijd een arts raadplegen voordat je het als supplement of huidverzorgingsproduct gebruikt. Wellicht ook interessant voor jou

4 etherische oliën om bijensteken te verlichten
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
4 etherische oliën om bijensteken te verlichten

Vandaag vertellen we over etherische oliën die bijensteken verlichten en hun helende eigenschappen wanneer ze op de huid worden aangebracht.



  • Navarra M, Mannucci C, Delbò M, Calapai G. Citrus bergamia essential oil: from basic research to clinical application. Front Pharmacol. 2015 Mar 2;6:36. doi: 10.3389/fphar.2015.00036. PMID: 25784877; PMCID: PMC4345801.
  • Zhang Y, Wu Y, Chen T, et al. Assessing the metabolic effects of aromatherapy in human volunteers. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:356381. doi:10.1155/2013/356381
  • Giglio RV, Patti AM, Nikolic D, Li Volti G, Al-Rasadi K, Katsiki N, Mikhailidis DP, Montalto G, Ivanova E, Orekhov AN, Rizzo M. The effect of bergamot on dyslipidemia. Phytomedicine. 2016 Oct 15;23(11):1175-81. doi: 10.1016/j.phymed.2015.12.005. Epub 2015 Dec 30. PMID: 26851838.
  • Parafati M, Lascala A, La Russa D, Mignogna C, Trimboli F, Morittu VM, Riillo C, Macirella R, Mollace V, Brunelli E, Janda E. Bergamot Polyphenols Boost Therapeutic Effects of the Diet on Non-Alcoholic Steatohepatitis (NASH) Induced by “Junk Food”: Evidence for Anti-Inflammatory Activity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1604. doi: 10.3390/nu10111604. PMID: 30388763; PMCID: PMC6267059.
  • Fisher K, Phillips CA. The effect of lemon, orange and bergamot essential oils and their components on the survival of Campylobacter jejuni, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus in vitro and in food systems. J Appl Microbiol. 2006 Dec;101(6):1232-40. doi: 10.1111/j.1365-2672.2006.03035.x. PMID: 17105553.
  • Lazarotto, M., Valério, A., Boligon, A., Tres, M., Scapinello, J., Magro, J.D., & Oliveira, J.V. (2018). Chemical Composition and Antibacterial Activity of Bergamot Peel Oil from Supercritical CO2 and Compressed Propane Extraction. The Open Food Science Journal, 10, 16-23.
  • Perna S, Spadaccini D, Botteri L, Girometta C, Riva A, Allegrini P, Petrangolini G, Infantino V, Rondanelli M. Efficacy of bergamot: From anti-inflammatory and anti-oxidative mechanisms to clinical applications as preventive agent for cardiovascular morbidity, skin diseases, and mood alterations. Food Sci Nutr. 2019 Jan 25;7(2):369-384. doi: 10.1002/fsn3.903. PMID: 30847114; PMCID: PMC6392855.
  • Clark SM, Wilkinson SM. Phototoxic contact dermatitis from 5-methoxypsoralen in aromatherapy oil. Contact Dermatitis. 1998 May;38(5):289-90. doi: 10.1111/j.1600-0536.1998.tb05752.x. PMID: 9667455.