Gebruik, voordelen en eigenschappen van saffloerolie
Saffloer is een olieachtige plant, wat betekent dat het zaden heeft waar je olie uit kunt halen. Die olie kan vervolgens worden gebruikt voor culinaire of industriële doeleinden. In het artikel van vandaag gaan we het hebben over het gebruik, de voordelen en eigenschappen van saffloerolie.
Hoewel het oorspronkelijk werd gekweekt voor gebruik als kleurstof, specerij en anilinevervanger, begon men in de jaren vijftig saffloer te kweken voor de olie die uit de zaden komt.
In feite bieden zowel de eetbare oliën als de etherische oliën van deze plant interessante voordelen. De eetbare oliën zijn bijvoorbeeld een bron van onverzadigde vetzuren, terwijl de etherische oliën kunnen helpen bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acne en eczeem.
Met saffloerolie kun je olieverf maken in wit en andere lichte tinten. Er zijn echter veel meer toepassingen. Sommige daarvan zijn zelfs gekoppeld aan medicatie. Blijf lezen om meer te weten te komen over deze stof.
Voedingswaarden van saffloerolie
Er zijn twee verschillende soorten saffloerplanten. De ene levert meer enkelvoudig onverzadigde vetten en de andere meer meervoudig onverzadigde vetten. Elk van hen bevat actieve verbindingen met specifieke voedingskenmerken. Laten we deze verschillen eens bekijken.
Enkelvoudig onverzadigde saffloerolie
Deze olie is rijk aan oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd omega 9-vetzuur dat bestand is tegen hoge temperaturen zonder zijn voedingsstoffen te verliezen.
Bovendien onderscheidt het rookpunt van enkelvoudig onverzadigde saffloerolie zich van andere, meer populaire producten, zoals maïs-, olijf- of canola-olie. Daarom is het een gezonde vervanger. Sommige mensen geloven zelfs dat het beter is om te koken omdat de smaak, kleur en geur van deze oliesoort neutraal is.
Meervoudig onverzadigde saffloerolie
Deze olie is rijk aan linolzuur, een essentieel omega 6-vetzuur dat gevoeliger is dan de vorige. Het is daarom niet goed om deze olie bloot te stellen aan hoge temperaturen.
Om oxidatie te voorkomen, moet je het bovendien op een koele plek zoals in de koelkast bewaren. Daarnaast mag je deze olie niet aan licht blootstellen. Meervoudig onverzadigde saffloerolie wordt over het algemeen verkocht als voedingssupplement. Dat komt omdat het zo’n hoog gehalte aan linolzuur bevat.
Houd er ook rekening mee dat omega 6-vetzuren essentieel zijn voor een goede lichaamsfunctie. Je moet er dus voor zorgen dat je het via voedsel binnenkrijgt. Ons lichaam is niet in staat om het te produceren.
Ontdek ook dit artikel:
wat zijn omega-vetzuren 3, 6 en 9?
De toepassingen van saffloerolie voor je huid
Deze olie heeft potentiële gezondheidsvoordelen voor je huid. Daarom staat saffloerolie vaak op de ingrediëntenlijsten van verschillende soorten cosmetica. Als je deze producten wilt gebruiken, hoef je alleen maar de instructies op de verpakking te volgen.
Bovendien kun je het in zijn pure, eetbare vorm direct op je huid aanbrengen. Als het echter een etherische olie is, moet je deze verdunnen met een dragerolie voordat je deze gebruikt. Hoe doe je dat? Je hoeft er maar een paar druppels andere oliën aan toe te voegen. We raden jojoba en druivenpit aan omdat ze kunnen helpen bij een vette huid.
Deze olie wordt als veilig beschouwd. Je kunt het dus dagelijks gebruiken. Onthoud daarbij wel dat de etherische oliën krachtiger zijn. Deze moet je dus alleen voor een korte periode gebruiken.
Toepassingen van saffloerolie in de keuken
Je hebt al een paar voordelen van saffloerolie kunnen lezen. Hieronder gaan we in op de voordelen van deze olie volgens de wetenschap bewezen zijn in onderzoeken.
1. Het is een bron van vetzuren
Saffloerolie is een bron van vetzuren (enkelvoudig en meervoudig onverzadigd) die een fundamentele rol spelen in de lichaamsfunctie. Dit soort goede vetten is betrokken bij hormonale regulatie, geheugenprocessen en de opname van vitamine A, D, E en K. Bovendien kunnen ze ervoor zorgen dat je je langer verzadigd voelt.
Ook bevat deze olie verzadigde vetten die normaal als ongezond of slecht worden beschouwd. Het bevat echter veel minder verzadigde vetten dan andere populaire soorten zoals olijf-, avocado- en zonnebloemolie.
Houd er rekening mee dat een dieet met veel goede vetten en weinig slechte vetten de sleutel is tot veel gezondheidsvoordelen, zoals minder ontstekingen en een betere gezondheid van het hart.
2. Kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren
Een studie gepubliceerd in het tijdschrift PLosS Medicine toonde aan dat een dieet dat rijk is aan MUFA helpt om je bloedglucosewaarden onder controle te houden (Engelse link).
Volgens de studie verbetert het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde (vooral meervoudig onverzadigde vetzuren) de bloedsuikerspiegel, secretie en insulineresistentie aanzienlijk.
Daarnaast ontdekte een studie gepubliceerd in Clinical Nutrition (Engelse link) dat het dagelijks consumeren van 8 gram saffloerolie gedurende 4 maanden de ontsteking kan verminderen. Bovendien hielp het om de glucosespiegels te verbeteren bij patiënten met type 2-diabetes.
Daarom concludeerden onderzoekers dat het combineren van een dieet met veel goede vetten met een behandeling van diabetes effectief is in het verminderen van de complicaties ten gevolge van deze ziekte.
3. Helpt het cholesterolgehalte te verlagen en de gezondheid van het hart te bevorderen
Uit dezelfde studie als hierboven, gepubliceerd in Clinical Nutrition, bleek dat het gebruik van saffloerolie gedurende 4 maanden het cholesterolgehalte kon verlagen. Dit toont aan dat onverzadigde vetten het LDL-gehalte oftewel het slechte cholesterol kunnen verlagen.
Dat is echter niet de enige manier waarop deze stof de gezondheid van het hart kan ondersteunen. De onverzadigde vetzuren die in saffloerolie kunnen helpen om te voorkomen dat bloedplaatjes gaan klonteren. Dit op zijn beurt voorkomt de vorming van stolsels. Dit vermindert het risico op een hartaanval of beroerte.
4. Het is een natuurlijke ontstekingsremmer
Chronische ontstekingen kunnen hartaandoeningen, auto-immuunziekten en zelfs bepaalde vormen van kanker veroorzaken. Gelukkig is er nu wetenschappelijk bewijs dat saffloerolie ontstekingsremmende eigenschappen heeft (Engelse link). Deze eigenschappen verminderen belangrijke markers die geassocieerd worden met hyperactieve celreacties.
5. Helpt de gezondheid van de huid verbeteren
Deze olie kan jeuk en andere symptomen van een droge huid hydrateren en verzachten. Daarom is het een populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten.
Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bevat ook vitamine E. Volgens een studie gepubliceerd in de Indian Dermatology Online Journal (Engelse link) kan deze voedingsstof:
- helpen bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem.
- de wondgenezing verbeteren.
Aandachtspunten
Mensen met bloedingsstoornissen die op het punt staan een operatie te ondergaan, mogen deze olie niet gebruiken. Dat komt omdat het de stolling kan beïnvloeden en het risico op bloedingen kan vergroten.
Voor gezonde volwassenen is saffloerolie veilig om te gebruiken zolang je de aanbevolen dosis niet overschrijdt. Bij volwassenen zijn dit de volgende maximale doseringen per dag:
- Vrouwen tussen 19 en 30 jaar: 6 theelepels
- Vrouwen ouder dan 30 jaar: 5 theelepels
- Mannen van 19 t/m 30 jaar: 7 theelepels
- Mannen ouder dan 30 jaar: 6 theelepels
Als het gaat om lokaal gebruik op de huid, raden we aan om te beginnen met een kleine test om te bepalen of je huid er gevoelig voor is. Om dit te doen, breng je een kleine hoeveelheid op je onderarm aan en wacht vervolgens 24-48 uur. Als je dan geen enkele vorm van uitslag of irritatie hebt ontwikkeld kun je het gebruiken.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Middelen tegen huidirritatie na het scheren
Saffloerolie: een belangrijke bron van onverzadigde vetten
Oorspronkelijk kweekten mensen deze plant om hem als kleurstof te gebruiken. Vandaag de dag zijn mensen echter meer gericht op het zaad. Dat is het deel van de plant waar hun felbegeerde olie uit gewonnen kan worden. Dit komt omdat de zaden rijk zijn aan onverzadigde vetzuren die in twee vormen voorkomen:
- enkelvoudig onverzadigde vetzuren die bestand zijn tegen hoge temperaturen zonder hun voedingsstoffen en eigenschappen te verliezen.
- meervoudig onverzadigde vetzuren die de grootste bron van linolzuur zijn van alle beschikbare producten.
Deze onverzadigde vetten zijn, samen met andere verbindingen, verantwoordelijk voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel, het verlagen van het LDL-cholesterol en het verbeteren van de gezondheid van de huid.
Als het gaat om de contra-indicaties, is saffloerolie veilig zolang je niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden consumeert. Tevens moet je eerst een huidtest uitvoeren voordat je het op de huid gebruikt. Ook kunnen mensen met bloedingsproblemen die een operatie moeten ondergaan dit product beter vermijden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Imamura, F., Micha, R., Wu, J. H., de Oliveira Otto, M. C., Otite, F. O., Abioye, A. I., & Mozaffarian, D. (2016). Effects of Saturated Fat, Polyunsaturated Fat, Monounsaturated Fat, and Carbohydrate on Glucose-Insulin Homeostasis: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Feeding Trials. PLoS medicine, 13(7), e1002087. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002087
- Asp, M. L., Collene, A. L., Norris, L. E., Cole, R. M., Stout, M. B., Tang, S. Y., Hsu, J. C., & Belury, M. A. (2011). Time-dependent effects of safflower oil to improve glycemia, inflammation and blood lipids in obese, post-menopausal women with type 2 diabetes: a randomized, double-masked, crossover study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 30(4), 443–449. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2011.01.001
- Keen, M. A., & Hassan, I. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian dermatology online journal, 7(4), 311–315. https://doi.org/10.4103/2229-5178.185494