Kan neuropathische pijn kalmeren met etherische oliën?

Etherische oliën hebben eigenschappen die nuttig kunnen zijn voor de behandeling van neuropathische pijn. Maar zijn ze effectief? In dit artikel vertellen we je welke opties er zijn en wat de wetenschappelijke onderzoeken zeggen.
Kan neuropathische pijn kalmeren met etherische oliën?

Laatste update: 10 september, 2021

In de afgelopen jaren hebben specialisten verschillende behandelingen onderzocht om neuropathische pijn te helpen verminderen. Zoals echter wordt uitgelegd in het Journal for the Spanish Pain Society (Revista de la Sociedad Española del Dolor – Spaanse link) is het beheersen van dit soort symptomen complex en vereist het meestal een combinatie van farmaceutische en niet-farmaceutische interventie.

Neuropathische pijn is een soort pijn die ontstaat als gevolg van een verwonding of zenuwbeschadiging. Volgens schattingen treft het tussen 7 en 10% van de algemene bevolking, waarbij ouderen het meest worden getroffen. Het komt met name vaak voor bij patiënten met:

Specialisten koppelen het echter ook aan andere chronische ziekten. Hoe dan ook, de meestvoorkomende vorm is perifere diabetische neuropathie, die tot 50% van de patiënten met diabetes treft. Over het algemeen ervaren patiënten zowel pijn, tintelingen, ontstekingen als gevoelloosheid.

Is het echter mogelijk om deze pijn te kalmeren met etherische oliën? Volgens sommige onderzoeken kunnen dit soort natuurlijke remedies inderdaad helpen om pijn te verlichten. Het bewijs is op dit moment echter nog beperkt, dus we moeten voorzichtig te werk gaan. Blijf lezen om erachter te komen welke rol etherische oliën hierin spelen!

Etherische oliën om neuropathische pijn te kalmeren

Zoals we in het begin al zeiden, is de behandeling van neuropathische pijn complex en vereist het professionele interventie. Hoewel opties zoals etherische oliën nuttig kunnen zijn om een gevoel van verlichting te geven, vervangen deze remedies de medische behandeling die door een arts wordt voorgeschreven niet. Als je besluit om ze uit te proberen en te gebruiken, onthoud dan het advies dat we je in dit artikel geven.

Etherische olie van sint-janskruid

Gedroogd sint-janskruid op een bord

In de natuurgeneeskunde maken mensen al jaren gebruik van sint-janskruid (Hypericum perforatum) als het gaat om het verbeteren van de stemming bij depressie en om angsten onder controle te houden. Een individuele case study opende echter de mogelijkheid dat het ook werkt als een aanvullende behandeling voor het bestrijden van neuropathische pijn.

Volgens het onderzoek gepubliceerd in Complementary Therapies in Medicine (Engelse link), gaf een patiënt met trigeminusneuralgie – een soort zenuwpijn die het gezicht aantast – aan een verbetering van de klachten te ervaren bij het gebruik van een homeopathische oplossing met sint-janskruid.

De auteurs concludeerden vervolgens dat de extracten van deze plant veelbelovend waren als therapeutische optie voor het bestrijden van dit soort pijn. Er is echter op dit moment nog niet voldoende bewijs om dit te bevestigen of te ontkrachten.

Etherische olie van heilige basilicum

Heilige basilicum, ook bekend als tulsi, is een aromatische plant die de wetenschappelijke naam Ocimum sanctum heeft. Volgens verzamelde gegevens gepubliceerd in het Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, omvatten de geneeskrachtige eigenschappen ervan een antimicrobiële, diarreeremmende, antioxiderende en ontstekingsremmende werking.

Het heeft daarnaast ook nog potentiële pijnstillende en immunomodulerende eigenschappen (Engelse link).

In een in 2015 gepubliceerde studie toonde aan dat de etherische olie van deze plant positieve effecten heeft tegen heupzenuwpijn bij muizen (Spaanse link). Om die reden geloven veel mensen dat het nuttig kan zijn tegen neuropathische pijn. Het bewijs hiervoor ontbreekt op dit moment echter nog. Er is meer onderzoek nodig om deze effecten bij mensen te bevestigen.

Etherische olie van kamille

Bloemen en olie van kamille op een tafel

Etherische olie van kamille bevat een stof genaamd borneol.  Volgens een studie in het European Journal of Pharmacology kan deze verbinding nuttig zijn als het gaat om het verminderen van pijn en ontsteking die neuropathie veroorzaakt. Bij deze studie concludeerden de onderzoekers dat borneol de gevoeligheid voor pijn verminderde die ratten met neuropathische pijn voelden (Spaanse link).

Net als bij eerdere gevallen moeten de effecten van deze etherische olie op mensen echter nog worden bevestigd. Desondanks is dit soort etherische olie veilig in gebruik. In de populaire literatuur wordt het door veel mensen geprezen vanwege de kalmerende effecten.

Kamille heeft zijn effecten aangetoond in studies met dieren, maar er is nog steeds geen solide bewijs voor zijn vermogen om neuropathische pijn bij mensen te kalmeren.

Etherische olie van gember

Er is niet veel bewijs dat etherische olie van gember goed is voor het kalmeren van neuropathische pijn. Bepaalde studies hebben echter pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen gevonden in dit natuurlijke product (Engelse link). Dit komt door het gehalte van een verbinding die we kennen als zingibain, die gunstige effecten laat zien bij ontstekingsproblemen.

Hoe kun je deze etherische oliën gebruiken om neuropathische pijn te kalmeren?

Onthoud allereerst dat je deze oliën alleen mag gebruiken als aanvulling op de traditionele medicinale behandelingen die door de arts zijn voorgeschreven. Gezien het gebrek aan bewijs over de efficiëntie ervan, bestaat bovendien de mogelijkheid dat ze in sommige gevallen niet werken. Je kunt het gebruiken voor aromatherapie of het plaatselijk aanbrengen.

  • Om dit als aromatherapie te gebruiken doe je de etherische olie in de diffuser, of in heet water om de damp in te ademen.
  • Als je het op de huid wilt aanbrengen, meng dan eerst de etherische olie met een dragerolie. Dit kan bijvoorbeeld olijf-, amandel- of kokosolie zijn. Ongeveer 5 druppels per lepel olie zou voldoende moeten zijn.

Wat je moet onthouden

Je kunt etherische oliën kopen bij gezondheids- en cosmeticawinkels. Als het er echter aankomt op het kopen van deze oliën, zorg er dan voor dat je alleen etherische oliën van gerenommeerde merken kiest. Lees ook altijd de instructies en aanwijzingen op het etiket van deze producten.

Pure etherische oliën zijn behoorlijk geconcentreerd en kunnen giftig zijn. Om die reden mag je ze niet inslikken en moet je ze altijd in kleine hoeveelheden gebruiken.

Bovendien moet je het altijd vermengen met een dragerolie als het gaat om het aanbrengen van etherische olie op je huid. Als je een ongunstige reactie opmerkt, was deze dan met veel water en stop direct met het gebruik.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • EColloca L, Ludman T, Bouhassira D, et al. Neuropathic pain. Nat Rev Dis Primers. 2017;3:17002. Published 2017 Feb 16. doi:10.1038/nrdp.2017.2
  • Maritza Velasco, V. (2014). Dolor neuropático. Revista Médica Clínica Las Condes25(4), 625–634. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(14)70083-5
  • Cruciani, R. A., & Nieto, M. J. (2006, June). Fisiopatología y tratamiento del dolor neuropático: Avances más recientes. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
  • Gerardo, C.-I. (2014). Dolor neuropático, clasificación y estrategias de manejo para médicos generales. Revista Médica Clínica Las Condes25(2), 189–199. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(14)70030-6
  • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
  • Cohen MM. Tulsi – Ocimum sanctum: A herb for all reasons. J Ayurveda Integr Med. 2014;5(4):251–259. doi:10.4103/0975-9476.146554
  • Assiri, K., Alyami, Y., Uyanik, J. M., & Romero-Reyes, M. (2017). Hypericum perforatum (St. John’s Wort) as a possible therapeutic alternative for the management of trigeminal neuralgia (TN) – A case report. Complementary Therapies in Medicine30, 36–39. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.10.014
  • Jiang, J., Shen, Y. Y., Li, J., Lin, Y. H., Luo, C. X., & Zhu, D. Y. (2015). (+)-Borneol alleviates mechanical hyperalgesia in models of chronic inflammatory and neuropathic pain in mice. European Journal of Pharmacology757, 53–58. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2015.03.056

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.