Etherische oliën om angsten onder controle houden

Lijdt je aan angsten? Probeer deze etherische oliën op verschillende manieren om je angst te verminderen en onder controle te houden.
Etherische oliën om angsten onder controle houden

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Misschien heb je je weleens afgevraagd hoe je angsten onder controle kunt houden op een andere manier dan door medicijnen te nemen die bijwerkingen veroorzaken. Deze bijwerkingen zijn vaak klachten zoals vermoeidheid, lethargie of apathie. Gelukkig kun je vandaag een natuurlijk alternatief ontdekken om angstgevoelens te beheersen met behulp van etherische oliën.

Uit verschillende eerstelijnsonderzoeken blijkt dat een op de vier medische bezoeken over angst gaat. Dit is heel ernstig. Om deze reden zullen we in dit artikel bespreken hoe we angst kunnen verminderen met behulp van drie etherische oliën.

Angst onder controle houden met etherische oliën

1. Lavendelolie

Fles lavendelolie met lavendel

De eerste manier om angst onder controle te houden, is met lavendelolie. Lavendel is een plant die door velen als medicinaal wordt beschouwd vanwege de kalmerende en ontspannende eigenschappen.

Hoe kun je het gebruiken om angsten onder controle te houden? Doe een paar druppels van deze etherische olie in een diffuser te doen of de olie te gebruiken voor een zachte massage. Door dit te doen, kun je de diverse voordelen bereiken. Lavendelolie:

  • stimuleert een positieve emotionele toestand.
  • vermindert vermoeidheid die is veroorzaakt door stress.
  • verminder vijandigheid.
  • bevordert harmonie en balans van emoties.

Een tip om de effecten van lavendel te vergroten als je angstig bent, is door een warm bad te nemen. Doe een paar druppels etherische lavendelolie in het water. Dit is een ideale remedie die je minstens om de twee weken moet toepassen om angsten onder controle te houden.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Lavendelolie maken en gebruiken op deze manieren

2. Geraniumolie

Geraniumolie is niet erg bekend. Net als lavendel heeft het echter gunstige eigenschappen die zeer nuttig zijn voor iedereen die lijdt aan een periodes van angsten. Net als in het vorige geval kun je het in een diffuser gebruiken, zodat het aroma zich door de kamer verspreidt en je alle voordelen van aromatherapie biedt. Geraniumolie helpt onder andere om:

Het is belangrijk om te weten dat je geraniumolie ook kunt mengen met lavendelolie. Op deze manier versterkt je de effecten en krijgt je dubbel zoveel voordelen.

Om je angsten onder controle te houden met dit mengsel is er nog een andere mogelijkheid. Gebruik geraniumolie om een zachte voetmassage te (laten) doen. Je kunt het ook op andere delen van je lichaam waar je het nodig hebt inwrijven.

3. Ylang-ylang

Ylang-ylang-olie om angsten onder controle te houden

Als je wilt ontdekken hoe je angsten onder controle kunt houden met andere etherische oliën, kun je ook ylang-ylang gebruiken, wat ‘bloem van bloemen’ betekent. Het is ook niet erg bekend, maar de eigenschappen ervan kunnen een verrassende invloed hebben op het kalmeren van angsten omdat etherische olie van Ylang-ylang:

Hoewel het niet zo bekend is, beweren velen dat deze bloem kan helpen om angsten onder controle te houden en te verminderen.

Als jij je in een staat van verhoogde angst bevindt, kun je de stoom inademen. Je hoeft alleen maar water aan de kook te brengen en een paar druppels van deze etherische olie toe te voegen. Als het water kookt, leun dan met een handdoek over je hoofd over de pan en inhaleer de stoom van het water met de etherische olie.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Zeven tips om etherische oliën thuis te gebruiken

Aanvullende tips om angsten onder controle te houden

Naast het gebruik van de etherische oliën die we noemden, is het belangrijk dat je ook andere maatregelen neemt. Je kunt bijvoorbeeld de gewenste etherische olie in een diffuser doen en vervolgens 5 tot 10 minuten mediteren. Op die manier kun je veel meer ontspannen.

We moeten ook het belang van lichaamsbeweging benadrukken. Als je niet van hardlopen houdt, kun je bijvoorbeeld yoga-oefeningen doen. Een zeer positieve activiteit die angst helpt te verminderen en je welzijn kan verbeteren. Daarnaast is een bezoek aan een psycholoog essentieel om handvaten en trucs te leren om angsten onder controle te houden.

We hopen dat je in dit artikel hebt geleerd hoe je angsten kunt beheersen met behulp van deze natuurlijke remedies. We moedigen je echter ook aan om professionele therapie te starten, omdat dit je zal helpen om de oorzaak van je angsten te begrijpen.

Tevens kan de therapeut je de benodigde hulpmiddelen bieden om deze te verminderen. Dit zal in combinatie met het regelmatig gebruiken van etherische oliën je welzijn aanzienlijk verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Avello Lorca, Marcia, Fernández Rocca, Pola, Faundez Curiante, Benjamín, Zagal Montecinos, Ana María, Gordon Martí, Jenny, & Valenzuela Zambrano, Bárbara. (2011). Fitoaromaterapia como complemento para mejorar la salud laboral. Revista Cubana de Plantas Medicinales16(3), 279-295. Recuperado en 25 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962011000300008&lng=es&tlng=es.
  • Fajardo Hurtado, L. Y. (2018). Efecto de los aceites esenciales en los síntomas emocionales de la ansiedad, depresión y estrés una revisión literaria.
  • Gnatta, Juliana Rizzo, Dornellas, Eliane Vasconcellos, & Silva, Maria Júlia Paes da. (2011). O uso da aromaterapia no alívo da ansiedade. Acta Paulista de Enfermagem24(2), 257-263. https://dx.doi.org/10.1590/S0103-21002011000200016
  • Gnatta, Juliana Rizzo, Piason, Patricia Petrone, Lopes, Cristiane de Lion Botero Couto, Rogenski, Noemi Marisa Brunet, & Silva, Maria Júlia Paes da. (2014). Aromatherapy with ylang ylang for anxiety and self-esteem: a pilot study. Revista da Escola de Enfermagem da USP48(3), 492-499. https://dx.doi.org/10.1590/S0080-623420140000300015

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.