6 natuurlijke drankjes om infecties van de urinewegen te bestrijden

Wist je dat er enkele natuurlijke drankjes zijn om urineweginfecties te behandelen? In dit artikel bekijken we enkele drankjes die je medische behandeling kunnen aanvullen.
6 natuurlijke drankjes om infecties van de urinewegen te bestrijden
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 10 september, 2022

Volgens de volksgeloven kan het aanvullen van de dagelijkse hydratatie met enkele natuurlijke dranken, zoals veenbessensap en heermoesinfusie, helpen het urineren te stimuleren en sommige symptomen van infecties van de urinewegen te verlichten. In feite zijn er enkele drankjes om urineweginfecties te behandelen.

Voor we echter verder gaan, moeten we eerst wat feiten over dit soort veelvoorkomende gezondheidsproblemen op een rijtje zetten.

Het urinewegstelsel en infecties

Het urinewegstelsel is het afvoersysteem van het lichaam om afvalstoffen en overtollig water af te voeren. Urineweginfecties kunnen overal in het urinewegstelsel voorkomen: nieren, urineleiders, blaas en urinebuis.

Volgens het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDKD – Engelse link) zijn infecties van de urinewegen de op één na meestvoorkomende soort infecties in het lichaam. Hoewel vrouwen vaker een urineweginfectie krijgen dan mannen, vertellen artsen dat iedereen, op een bepaald moment in zijn leven, met dit veelvoorkomende probleem te maken kan krijgen.

Infecties komen voor in de lagere urinewegen (de blaas en de plasbuis) en kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Ernstiger en pijnlijker aandoeningen doen zich echter voor in de bovenste urinewegen (de nieren).

Het voortdurende gevoel te moeten plassen en ongemakken bij het plassen (branderig, pijn in het bekken) en vaak naar de badkamer moeten om kleine beetjes te plassen zijn enkele van de meestvoorkomende symptomen van urineweginfecties.

Als je deze ongemakken ervaart, is het belangrijk een arts te bezoeken voor een evaluatie. Als we de diagnose urineweginfectie krijgen, moeten we zijn of haar aanwijzingen opvolgen en de voorgeschreven antibiotische medicijnen innemen. Daarnaast moeten we evenwichtig eten en op onze dagelijkse hydratatie letten, want die spelen een sleutelrol bij ons herstel.

Natuurlijke drankjes om infecties van de urinewegen te bestrijden

Zoals gezegd zijn de volgende drankjes geen behandeling voor urineweginfecties, maar een aanvulling op de dagelijkse hydratatie.

1. Veenbessensap

Cranberrysap

Veenbessen zijn ook bekend onder de naam cranberry’s. Vanwege het gehalte aan vitaminen en antioxidanten dacht men dat veenbessensap kon bijdragen tot de gezondheid van het niersysteem en ook tot de behandeling van infecties van de urinewegen.

Er zijn echter onderzoekers die opmerken dat verder onderzoek nodig is, omdat ze menen dat de consumptie van veenbessendranken niet echt een belangrijke bijdrage levert tot de gezondheid van de nieren.

2. Granaatappelsap

Volgens een studie (Engelse link) is granaatappel een voedingsmiddel dat mogelijk gezondheidsvoordelen heeft, vanwege zijn antioxidantengehalte. De Spaanse Voedingsstichting (FEN) verduidelijkt dat deze vrucht geen uitstekende bron van voedingsstoffen is. Wel bevat het een zekere hoeveelheid kalium en vitamine C, en kleine hoeveelheden B vitamines, die onder andere essentieel zijn voor de hersenen.

Hoewel niet is aangetoond dat granaatappelsap bijdraagt tot de gezondheid van de nieren, kan de consumptie ervan als onderdeel van een evenwichtige voeding helpen de voeding aan te vullen en de variatie in het dieet te behouden.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Granaatappelsap – zeven verbazingwekkende voordelen

3. Infusie van heermoes

Infusie van heermoes

Een infusie van heermoes helpt door zijn diuretische werking het urineren te stimuleren, vastgehouden vocht af te voeren en draagt daardoor op een of andere manier bij tot verlichting bij urineweginfecties. Het is echter geen behandeling op zich.

  • Om een goede heermoesinfusie te bereiden, moet je water verhitten tot het kookt.
  • Doe dan twee of drie eetlepels gedroogde plant (of een zakje heermoes) in een kopje. Als je een gemengde infusie wilt maken, is het mogelijk er linde of vlier aan toe te voegen.
  • Giet dan het hete water over de plant en dek hem onmiddellijk af om hem een paar minuten te laten staan, zodat de oliën die de belangrijkste eigenschappen van heermoes bevatten niet verdampen.
  • Zeef ten slotte en dien het op.

4. Peterseliethee

Hoewel peterselie geen bijzonder voedzaam voedingsmiddel is, zou volgens de volksgeloven de consumptie van zijn thee het lichaam hydrateren en bijdragen tot de afvoer van in het lichaam opgehoopte vloeistoffen en afvalstoffen.

Deze thee mag echter niet tijdens de zwangerschap genomen worden. Het meest raadzaam als je een urineweginfectie hebt terwijl je zwanger bent is om naar je gynaecoloog te gaan.

Een studie die onlangs gepubliceerd werd door het tijdschrift Obstetrics and Gynecology Journal onthult dat “het niet aan te raden is omdat de inname ervan in grote hoeveelheden de baarmoeder stimuleert en dreiging van miskraam of vroeggeboorte kan opwekken”, dus voorzichtigheid is geboden.

Ingrediënten

Bereiding

  • Het eerste wat je moet doen is het glas water koken om de peterselie in te koken. Laat het 20 minuten koken en laat het nog eens 20 minuten rusten.
  • Zoet dan met honing, voeg het sap van een citroen toe, en drink kleine slokjes gedurende de dag. De peterseliethee moet op kamertemperatuur zijn.

5. Kokoswater

Kokoswater om infecties van de urinewegen te bestrijden

Een andere drank die in de volksmond vaak wordt aangeraden bij urineweginfecties is kokoswater. Men gelooft dat het drinken ervan zou helpen om ziekteverwekkende bacteriën die in de urinewegen vastzitten te elimineren en ontstekingen van de urinebuis en blaaswanden te verlichten.

6. Knoflookthee

Een ander zelfgemaakt drankje waarvan gedacht wordt dat het helpt om schadelijke micro-organismen uit de urinewegen te “vegen” is knoflookthee.

Volgens een studie gepubliceerd door het tijdschrift Medicina Naturista: “binnen een dieet rijk aan groenten en fruit heeft knoflook zijn antibacteriële werking aangetoond tegen grampositieve en gramnegatieve bacteriën (waaronder E. coli).” Om het te bereiden moet je over het volgende beschikken.

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 1 glas water (250 ml)
  • 15 ml citroensap (1 eetlepel)
  • honing (naar smaak)

Bereiding

  • Het eerste wat je moet doen is het glas water verwarmen.
  • Pel intussen de knoflook en hak hem fijn, zodat de etherische oliën naar buiten komen en met het water infuseren.
  • Laat dit mengsel 15 minuten pruttelen en laat het nog eens 10 minuten rusten.
  • Nu zeven we de inhoud en houden we alleen de thee over.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent in het lezen van dit artikel:
Hoe gebruik je knoflook bij een ingegroeide teennagel?

Conclusie

Zoals we gezien hebben zijn er verschillende natuurlijke drankjes die we kunnen innemen om de dagelijkse hydratatie aan te vullen en het nierstelsel te verzorgen. Het zijn aanvullingen waarvan we gebruik kunnen maken wanneer we maar willen, niet alleen bij ongemak of ziekte.

We moeten echter in gedachten houden dat het ideaal is altijd de voorkeur te geven aan water, omdat dit de beste bron van hydratatie voor het lichaam is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Instituto Nacional de Diabetes y Enfermedades Digestivas y Renales (NIDDKD por sus siglas en inglés), Cámara Nacional de Información sobre Enfermedades Renales y Urológicas (NKUDIC por sus siglas en inglés). Urinary tract infections. (2011). niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases
  • Lionel, O. O., Adegboyega, I. P., Ezekiel, A. O., & Olufunke, B. C. (2020). Antimicrobial activity of garlic (Allium sativum) on selected uropathogens from cases of urinary tract infection. Annals of Tropical Pathology11(2), 133. https://www.atpjournal.org/article.asp?issn=2251-0060;year=2020;volume=11;issue=2;spage=133;epage=138;aulast=Lionel
  • Maciel Carneiro, D., Veiga Jardim, T., Luciana Araújo, Y. C., Carolina Arantes, A., Cristina de Sousa, A., Sebba Barroso, W. K., … & Brandão Veiga Jardim, P. C. (2019). Equisetum arvense: New Evidences Supports Medical use in Daily Clinic. Pharmacognosy Reviews13(26). https://openurl.ebsco.com/EPDB%3Agcd%3A11%3A21024603/detailv2?sid=ebsco%3Aplink%3Ascholar&id=ebsco%3Agcd%3A144399620&crl=c
  • Shaza, M. A. (2016). Phytochemical screening of Petroselinum crispum (Mill.) Fuss and in vitro evaluation of its antimicrobial activity against some uropathogens. Arabian Journal of Medicinal and Aromatic Plants2(2), 86-98. https://revues.imist.ma/index.php/AJMAP/article/view/6692
  • Viedma-Contreras, S., Pérez, M. D. M. P., & Seva, J. P. (2022). Evidencia sobre el uso de arándanos en la prevención y tratamiento de las infecciones urinarias. Enfermería integral: Revista científica del Colegio Oficial de Enfermería de Valencia, (132), 43-46. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8607946

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.