Granaatappelsap - zeven verbazingwekkende voordelen

Regelmatige consumptie van granaatappelsap kan meerdere kwalen helpen voorkomen en bevordert een goede bloedsomloop.
Granaatappelsap - zeven verbazingwekkende voordelen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het drinken van natuurlijke sappen is goed voor onze gezondheid. Deze uitspraak heb je waarschijnlijk al gelezen of gehoord. Een van hen die goed is, is granaatappelsap. Maar hoewel alle vruchten voedzaam zijn, hebben sommige hun eigen “speciale kracht.” In dit artikel vertellen we je over de voordelen van granaatappelsap. Je zult het zeker willen gaan drinken!

Granaatappels

De struik die ons deze rijke vrucht geeft is de granaatappelboom, die bloeit tussen april en juni en tot 3 meter hoog kan worden. De vrucht komt oorspronkelijk uit Azië, maar verschijnt ook op plaatsen in de buurt van de Middellandse Zee (zoals de Canarische Eilanden), Zuid-Amerika, Australië en Zuid-Afrika.

Er zijn sporen gevonden van het gebruik van granaatappels in dorpen in woestijngebieden, omdat ze lang bewaard konden worden.

In Griekenland bijvoorbeeld zegt men dat Aphrodite de eerste granaatappelboom plantte. Op Java gebruiken de mensen deze vrucht bij zwangerschapsrituelen en in China bieden ze hem aan pasgetrouwden aan als teken van hun wens dat ze veel kinderen zullen krijgen.

Wat zijn de voordelen van granaatappelsap?

Rood fruit

Na al deze informatie weet we zeker dat je zin krijgt in het eten van een heerlijke en zoete granaatappel. Je kunt ook profiteren van de eigenschappen van zijn sap. Deze supervrucht is heel voedzaam omdat ze ons mineralen (calcium, ijzer en kalium), vitamines (A, C en E, naast B5) levert en veel vezels bevat. Hieronder zullen we de voordelen van granaatappelsap in detail beschrijven.

1. Behandeling om de symptomen van chemotherapie te verlichten

Ook al is het geen geneesmiddel tegen kanker, toch kan deze vrucht helpen sommige symptomen te verbeteren. Daarom is het een prima aanvulling op conventionele behandelingen.

Volgens onderzoek van de Universidad de Ciencias Médicas Tabriz (Engelse link) in Iran helpt de consumptie van granaatappelsap de groei van kankercellen die prostaatkanker veroorzaken te remmen en vermindert op zijn beurt de kans op overlijden aan deze ziekte.

Hoewel de studies bij mensen beperkt en onvoldoende zijn, zijn de aanwijzingen voor nu bemoedigend voor de ontwikkeling van toekomstige behandelingen.

2. Granaatappelsap heeft reinigende effecten

Granaatappelsap is heel goed voor de lever omdat het dit orgaan versterkt en helpt giftige stoffen te elimineren. Dit komt door zijn hoge gehalte aan citroenzuur, kalium en water, die ook de afvoer van vocht en een goede werking van de nieren bevorderen.

Dit volgens deze studie (Engelse link) van de American Society of Nephrology, die suggereert dat granaatappel dialysepatiënten zou helpen. Het is aan te raden bij mensen met hyperurikemie of nierstenen.

3. Stressverlagende kwaliteiten

Het drinken van granaatappelsap ‘s morgens op een lege maag verhoogt positieve emoties, vitaliteit en focus. Het kan ook helpen om angst en stress te verminderen. Bovendien kan het helpen bij gevallen van slapeloosheid of chronische vermoeidheid en helpt het ons van stress af te komen.

4. Granaatappelsap is een hartbeschermer

Meerdere keren per week granaatappelsap drinken verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed en voorkomt het ontstaan van sommige ziekten. Het vermindert ook het risico op atherosclerose. Bovendien helpen granaatappels de vorming van atheromateuze plaque op de wanden van de slagaders verhinderen.

  • Na twee weken dagelijks granaatappelsap gedronken te hebben, hadden vrijwilligers van een studie (Engelse link) aan de Universiteit van Napels in Italië 5% minder systolische druk.
  • Omdat het rijk is aan kalium, is granaatappelsap perfect voor mensen met hoge bloeddruk.
  • Het bevat ook stikstofmonoxide dat spieren ontspant, vaatverwijding mogelijk maakt en de bloedstroom regelt.

5. Neurobescherming

Drankje van rode vruchten

De Universiteit van Washington (VS) concludeerde dat wanneer zwangere vrouwen granaatappelsap consumeren, dit de foetus beschermt tegen mogelijke complicaties (Engelse link) .

Dit vooral bij premature baby’s omdat die misschien niet genoeg bloedtoevoer of zuurstof naar de hersenen kunnen krijgen. Het lijkt erop dat granaatappelsap hersenschade vermindert en zelfs neurologische stoornissen zoals Alzheimer positief kan beïnvloeden.

6. Granaatappelsap kan je helpen om af te vallen

Zowel de vrucht als het sap helpen mensen om af te vallen. Ze zijn een perfect supplement voor wie op dieet is, want ze elimineren opgehoopte gifstoffen en het werkt verzadigend en geeft energie. Daarnaast heeft dit sap een diuretische werking volgens deze studie (Engelse link) van de Universiteit van Teheran.

7. Het heeft een antivirale werking

Dankzij het grote aantal antioxidanten versterkt granaatappelsap het immuunsysteem en helpt het je om te gaan met griep, verkoudheid en infecties.

Aangetoonde voordelen van granaatappelsap

Natuurlijk hebben granaatappels (en hun sap) nog veel meer goede eigenschappen. Enkele daarvan zijn uitgebreid onderzocht en aangetoond. Granaatappelsap:

  • voorkomt het verschijnen van vroege rimpels volgens deze studie van de Universiteit van Wisconsin (Engelse link).
  • vermindert de symptomen van de menopauze volgens deze studie van de Daegu Haani Universiteit in Korea (Engelse link).
  • helpt ijzer opnemen en bloedarmoede verminderen.
  • heeft ontstekingsremmende eigenschappen, volgens deze studie van de Tuscia Universiteit in Italië (Engelse link).
  • vermindert de symptomen van aambeien en diarree volgens deze studie van de Islamitische Azad Universiteit in Iran (Engelse link).

Zoals je ziet is deze vrucht een geweldige aanvulling op je dieet en kan ze je ook helpen je goede gezondheid te behouden. Het is nooit te laat om van granaatappelsap te gaan genieten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gil, M. I., Tomas-Barberan, F. A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D. M., & Kader, A. A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry48(10), 4581–4589. https://doi.org/10.1021/jf000404a
  • Jurenka, J. (2008, June). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
  • Guenther, L. (2015, April 3). Pomegranate. Wasafiri. Routledge,. https://doi.org/10.1080/02690055.2015.1011403

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.