Voordelen van het opnemen van kokoswater in je dieet

Ontdek in dit artikel waarom het opnemen van kokoswater in je dieet je op veel manieren ten goede kan komen.
Voordelen van het opnemen van kokoswater in je dieet

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet je wat de voordelen van kokoswater in je normale dieet zijn? Als je dat niet weet, maak je geen zorgen: dat is het hoofddoel van dit artikel! Als je klaar bent met lezen, dan begrijp je de positieve effecten die het regelmatig drinken van dit verfrissende drankje op je lichaam kan hebben.

Kokosnoten

Kokosnoten zijn tropische vruchten die verbazingwekkende antioxidante, antibacteriële, antiparasitaire, leverbeschermende, glucose verlagende en immuun stimulerende eigenschappen hebben. Bovendien bevatten ze vitamines, sporenelementen en verschillende mineralen zoals:

  • Kalium
  • Fosfor
  • Calcium
  • IJzer
  • Foliumzuur

Het is echter belangrijk om deze drank niet met kokosmelk of kokosolie te verwarren. Kokoswater is een heldere vloeistof die in het midden van het fruit gevonden wordt, dat uit groene kokosnoten wordt gewonnen. Het smaakt zoet en nootachtig.

Vier voordelen van het opnemen van kokoswater in je dieet

kokosnoten en een flesje kokosolie

Kokoswater vormt zich van nature in de genoemde vrucht en bestaat voor 94% uit water en heel weinig vet.

Hier zijn vier van de belangrijkste voordelen waarvan je zult genieten als je dit drankje in de juiste hoeveelheden in je dieet opneemt.

1. Het is hydraterend

Regelmatig kokoswater drinken is een uitstekende natuurlijke bron van hydratatie, vooral voor sporters. Het hoge water- en mineralengehalte helpt om uitdroging te voorkomen. Bovendien bevat het elektrolyten die je kunnen helpen te herstellen, vooral na een training of een wedstrijd.

Bovendien moet worden benadrukt dat een glas kokoswater 17 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium levert. Dit is echt een aanzienlijk aandeel in vergelijking met andere sport- en energiedranken. Uit een onderzoek bleek zelfs dat het na elke soort lichamelijke activiteit zeer vergelijkbare effecten heeft als sportdranken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Een plattere buik met kokoswater in 14 dagen

2. Kokoswater in je dieet helpt je je gewicht te beheersen

Bovendien helpt deze drank om hunkeringen te verminderen. Het is daarom de perfecte bondgenoot voor mensen die willen afvallen. In die zin kun je het regelmatig consumeren zonder je zorgen te maken over overtollige calorieën, in tegenstelling tot andere dranken die met kunstmatige suikers en verzadigde vetten gevuld zijn die rechtstreeks naar je buik gaan.

3. Het is een natuurlijke antioxidant

In de afgelopen jaren is bewezen dat de antioxidante eigenschappen van deze drank de oxidatie van levercellen, hepotacyten genaamd, verminderen. Deze antioxidanten beschermen je ook tegen de schade van reactieve moleculen die als vrije radicalen bekend staan.

Bovendien vermindert het ook de oxidatie die wordt gegenereerd door een dieet dat rijk is aan fructose en het verlaagt insulineniveaus, triglyceridenniveaus en bloeddruk.

4. Het verbetert de gezondheid va je hart en verlaagt de bloeddruk

Het opnemen van kokoswater in je dieet kan je kansen op hartaandoeningen aanzienlijk verminderen. Volgens een studie kan het consumeren ervan het cholesterolgehalte in het bloed en triglyceriden verlagen, evenals levervet.

Bovendien helpt het ook om de bloeddruk te verlagen vanwege het kaliumgehalte. De American Heart Association legt uit dat dit mineraal de effecten van natrium helpt verminderen, waardoor het via urine uit het lichaam wordt verwijderd. Het helpt ook om de spanning van de bloedvatwand te verlichten.

Andere positieve effecten van kokoswater in je dieet

kokoswater in je dieet

Naast zijn aangename smaak is deze drank een natuurlijke vochtafdrijver dat kan helpen om het vasthouden van vocht te verminderen. Het kan dus helpen het risico op de vorming en ophoping van nierstenen te verminderen.

Deze drank is ook rijk aan mangaan, een mineraal dat het risico op onder andere osteoporose, epilepsie, diabetes, artritis en premenstrueel syndroom kan helpen verminderen. De nutritionele eigenschappen van kokoswater helpen ook bij:

  • De spijsvertering.
  • Verhogen van je immuunsysteem, waardoor het risico op bacteriële of microbiële infecties wordt verminderd.
  • Versterken van je botten.
  • Haaruitval te verminderen.

We raden je echter wel aan om een specialist te raadplegen voordat je kokoswater permanent in je dieet opneemt. Vergeet niet dat alles wat teveel is schadelijk kan zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.