De voordelen van diepe weefselmassages

Wat weet jij over diepe weefselmassages? Ken je de voordelen en contra-indicaties? Blijf lezen als je ze wilt leren kennen!
De voordelen van diepe weefselmassages
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 18 november, 2021

Vandaag gaan we het over de voordelen van diepe weefselmassages hebben. Massages zijn technieken om de oppervlakkige en diepe spierlagen te manipuleren. Hiervoor zijn meerdere methoden ontwikkelt met geweldige resultaten. Daarbij worden diepe weefselmassages steeds populairder.

Hun doel is om het volledige spier- en bindweefsel te beïnvloeden en te laten ontspannen. Wat zijn dus de voordelen van dit soort massages? Wanneer is het aan te raden? Wat zijn de contra-indicaties? Vandaag willen we al deze vragen beantwoorden. Leer in dit artikel alles om de spierspanning los te laten!

De voordelen van diepe weefselmassages

Er zijn verschillende voordelen en toepassingen van diepe weefselmassages. Zoals vermeld in een studie gepubliceerd in de Western Journal of Medicine, is het vooral een hulpmiddel voor ontspanning, het verlichten van spieraandoeningen en het verminderen van angst. Zijn er andere effecten? We vertellen het je hieronder.

Pijnverlichting

Diepe weefselmassages helpen bij het elimineren van knopen in de spieren en het bindweefsel. Dit helpt om de pijn te verlichten, in ieder geval tijdelijk. Specialisten raden het onder andere aan bij gewrichtsproblemen en allerlei soorten chronische spierpijn.

Ontspanning en welzijn

Een goede spiergezondheid leidt tot een toestand van maximale ontspanning. In die zin zijn diepe weefselmassages heilzaam, omdat ze de afgifte van neurotransmitters stimuleren die het welzijn bevorderen.

Het helpt met name de afgifte van hormonen zoals dopamine, serotonine en endorfine te verhogen. Het kan daarom worden gebruikt als een manier om stress en angst te bestrijden.

Sportprestaties

Masseur masseert spieren los

Het bewegingsbereik van de spieren tijdens trainingen zal door massages verbeteren zonder opgebouwde spanning. Als gevolg hiervan nemen je kansen op het verliezen van calorieën en het opbouwen van toning toe.

Een studie gepubliceerd in North American Journal of Sports Physical Therapy suggereert (Engelse link) dat massages sporters helpen om zich op de competitie voor te bereiden omdat het helpt om hun prestaties te verbeteren. Het helpt ook bij het herstel na het sporten en het vermindert de kans op blessures.

Slaapkwaliteit

Rust is de basis voor topprestaties de volgende dag, wat voor activiteit je ook doet. In dit opzicht kunnen diepe weefselmassages als aanvulling dienen om een diepe en herstellende slaap te bevorderen.

Verlichting bij blessures

Volgens een publicatie in het Journal of Athletic Training (Engelse link) kunnen massages zowel ontstekingen als de pijn van spierblessures verminderen. Diepe weefselmassages helpen voornamelijk om onder andere de volgende blessures te behandelen:

  • Tennisarm
  • Spiercontracties
  • Lumbago
  • Rugpijn
  • Nekpijn

Hoe diepe weefselmassages worden gedaan

Voordat je een diepe weefselmassage kunt doen, moet je eerst het precieze gebied identificeren waar het probleem zich bevindt. De professional zal de patiënt vervolgens vragen om op zijn buik of rug te gaan liggen, afhankelijk van het gebied dat hij gaat behandelen.

Het begint allemaal met het opwarmen van de spieren met lichte aanrakingen. Het langzaam kneden (met duimen, knokkels, ellebogen en onderarmen) zal daarna beginnen evenals intense druk, met enige variabiliteit, om de gewenste diepte te bereiken.

Normaal gesproken duren deze massages tussen de 60 en 90 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid spanning en de locatie. Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat deze vorm van massage veel druk uitoefent, zelfs meer druk dan een Zweedse massage. Dit heeft echter veel te maken met hoe gevoelig de patiënt is.

Doet het pijn?

Diepe weefselmassages die met de perfecte techniek worden uitgevoerd mogen geen pijn doen. Het is echter duidelijk dat een aantal mensen het gevoel niet prettig vinden omdat er wat knopen uit de spieren gehaald zullen worden.

De waarheid is dat je de volgende dag misschien pijn hebt. Het bereikt echter niet het niveau van kwaal en de vermindering van problemen in de behandelde spieren is vrijwel onmiddellijk.

Misschien ook interessant om te lezen:
Stress verlichten door het masseren van je oor

Contra-indicaties en aanbevelingen

Massage van de schouders

Wat betreft contra-indicaties, mensen met bloedstolsels of die daar vatbaar voor zijn, mogen geen diepe weefselmassages krijgen. Degenen die aan osteoporose lijden moeten eerst een arts raadplegen om de uitvoerbaarheid van een massage met deze kenmerken te bepalen.

Het is bovendien een goed idee om bij bepaalde aandoeningen geen diepe weefselmassages te ondergaan. Het is verstandig om in het geval van de hieronder genoemde aandoeningen een massage te vermijden:

  • blauwe plekken
  • wonden
  • infecties
  • huiduitslag
  • tumoren
  • liesbreuk

Aanbevelingen voor diepe weefselmassages

Om diepe weefselmassages de voordelen te laten bieden die we hierboven hebben genoemd, is het een goed idee om de onderstaande tips te volgen om er optimaal van te profiteren:

  • Blijf gehydrateerd. Voordat je een massage krijgt, moet je voldoende water drinken. Op die manier is het spierweefsel namelijk klaar om behandeld te worden en reageert het op de beste manier.
  • Blijf massages krijgen. Door elke 2 weken een massage te ondergaan blijven je spieren in optimale conditie en worden ook knopen voorkomen.
  • Neem wat tijd om te ontspannen. Na de diepe weefselmassage kan je het beste 12 uur wachten voordat je weer gaat trainen. Op deze manier kun je zonder schadelijke onderbrekingen of terugvallen van de voordelen profiteren.

Laatste gedachten over diepe weefselmassages

Zwangere vrouwen zouden deze massages niet moeten ondergaan, maar een gespecialiseerde arts kan enkele aanpassingen voorstellen, afhankelijk van de specifieke situatie. Mensen die recent een operatie of chemotherapie hebben ondergaan, hebben op hun beurt de goedkeuring van de behandelend arts nodig.

Als je tijdens en na de massage pijn ervaart, onthoud dan de pijn die je voelt, zodat je de massages kunt laten aanpassen of indien nodig deze helemaal stop kunt zetten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vickers A, Zollman C, Reinish JT. Massage therapies. West J Med. 2001;175(3):202-204.
  • Crawford C, Boyd C, Paat CF, et al. The Impact of Massage Therapy on Function in Pain Populations-A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials: Part I, Patients Experiencing Pain in the General Population. Pain Med. 2016;17(7):1353-1375. doi:10.1093/pm/pnw099
  • Brummitt J. The role of massage in sports performance and rehabilitation: current evidence and future direction. N Am J Sports Phys Ther. 2008;3(1):7-21.
  • Brattberg G. Masaje de tejido conectivo en el tratamiento de la fibromialgia. Eur J Pain. 1999.
  • Brosseau L, Casimiro L, Milne S, et al. Masaje de fricción transversal profunda para el tratamiento de la tendinitis. Cochrane Database Syst Rev. 2002.
  • Field T, Morrow C, Valdeon C, et al. El masaje reduce la ansiedad en pacientes psiquiátricos infantiles y adolescentes. Soy Acad Child Adolesc Psychiatry. 1992.
  • Vernaza Pinzón, P. El Masaje Como técnica De intervención En El Manejo Del Dolor. Rev. Fac. Cienc. Salud Univ. Cauca. 2007. Disponible en: https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/rfcs/article/view/894.
  • Serrano M, Moreno M, Gaitán M, Susa A, Gómez J, Suárez G y Sánchez K. Efectos del masaje terapéutico sobre la ansiedad y el estrés en población pediátrica. Rev. Fac. Med. 2018. Disponible en: https://revistas.unal.edu.co/index.php/revfacmed/article/view/60323.
  • Waters-Banker C, Dupont-Versteegden EE, Kitzman PH, Butterfield TA. Investigating the mechanisms of massage efficacy: the role of mechanical immunomodulation. J Athl Train. 2014;49(2):266-273. doi:10.4085/1062-6050-49.2.25

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.