Wat is een hot stone massage en wat zijn de voordelen?

Als je aan veel stress wordt blootgesteld, dan kan een hot stone massage een perfecte optie voor je zijn. Lees wat het is, wat de voordelen en de contra-indicaties zijn.
Wat is een hot stone massage en wat zijn de voordelen?

Laatste update: 16 september, 2022

Spierpijn ontstaat als gevolg van een reeks factoren, variërend van stress, slapeloosheid, angst, problemen met de bloedsomloop of zelfs gewrichtsproblemen. Er zijn daarom allerlei therapieën ontwikkeld om deze problemen op te lossen, zoals een hot stone massage.

Dit is een behandeling die een gebruikelijke therapeutische massage met het aanbrengen van stenen op de huid bij verschillende verhoogde temperaturen combineert. Dit kan de stroom van vitale energie bevorderen en fysieke en emotionele stoornissen verlichten. Hier vind je alle informatie die je over een hot stone massage nodig hebt!

Wat is een hot stone massage?

De officiële naam van deze methode is geothermische therapie en richt zich op het aanbrengen van stenen op het lichaam. De stenen worden van tevoren opgewarmd en op de huid gelegd om spanning in de spieren te verlichten, beschadigd zacht weefsel te herstellen of zelfs de energie te verbeteren.

Het is belangrijk om op te merken dat de stenen die voor deze therapie worden gebruikt, speciaal zijn. Ze zijn meestal van basalt gemaakt, een soort vulkanisch gesteente met een platte en gladde vorm.

Van tevoren verwarmt de massagetherapeut ze tussen 50 en 55 graden Celsius. De therapeut past ze vervolgens op specifieke delen van het lichaam toe, zoals de wervelkolom, borstkas, buik, gezicht, handpalmen en voeten.

Wat de techniek betreft, het hangt van de professional af die het werk doet. Een aantal van hen hebben de neiging om de stenen in hun handen te houden en ze vervolgens op mensen te plaatsen. Ze kunnen een hot stone massage ook met een Zweedse massage, trillingen of cirkelvormige bewegingen combineren.

Wat zijn de voordelen van een hot stone massage?

Stenen van basalt

Deze praktijk is dankzij de ontspannende effecten op het lichaam, naast de eigenschappen op het gebied van energievernieuwing populair geworden. Er zijn echter nog veel meer voordelen, die we hieronder gedetailleerd toe zullen lichten!

1. Verlichting van spierpijn

Dit is het meest populaire voordeel van een hot stone massage. Warmte is namelijk de perfecte bondgenoot om spierpijn en spanning in het lichaam te verlichten.

Dit komt omdat het voor een verhoogde bloedstroom in het getroffen gebied zorgt, wat bij het verminderen van spierspasmen helpt. Afgezien daarvan vermindert het eventuele ontstekingen die in de spieren op kunnen treden.

2. Verminderen van stress en angst

Stress en angst zijn een probleem waar steeds meer mensen als gevolg van hun drukke levensstijl last van hebben. Dit zorgt ervoor dat de zorgen of ongemakken van het dagelijks leven in kleine ladingen negatieve energie veranderen.

Onder de vele behandelingen die hiervoor bestaan, zijn technieken met hete stenen echter effectief bij het verminderen van stressniveaus (Spaanse link). Dankzij deze massage worden energiestromen en harmonie tussen lichaam, geest en ziel bereikt.

3. Grotere flexibiliteit van gewrichten

Wanneer iemand een gewrichtsaandoening ontwikkelt, dan veroorzaakt dit weer een reeks wijdverspreide pijnen die erg ongemakkelijk zijn. Een massage is daarom een van de eerste oplossingen die moet worden overwogen wanneer er beperkingen zoals moeilijk bewegen worden vastgesteld (Spaanse link).

Hot stone massages zijn meestal de beste optie, omdat dit type therapie namelijk ideaal is om de spieren te ontspannen en de vorming van ontstekingen te verminderen.

4. Verbeterde slaapkwaliteit

Verschillende factoren, zoals stress, angst en zelfs pijn in het lichaam, leiden vaak tot andere aandoeningen die met slaapproblemen verband houden. In dit opzicht is het belangrijk om de noodzaak van effectieve rust te benadrukken om overdag optimaal te kunnen werken.

Hot stone massages zijn nuttig om de algemene ontspanning van het lichaam te bevorderen, waardoor dan een diepere en betere slaapkwaliteit mogelijk wordt.

5. Een hot stone massage biedt ook esthetische effecten

Tot slot kunnen we de voordelen van deze behandelingen voor de huid niet over het hoofd zien. De verbetering van de bloedcirculatie (Spaanse link) en de afvoer van gifstoffen dragen bij aan een veel gladdere en gezonder uitziende huid. Dit betekent dat het dermatologisch weefsel revitaliseert, oxygeneert en verlicht.

Aanbevelingen en contra-indicaties voor een hot stone massage

Ondanks de eigenschappen die hot stone massages voor het lichaam hebben, zijn er een aantal aanbevelingen waarmee je rekening moet houden. Het feit dat het een natuurlijke procedure is, betekent niet dat er geen contra-indicaties zijn. We raden je daarom aan om op de volgende punten te letten.

Een arts raadplegen

Voordat je naar een centrum gaat waar ze dit soort massages uitvoeren, kun je het beste eerst een arts over je probleem raadplegen. Het kan zijn dat je aandoening verder gaat dan alleen spierpijn, dus je moet eerst door een specialist worden gezien.

In die zin zijn er enkele gevallen waarin deze praktijken niet worden aanbevolen. Als je bijvoorbeeld een bloedingsstoornissen hebt, brandwonden op je huid hebt of als je in de afgelopen zes weken een operatie hebt ondergaan.

Laat massages alleen door professionals uitvoeren

Bij elke procedure die je gaat ondergaan, moet je de mensen die de uitvoering ervan zullen uitvoeren, grondig onderzoeken. Niet iedereen kent de juiste technieken als het om een hot stone massage gaat.

Je moet er daarom voor zorgen dat je het door professionals met ervaring op dat gebied laat doen. Hiermee worden ernstige gevolgen, zoals brandwonden of verergering van verwondingen, voorkomen.

Plaats geen stenen op een beschadigde huid

Als je kneuzingen, schaafwonden, snijwonden of brandwonden hebt, in welke mate dan ook, dan moeten dit soort massages koste wat het kost vermeden worden totdat de verwondingen zijn genezen.

Het aanbrengen van hete stenen op de huid kan het risico op grotere schade vergroten. Ze kunnen ook infecties veroorzaken die door bacteriën uit de gebruikte oliën worden veroorzaakt.

Niet uitvoeren in geval van luchtwegaandoeningen

Deze suggestie lijkt gezond verstand te zijn, maar velen nemen het niet serieus. Iedereen met een verkoudheid, griep of koorts moet een hot stone massage vermijden totdat ze volledig hersteld zijn.

Onthoud dat een verkoudheid het moeilijk maakt om je lichaamstemperatuur te regelen. Als er hete stenen op de huid worden aangebracht, dan kan de ervaring dus erg onaangenaam zijn.

Een hot stone massage in het kader van geothermische therapie

Vrouw krijgt een hot stone massage

In het kort, geothermische therapie is een veilige en lonende techniek. Veel van degenen die een hot stone massage ondergaan, ervaren relatief onmiddellijke veranderingen wat betreft de ontspanning van hun spieren, evenals verbeteringen voor het slapengaan. Als je meer aanmoediging nodig hebt, dan volgen hier enkele laatste aanbevelingen die erg nuttig zullen zijn:

  • Zorg ervoor dat je naar een plaats met eerdere ervaring gaat die over de nodige hygiënemethoden beschikt.
  • Neem contact op met je massagetherapeut en leg je problemen uit. Op die manier kunnen ze zich aan jouw behoeften aanpassen.
  • Raadpleeg bij twijfel eerst je arts en daarna de therapeut.
  • Informeer de massagetherapeut als je gezondheidsproblemen hebt.

Wat betreft de regelmaat van de massage, het hangt van het type persoon dat je bent af. Ben je bijvoorbeeld een atleet, dan kun je bij een intensieve training twee tot drie keer per week een massage krijgen. Als je lichamelijk minder actief bent, dan kun je een of twee keer per maand gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • VARELA-ACOSTA, MARIA JOSE. ESTUDIO COMPARATIVO ENTRE MASAJE RELAJANTE VS. MASAJE CON PIEDRAS CALIENTES EN ESPALDA PARA ESTRES ACADEMICO EN ESTUDIANTES DE OCTAVO SEMESTRE DE LA CARRERA DE MECATRONICA DE LA UNIVERSIDAD TECNICA DEL NORTE. Diss. UNIBE, 2013.
  • Angulo Amado, Dayana. “Dispositivo para contrarrestar los efectos de la insuficiencia venosa en mujeres a través de masajes terapéuticos a base de piedras de mármol.” (2020).
  • Arévalo Barriga, Fabyana Gabriela, and Valeria Margarita Cajas Mera. Efectos de la terapia geotermal en el tratamiento del dolor muscular cervical y lumbar en pacientes que acuden al área de rehabilitación del Hospital Básico Dr. Publio escobar del cantón Colta junio–noviembre 2016. BS thesis. Universidad Nacional de Chimborazo 2017, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.