Spierpijn als je te veel aan beweging doet

Hoewel lichaamsbeweging zeer belangrijk is voor de gezondheid, kan het teveel aan lichaamsbeweging contraproductief zijn. Je kunt problemen krijgen als je niet genoeg rust krijgt.
Spierpijn als je te veel aan beweging doet
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 23 augustus, 2022

Wanneer je regelmatige lichaamsbeweging in je dagelijkse routine opneemt, zul je zien dat het veel fysieke, mentale en emotionele voordelen met zich meebrengt. Als je het echter te veel doet, kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Blijf lezen om erachter te komen wat er met je spieren gebeurt als je te veel aan beweging doet.

Een paar aanbevelingen

De soorten oefeningen en de hoeveelheid herhalingen die je doet, zullen altijd afhangen van je persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden, of het nu gaat om je leeftijd, levensstijl of eventuele ziekten die je hebt.

Om deze reden beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan dat volwassenen ten minste 150 minuten gematigde beweging per week doen. Als alternatief kun je 75 minuten intensieve sport per week doen om de belangrijkste spiergroepen te versterken.

Misschien ook interessant:
De beste rekoefeningen voor je spieren

Wat gebeurt er met spieren als je te veel aan beweging doet?

Vrouw met spierpijn na het sporten

Spieren bestaan uit zachte, buigzame weefsels die de beweging, stabiliteit en structuur van botten en gewrichten in het lichaam mogelijk maken. Bovendien zijn er veel verschillende vormen en maten van spieren, die bijna de helft van het lichaamsgewicht van iemand vertegenwoordigen.

Nadat de spieren te veel zijn getraind, kan er een vertraagde spierpijn ontstaan. Dit wordt meestal veroorzaakt door samentrekkingen van de spieren.

Dit komt vaak voor bij mensen die al lang niet meer gesport hebben of als gevolg van de plotselinge toename van de intensiteit of de hoeveelheid beweging van een doorgewinterde sporter.

Wat veroorzaakt deze spierpijn?

Excentrieke samentrekkingen ontstaan als de spier zich tegelijkertijd uitrekt en samentrekt. Een duidelijk voorbeeld hiervan is wanneer iemand gewend is om vaak op een vlak oppervlak te rennen een heuvel op rent. De volgende dag zal deze persoon zeker spierpijn hebben, omdat zijn lichaam gewend is om op een vlakke ondergrond te sporten.

Deze pijn is te wijten aan microscheuren in de spieren. Bovendien kan het verschijnen wanneer je je spieren meer belast dan normaal, doordat je ze te veel uitrekt en aanspant wanneer je te veel traint.

Als je te veel aan beweging doet, loop je een groter risico om je spieren te beschadigen. Mogelijke blessures kunnen bijvoorbeeld verrekte of zelfs gescheurde spieren zijn.

Daarom moet de intensiteit van je oefeningen passend en harmonieus zijn. Zorg er bovendien voor dat je trainingen veilig en beschermend zijn voor je lichamelijke gezondheid.

Aanbevelingen voor het voorkomen van spierpijn

1. Negeer de pijn niet

Verlaag de intensiteit van je trainingssessies. Dit is de enige manier om je spieren gezond te houden en ervoor te zorgen dat je niet het risico loopt om jezelf te blesseren.

Als je met zo’n hoge intensiteit blijft trainen, zullen je banden en gewrichten niet voldoende kunnen rusten. Als gevolg daarvan vergroot je je risico op spierpijn- en scheuringen.

2. Verlicht de pijn en neem rust als je te veel traint

Neem een warm bad of geniet van de sauna in de sportschool. Dit helpt je pijn te verlichten en je spieren te ontspannen. Bovendien zal de warmte helpen bij het elimineren van giftige stoffen en het vrijkomen van endorfine. Vergeet niet om te rusten. Dit is essentieel als je wilt dat de aangetaste spieren zich kunnen herstellen.

3. Gebruik koude en warme kompressen als je te veel beweegt

Leg een koud kompres op het gebied waar je spierpijn voelt, voordat je begint met je lichamelijke activiteit. Later, wanneer je klaar bent met je training, leg je een warm kompres op dezelfde plek om de spieren te helpen ontspannen.

Daarnaast kunt je ook gebruik maken van gels of crèmes met kalmerende ingrediënten, die zeer nuttig zijn voor elk ongemak.

4. Vergeet de warming-up niet

Om spierpijn te voorkomen, moet je altijd eerst opwarmen voordat je met een training begint. Als je klaar bent met je training, doe dan bovendien strekoefeningen om je spieren te ontspannen.

Wanneer je een bepaalde routine volgt, verhoog dan beetje bij beetje de intensiteit. Het is ook essentieel om dit regelmatig te doen. Op deze manier heb je zelden last van spierpijn. Het is erg belangrijk om je lichaam voldoende tijd te geven om zich aan te passen aan de hogere eisen.

5. Zorg goed voor jezelf

Sportschoenen en sportuitrusting

Als je in een betere conditie wilt komen en je emotionele en mentale gezondheid wilt verbeteren, moet je altijd in gedachten houden dat het essentieel is dat je je lichaam liefhebt, verzorgt en respecteert. Doe dit op de gezondste en veiligste manier.

Vraag niet meer van je lichaam dan het kan geven. Alles wat meer is schadelijk, dus niet te veel bewegen. Stel een gevarieerd en compleet trainingsprogramma op. Je trainingen moeten minstens 30 minuten per dag omvatten en zich aanpassen aan je lichamelijke conditie.

Op deze manier kunt je de intensiteit van je training geleidelijk verhogen. Als gevolg daarvan zul je in staat zijn om de doelen te bereiken die je hebt gesteld. Bovendien verhoog je met succes de kracht, flexibiliteit en volume van je spieren, evenals het uithoudingsvermogen van je pezen en banden.

Als je wat beweging krijgt, zal dit niet alleen je uiterlijk in het algemeen verbeteren. Bovendien is lichaamsbeweging ook zeer gunstig voor je houding. Je zult meer energie hebben om al je dagelijkse activiteiten te doen. Vergeet echter niet om voor je spieren te zorgen: dus niet te veel sporten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cheung, K., Hume, P. A., & Maxwell, L. (2003). Delayed onset muscle soreness: Treatment strategies and performance factors. Sports Medicine.
  • Mosteiro-Muñoz, F., & Domínguez, R. (2017). Efectos del entrenamiento con sobrecargas isoinerciales sobre la función muscular. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Fisica y del Deporte.
  • Muñoz Ch., Sara. (2002). LESIONES MUSCULARES DEPORTIVAS: DIAGNOSTICO POR IMAGENES. Revista chilena de radiología8(3), 127-132.
  • Hübscher, M., Zech, A., Pfeifer, K., Hänsel, F., Vogt, L., & Banzer, W. (2010, March). Neuromuscular training for sports injury prevention: A systematic review. Medicine and Science in Sports and Exercise.
  • Organización Mundial de la Salud. (2004). Estrategia Mundial de la Organización Mundial de la Salud sobre Régimen Alimentario, Actividad Física y Salud. 57 Asamblea Mundial de La Salud – WHA57.172002, 24.
  • OMS. (2010). Informe sobre la situacion de las enfermedades no transmisibles 2010. Organizacion Mundial de La Salud, 1–10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.