Ravintsara etherische olie: wat zijn de voordelen?

Ravintsara etherische olie wordt gebruikt als antiviraal, pijnstillend en ontspannend. Is er wetenschappelijk bewijs voor haar eigenschappen? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Ravintsara etherische olie: wat zijn de voordelen?
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 januari, 2023

Ravintsara etherische olie is een product verkregen uit de kamferboom (Cinnamomum camphora, chemotype cineol). Geschat wordt dat het voor het eerst werd gewonnen in 1775 door de chemicus en apotheker Antoine Baumé. Maar pas in de vorige eeuw werden de geneeskrachtige eigenschappen ervan geëvalueerd.

Tegenwoordig wordt het gewaardeerd om zijn verzachtende, antioxiderende, ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Een studie (Engelse link) in het tijdschrift Molecules laat zien dat het cosmetische, industriële en farmaceutische toepassingen heeft. Daarnaast wordt het van oudsher gebruikt voor spirituele en religieuze doeleinden. Wil je er meer over weten?

Gebruik en voordelen van ravintsara etherische olie

In tegenstelling tot wat velen denken, is ravintsara (Cinnamomum camphora) niet inheems op het eiland Madagaskar. In feite komt deze kamferboom – een lid van de Lauraceae-familie uit Azië, uit landen als India, China en Zuid-Korea.

Uit historische gegevens blijkt echter dat hij in de 17e eeuw in Madagaskar werd geïntroduceerd. Sindsdien verspreidde de teelt zich en werd hij zo populair dat hij bekend werd als de “kamferboom van Madagaskar.” De etherische olie van deze boom wordt grotendeels verkregen uit de bladeren door middel van een proces van stoomstroming.

De belangrijkste bestanddelen (Engelse link) zijn 1,8 cineol, alfa-pineen en alfa-terpineen, die de olie antiseptische, antivirale en antioxiderende eigenschappen geven. Vanwege de vele toepassingen in de alternatieve geneeskunde noemen sommigen het “de olie die alles geneest.”

Maar is het wel zo effectief als men zegt? Laten we de potentiële voordelen ervan eens nader bekijken.

We denken dat jij misschien ook geïnteresseerd bent om dit te lezen:
De voordelen van etherische olie van eucalyptus binnen ieders bereik

Een hulpstof tegen infecties

Snotterende vrouw
Het traditionele gebruik van deze olie bij griep en verkoudheid wordt niet bevestigd door huidige wetenschappelijke studies.

Een van de belangrijkste voordelen van ravintsara etherische olie heeft te maken met zijn antivirale potentieel. In het bijzonder wordt ze gebruikt als hulpstof om de symptomen van griep, verkoudheid en andere virale infecties van de bovenste luchtwegen te verminderen. Klinisch bewijs voor deze effecten ontbreekt op dit moment echter nog.

Toch blijkt uit een studie (Engelse link) in het tijdschrift Molecules dat ze antimicrobiële en schimmelwerende kwaliteiten heeft die nuttig kunnen zijn tegen huid- en longinfecties. In het bijzonder werd vastgesteld dat het effectief werkt tegen de bacteriën Serratia marcescens en de schimmels Aspergillus niger en Aspergillus fumigatus.

Het kan pijn en ontstekingen helpen verminderen

In de traditionele geneeskunde wordt deze soort etherische olie gebruikt als middel tegen onder andere spierpijn, migraine en neuropathische pijn. De reden? De vluchtige bestanddelen ervan ontspannen het zenuwstelsel en geven een gevoel van verlichting. Bovendien werkt het ontstekingsremmend.

In een dierstudie (Engelse link) gerapporteerd in het Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, werd het potentieel van deze olie om migraine te bestrijden geëvalueerd. Het resultaat toonde aan dat de bestanddelen de productie van stikstofmonoxide en de neurogene ontstekingsreactie die bij deze kwaal betrokken is, helpen afremmen.

Ondertussen ondersteunt onderzoek (Engelse link) gedeeld in het Journal of Ethnopharmacology zijn ontstekingsremmende effecten. Een van de actieve bestanddelen, borneol, zit achter deze eigenschap.

Er wordt aangenomen dat het het potentieel heeft om ontstekingsziekten van de huid te verzachten. Er zijn echter meer studies nodig om dit te bevestigen.

Stressverlichting en geheugenstimulering

In de aromatherapie wordt ravintsara etherische olie gebruikt om het zenuwstelsel te ontspannen en symptomen van stress te verminderen. In feite associeert anekdotisch bewijs het gebruik ervan met het stimuleren van concentratie en geheugen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.

Een insecticide

Een van de meest prominente huishoudelijke toepassingen van deze etherische olie is als insecticide. Traditioneel wordt ze gebruikt om gewone huishoudelijke insecten zoals vlooien, mieren en mijten af te weren.

Daarnaast meldde een studie  (Engelse link) in het Interna tional Journal of Molecular Sciences dat de verbindingen in deze olie een natuurlijke bron zijn voor het beheersen van insecten, zoals de rode meelkever (Tribolium castaneum Herbst) en de sigarettenkever (Lasioderma serricorne Fabricius), die ook in commerciële producten voorkomen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Etherische oliën voor ziekten in de winter

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen bij gebruik van ravintsara etherische olie

Vrouw heeft een epileptische aanval
Epilepsie is een contra-indicatie voor deze olie vanwege het vermogen om de neuronale werking te veranderen. Uit voorzorg wordt het in deze gevallen afgeraden.

Ravintsara etherische olie mag alleen uitwendig gebruikt worden, via een verstuiver of plaatselijk, in combinatie met een draagolie. Inname ervan kan giftig (Engelse link) zijn. De vergiftigingsverschijnselen variëren van duizeligheid en misselijkheid tot hoofdpijn, verwarring en prikkelbaarheid.

Ze wordt over het algemeen veilig geacht voor de meeste mensen. In de onderstaande gevallen moet het echter vermeden worden.

 • Kinderen jonger dan twee jaar.
 • Op open wonden.
 • Mensen met leverziekten.
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
 • Patiënten met ziekten als Parkinson of epilepsie.

Hoe wordt ravintsara etherische olie gebruikt?

Deze olie wordt meestal gebruikt bij aromatherapie in een aromadiffuser. Er worden 15 tot 20 druppels van toegepast, alleen of in combinatie met citrusoliën, zoals citroen, grapefruit of sinaasappel. Idealiter wordt het aroma ongeveer 30 minuten verspreid. Dit is nuttig om ademhalingssymptomen en stress te kalmeren.

Voor plaatselijk gebruik moet je het echter combineren met een draagolie (zoals kokos-, lavendel-, amandel- of olijfolie). Concreet worden vier druppels olie toegevoegd aan een eetlepel (15 ml) van de gekozen draagolie. Dit wordt meestal aangebracht op plekken als de nek, polsen en borst. Het kan 2 of 3 keer per dag gebruikt worden.

Voor gevallen van slapeloosheid, stress, angst of andere emotionele onrust kan het gecombineerd worden met lavendelolie plus een draagolie. De sleutel is om verhoudingen van 5 druppels van elke etherische olie toe te voegen voor elke 15 milliliter draagolie. Als je doel is om spier- of gewrichtskwalen te verminderen, voeg dan

gewoon vijf druppels van het product toe in een lepel arnica olie. Dit kun je dan aanbrengen door de gewenste gebieden te masseren.

Wat je moet onthouden over deze olie

Ravintsara etherische olie gebruikt men in de traditionele geneeskunde om zijn immunomodulerende, antioxiderende, antivirale en pijnstillende kwaliteiten. Het is vaak een hulpmiddel tegen luchtweg- en huidinfecties. Het helpt ook om spierziekten te verlichten.

Het bewijs voor de eigenschappen is echter nog beperkt. Vooralsnog zijn studies vooral gedaan in vitro en bij dieren. Daarom wordt een voorzichtig gebruik als middel voor uitwendig gebruik voorgesteld. Het mag ook niet geconsumeerd worden omdat het giftig is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lee SH, Kim DS, Park SH, Park H. Phytochemistry and Applications of Cinnamomum camphora Essential Oils. Molecules. 2022 Apr 22;27(9):2695. doi: 10.3390/molecules27092695. PMID: 35566046; PMCID: PMC9102863.
 • Shi, S., Wu, Q., Su, J., Li, C., Zhao, X., Xie, J., Gui, S., Su, Z., & Zeng, H. (2013). Composition analysis of volatile oils from flowers, leaves and branches ofCinnamomum camphorachvar.Borneolin china. In Journal of Essential Oil Research (Vol. 25, Issue 5, pp. 395–401). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/10412905.2013.809323
 • Poudel DK, Rokaya A, Ojha PK, Timsina S, Satyal R, Dosoky NS, Satyal P, Setzer WN. The Chemical Profiling of Essential Oils from Different Tissues of Cinnamomum camphora L. and Their Antimicrobial Activities. Molecules. 2021 Aug 24;26(17):5132. doi: 10.3390/molecules26175132. PMID: 34500567; PMCID: PMC8434199.
 • FAN, L. & LIN, Q. & YANG, N. & CHEN, L.. (2020). Analgesic Effects of the Essential Oil from Cinnamomum camphora Against Nitroglycerin-induced Migraine in Mice. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 82. 10.36468/pharmaceutical-sciences.634.
 • Xiao, S., Yu, H., Xie, Y., Guo, Y., Fan, J., & Yao, W. (2021). The anti-inflammatory potential of Cinnamomum camphora (L.) J.Presl essential oil in vitro and in vivo. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 267, p. 113516). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.113516
 • Jeannot, V., Roger, B., Chahboun, J., & Baret, P. (2007). Ravintsara (Cinnamomum camphora (L.) Presl.) essential oil and hydrolat in therapeutics. International Journal of Essential Oil Therapeutics, 1(1), 35–38.
 • Guo S, Geng Z, Zhang W, Liang J, Wang C, Deng Z, Du S. The Chemical Composition of Essential Oils from Cinnamomum camphora and Their Insecticidal Activity against the Stored Product Pests. Int J Mol Sci. 2016 Nov 4;17(11):1836. doi: 10.3390/ijms17111836. PMID: 27827929; PMCID: PMC5133837.
 • Xiao S, Yu H, Xie Y, Guo Y, Fan J, Yao W. Evaluation of the analgesic potential and safety of Cinnamomum camphora chvar. Borneol essential oil. Bioengineered. 2021 Dec;12(2):9860-9871. doi: 10.1080/21655979.2021.1996149. PMID: 34699310; PMCID: PMC8810075.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.