De voordelen van etherische olie van eucalyptus binnen ieders bereik

Dankzij zijn antiseptische eigenschappen kan eucalyptus een perfecte keuze zijn om de lucht te reinigen en mogelijke ziektekiemen, bacteriën of andere micro-organismen te elimineren. Om dit te doen, kunnen we zijn etherische olie gebruiken.
De voordelen van etherische olie van eucalyptus binnen ieders bereik
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De eucalyptusboom is wereldwijd bekend om zijn geneeskrachtige werking. Enerzijds kan het in zijn natuurlijke vorm (bladeren en takken) gebruikt worden, en anderzijds ook als etherische olie van eucalyptus. In elk van zijn verschijningsvormen kan het je bondgenoot zijn. Ontdek de voordelen van eucalyptus.

Gebruik en voordelen van etherische olie van eucalyptus

De voordelen van eucalyptus
Je kunt deze olie krijgen in natuurgeneesmiddelenwinkels, zelfs in apotheken.

Zijn belangrijkste eigenschap is het antibiotisch vermogen. Om bacteriën en ziektekiemen in kleine ruimten te doden, kun je brouwsels maken met zijn etherische olie. Ze helpen de lucht te zuiveren van stafylokokken en bacteriën.

Bovendien kan het verdund worden in water, alcohol, of andere plantaardige oliën. Verdund kan het met een gaasje op de huid aangebracht worden om te helpen ontsmetten en genezen. Daarnaast kan het gebruikt worden bij de behandeling van herpes, acne en zweren.

Voorzorgsmaatregelen

Er is een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je etherische olie van eucalyptus wilt gebruiken:

 • Het mag nooit puur op de huid aangebracht worden, want die kan verbranden.
 • Evenmin mag het ingenomen worden – in grote hoeveelheden kan het dodelijk zijn.
 • Bovendien wordt het gebruik ervan afgeraden tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Gebruik van eucalyptusbladeren

Eucalyptusbladeren

Allereerst zijn eucalyptusbomen gemakkelijk te vinden, en je kunt ze misschien in de buurt van je huis vinden of op vakantie aantreffen en wat van hun bladeren verzamelen.

Ze hebben antiseptische, slijmoplossende en ontstekingsremmende eigenschappen. Ze zijn een uitstekende bondgenoot om je te helpen aandoeningen zoals griep, rhinitis, bronchitis of longontsteking te bestrijden.

In feite is, zoals een publicatie in het medische tijdschrift The Laryngoscope  (Engelse link) onderstreepte, de belangrijkste actieve verbinding in eucalyptus – cineool – bruikbaar als een veilige behandeling voor sinusitis-symptomen.

Ook de National Association for Holistic Aromatherapy (NAHA – Engelse link), onthulde dat 1,8 cineool helpt de lucht te zuiveren van bacteriën en andere microben, wat de sleutel is tot de bescherming van de gezondheid van de luchtwegen.

Bovendien kan het op de volgende manieren gebruikt worden:

 • Verdampen. Kook eucalyptus langzaam en inhaleer vervolgens de stoom. Het verwijdert slijm.
 • Door crèmes op basis van eucalyptus bij de neusgaten of op de borst aan te brengen, krijg je een zowel slijmoplossend als ontstekingsremmend effect. Daardoor verlicht je ongemakken aan de luchtwegen.
 • In een aftreksel helpt het om slechte adem uit te bannen. Maak hiervoor een aftreksel van twee of drie bladeren in 1,5 liter water en neem het eenmaal per dag in. Het helpt om halitose te verminderen en je zult met een gerust hart kunnen praten met anderen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Leer de voordelen van etherische oliën kennen

Conclusie

Heb je de voordelen van eucalyptus al voor jezelf nagegaan? Onthoud dat, ook al vervangt het geen medische behandelingen, het toch nuttig kan zijn om sommige ziektes te verlichten. Zorg dat je het altijd in je medicijnkastje hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dixit., A. et al. (2012). Eucalyptus globulus: A new perspective in therapeutics.
 • Elassi, A., et al. (2012). Chemical composition of 8 eucalyptus species’ essential oils and the evaluation of their antibacterial, antifungal, and antiviral activities.
 • Fabio, A., et al. (2007). Screening of the antibacterial effects of a variety of essential oils on respiratory infections.
 • Ramos Alvarenga, R., et al. (2014). Airborne Antituberculosis Activity of Eucalyptus citriodora Essential Oil.
 • Kehrl, W., Sonnemann, U., & Dethlefsen, U. (2004). Therapy for Acute Nonpurulent Rhinosinusitis with Cineole: Results of a Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Laryngoscope. https://doi.org/10.1097/00005537-200404000-00027

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.