Etherische oliën voor ziekten in de winter
Met behulp van slijmoplossende en anti-infectieuze etherische oliën, kun je de ziekten die in de winter voor komen zoals verkoudheid, griep en bronchitis bestrijden. Ze zijn niet alleen nuttig bij de behandeling van ziekten, maar ze zijn ook nuttig bij de preventie ervan.
Etherische oliën zijn de vluchtige essentie geëxtraheerd uit aromatische planten die door het destilleren en stoomdestillatie worden verkregen. Ze kunnen niet alleen op zichzelf worden toegediend, maar ze kunnen ook gecombineerd worden net andere stoffen in de vorm van:
- siropen
- capsules
- druppels
- sprays
- diffusie-vloeistof
- inhalatie-vloeistof
Wetenschappelijke aromatherapie is de studie van etherische oliën. Het is een wetenschap gebaseerd op een rigoureuze methodologie, met solide wetenschappelijke gegevens die zijn bevestigd in het laboratorium.
Aromatherapie is het gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden. Het is een natuurlijke methode gebaseerd op de activiteit van biochemische moleculen die in etherische oliën aanwezig zijn. Vandaag vertellen we over acht etherische oliën die onmisbaar zijn voor ziekten in de winter.
Etherische oliën voor ziekten in de winter
1.Balsemzilverspar
De etherische olie van deze boom kalmeert ontstekingen en roodheid van de huid en slijmvliezen en is een atmosferisch ontsmettingsmiddel. Aangezien het niet giftig is en zacht voor de huid en slijmvliezen, is het ideaal voor jonge kinderen en mensen met een gevoelige huid.
Het heeft een grote affiniteit voor de luchtwegen en oefent een decongestief en rustgevend effect op de slijmvliezen van de longen uit. Dit is met name het geval wanneer er sprake is van chronische aandoeningen van de bronchiën zijn.
2. Etherische olie van menthol-eucalyptus
De eucalyptus is een boom die nauw verbonden is met de gezondheid van de ademhalingsfunctie. Het moleculaire profiel toont een mucolytische werking aan die het oplossen van slijm vergemakkelijkt.
Het is nuttig voor catarrale ademhalingsaandoeningen en aandoeningen van zowel de neus, keel als het oor. Dat geldt zowel voor acute als chronische aandoeningen.
Het moleculaire profiel is echter niet geschikt voor gebruik bij zuigelingen, tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Toch wordt het goed op het niveau van huid- en slijmvliezen verdragen.
3. Eucalyptus
Etherische eucalyptusolie uit Australië wordt veel gebruikt in diffusies om de lucht te beïnvloeden. Het is een ontsmettingsmiddel voor de luchtwegen, pulmonair decongestivum en geschikt voor de behandeling van overtollig slijm in de neus.
Het is bovendien nuttig voor het verlichten van verkoudheid met slijmobstructie van de bovenste en onderste luchtwegen, zoals bronchitis of sinusitis. De antibacteriële werking maakt het ook zeer effectief bij een droge en irriterende hoest.
4. Laurierblad
De etherische olie uit laurierbladeren heeft meerdere therapeutische werkingen (Engelse link). Het belangrijkste werkterrein is op emotioneel niveau, maar door het cineol-gehalte is laurierolie ook een goede behandeling tegen overtollig slijm en werkt als een slijmoplossend middel.
Vanwege zijn componenten heeft het echter antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het is een zeer complete etherische olie, omdat het ook alle soorten pijn kan helpen verlichten.
5. Roomse kamille
Mensen hebben de rol van Roomse kamille bij de behandeling van aan stress gerelateerde astma, dyspneu, kortademigheid en aan stress gerelateerde hoest al sinds de oudheid erkend.
Etherische Roomse kamille-olie heeft ontstekingsremmende, krampstillende, pijnstillende en een kalmerende werking (Spaanse link). De werking is intens en het effect verschijnt meestal snel. Het is volledig veilig om te gebruiken en zacht voor zowel de huid als de slijmvliezen.
6. Grove den
Het belangrijkste molecuul van de etherische olie van de grove den is pineen, een molecuul dat balsemachtige eigenschappen voor de pulmonale slijmvliezen geeft. Het is een decongestief op longniveau en is tevens een atmosferisch ontsmettingsmiddel.
Het vereist echter verdunning in plantaardige olie of andere niet-irriterende chemo getypeerde etherische oliën. Op deze manier neemt de concentratie ervan af. Er wordt aangeraden om deze niet meer dan 50% te laten bedragen.
Misschien ook interessant om te lezen:
6 etherische oliën die de symptomen van allergieën verminderen
7. Ravintsara QT cineol
Experts werden zich in de jaren tachtig van deze etherische olie bewust. Door zijn samenstelling met cineol heeft het slijmoplossende activiteit. Daarnaast heeft deze olie een uitstekende antivirale werking bij verkoudheid, griep en sinusitis.
Het versterkt de natuurlijke afweer van het lichaam, dus het is zeer nuttig voor de preventie van infecties. Het is vooral nuttig voor preventie op kinderdagverblijven en in verpleeghuizen. Naast de aangename geur geeft deze etherische olie ook energie en vitaliteit. Het heeft een uitzonderlijke tolerantie wat betreft huid.
8. Tijm CT thujanol
Deze etherische olie is zeer effectief, zowel voor het gebied van keel, neus en oren als voor de bovenste en onderste luchtwegen. Over het algemeen heeft het een antibacteriële, antivirale en schimmeldodende werking in een breed spectrum.
Deze olie kan helpen om keelpijn en winterziekten zoals bronchitis en sinusitis te verlichten. Kortom, het is het natuurlijke antibioticum van de etherische oliën. Het is ook makkelijk te gebruiken.
Conclusie
Etherische oliën van bekende biochemische samenstelling zijn dus een geweldig alternatief om typische ziekten die in de winter verschijnen te voorkomen en te kunnen helpen behandelen.
Wetenschappelijke gegevens en uitgebreide klinische ervaring ondersteunen bovendien het gebruik ervan, aangezien hun fysiologische en therapeutische doses bekend zijn. Dit voorkomt daarom elk risico op toxiciteit, terwijl de optimale werkzaamheid behouden blijft.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Rodríguez, M., Alcaraz, L., & Real, S. (2012). Procedimientos para la extracción de aceites esenciales en plantas aromáticas. Secretaria de Agricultura, Ganaderia, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA).
-
AGUDELO, L., GOMEZ, G., DURAN, D., STASHENKO, E., & BETANCUR, L. (2010). Composición química y evaluación de la actividad antiherpética in vitro de aceites esenciales de Lippia alba (Mill) N.E Brown y sus componentes mayoritarios. Rev. Univ. Ind. Santander. Salud.
-
Sánchez, Y., Pino, O., Correa, T. M., Naranjo, E., & Iglesia, A. (2009). Estudio Químico Y Microbiológico Del Aceite Esencial De. Revista de Protección Vegetal.