Tips om thuis voor een verkoudheid te zorgen

Een verkoudheid kan zeer vervelende symptomen veroorzaken, zoals een verstopte neus en hoesten. Het kan echter worden verlicht met wat basiszorg.
Tips om thuis voor een verkoudheid te zorgen

Laatste update: 09 november, 2020

In de meeste gevallen is het vrij eenvoudig om thuis voor een verkoudheid te zorgen. Deze aandoening kan iedereen treffen en veroorzaakt meestal geen grote complicaties. Toch zijn de symptomen ervan hinderlijk en kunnen ze ertoe leiden dat iemand niet naar zijn werk of school gaat.

Symptomen zoals verstopte neus, niezen en hoesten veroorzaken een gevoel van algemeen ongemak dat het uitvoeren van je dagelijkse taken belemmert. Gelukkig verbetert het meestal in korte tijd door enkele zelfzorgmaatregelen te nemen. Lees verder voor meer informatie!

Wat is een verkoudheid?

Een vrouw met een verstopte neus

Een verkoudheid verwijst naar een virale infectie die de luchtwegen aantast. Het kan worden veroorzaakt door veel verschillende soorten virussen. Er wordt geschat dat er ongeveer 200 soorten verwante virussen zijn, zoals:

Door de geschiedenis heen hebben experts geprobeerd de factoren te identificeren die deze pathologie helpen ontwikkelen. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat dit vaker voorkomt bij kinderen (Spaanse link), in stressvolle situaties of op plaatsen waar de omgeving droog en koud is.

Symptomen verschijnen meestal twee tot drie dagen nadat iemand aan het virus is blootgesteld. Laten we eens een paar van de meestvoorkomende klachten bekijken:

  • Verstopte neus
  • Niezen
  • Algemeen ongemak
  • Verhoging of lichte koorts (alleen in sommige gevallen)
  • Hoesten en keelpijn
  • Hoofdpijn

Het slijm wordt dikker naarmate de ziekte voortschrijdt. De symptomen verbeteren echter binnen enkele dagen vanzelf. Desondanks is het belangrijk om enkele tips in de praktijk te brengen om ermee om te gaan en het risico op complicaties te verkleinen.

Tips om thuis voor een verkoudheid te zorgen

Als er geen tekenen zijn van complicaties door een verkoudheid, zijn een paar eenvoudige maatregelen meer dan voldoende om de symptomen het hoofd te bieden. Door de onderstaande adviezen op te volgen en op de juiste manier te rusten, worden de symptomen in korte tijd verlicht.

Drink water en andere gezonde vloeistoffen

Gehydrateerd blijven is een van de fundamentele maatregelen om congestie te verminderen. Als je veel drinkt, wordt het slijm dunner en wordt het gemakkelijker te verwijderen, hetzij door te niezen of te hoesten.

We raden aan om zowel water als warme kruidenthee te drinken. Daarnaast zorgen soepen en bouillon vaak voor een geruststellend gevoel. Het is belangrijk dat je stoffen vermijdt die uitdroging bevorderen, zoals alcoholische of cafeïnehoudende dranken.

Maak een zoutoplossing

Een vrouw die een neusspray met zoutoplossing gebruikt

Het gebruik van een zoutoplossing kan je helpen om ongemakken zoals verstopte neus en keelirritatie te verminderen. Het is voldoende om een kwart theelepel zout in een glas warm water te verdunnen. Gebruik de vloeistof vervolgens om de neus mee te spoelen (Engelse link) of je keel te reinigen door er mee te gorgelen.

Als je het niet zelf wilt maken, kun je bij de apotheek gewoon een zoutoplossing en neusdruppels kopen. Deze producten kunnen worden toegepast bij verstopping van de neus en overmatige slijmproductie.

Bij baby’s is het ideaal om meerdere druppels van het product in één neusgat aan te brengen. Zuig het neusgat dan voorzichtig uit met een rubberen zuiger.

Zorg voor de plek waar je rust

Als het gaat om het verzorgen van een verkoudheid thuis, is een van de belangrijkste aspecten het nemen van veel rust. Je moet er echter voor zorgen dat de plaats waar je slaapt vrij is van irriterende stoffen, zoals sigarettenrook, stof of sterk ruikende chemicaliën. Blootstelling hieraan kan je symptomen namelijk verergeren.

Je kunt ook een luchtbevochtiger in de kamer plaatsen zodat de omgeving vochtig en warm is. Dit zal de irritatie van de luchtwegen helpen verminderen en het gevoel van opluchting vergroten.

Andere dingen die je kunt doen om thuis voor een verkoudheid te zorgen

Naast het in de praktijk brengen van de bovenstaande adviezen is het essentieel om te onthouden hoe belangrijk het is om het risico op besmetting te verminderen.

  • Je moet je neus en mond bedekken wanneer je hoest of niest om te voorkomen dat de deeltjes van je afscheidingsproducten anderen infecteren.
  • Regelmatig je handen wassen en vermijden dat je persoonlijke spullen deelt, is hierbij een andere nuttige maatregel.
  • Als je last hebt van symptomen zoals hoofdpijn of algemene malaise, raden we je aan om pijnstillende medicijnen te gebruiken, zoals ibuprofen of paracetamol.

Daarnaast zijn er mucolytische en hoestremmende geneesmiddelen die de dikte van het slijm en het hoesten helpen verminderen. Om fouten en problemen door zelfmedicatie te voorkomen, kun je het beste naar de dokter gaan en de aanbevelingen opvolgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.