Alles dat je over duizendbladthee moet weten

Duizendbladthee staat bekend om zijn gebruik in de natuurlijke geneeskunde. Hoewel het geen ziekten geneest, kan het als aanvulling dienen om de gezondheid en het welzijn te verbeteren. Lees dit artikel om erachter te komen waar het voor wordt gebruikt!
Alles dat je over duizendbladthee moet weten

Laatste update: 10 september, 2020

Duizendbladthee is een natuurlijk product dat uit de plant wordt verkregen die onder de wetenschappelijke naam Achillea millefolium bekend staat, die op haar beurt weer tot de familie Asteraceae behoort.

Volgens historische gegevens verwijst de naam van het geslacht (Achillea) naar de krijger Achilles uit de Griekse mythologie, die de plant gebruikte om de wonden van zijn soldaten te behandelen.

Volgens een recensie gepubliceerd in het DARU Journal of Pharmaceutical Sciences (Engelse link) valt duizendblad op door zijn aanzienlijke concentratie van fytochemicaliën, waaronder flavonoïden, terpenoïden en lignanen. Waar kun je hem voor gebruiken? Blijf lezen om erachter te komen!

Voordelen en toepassingen van duizendbladthee

In de natuurgeneeskunde gebruiken mensen duizendbladthee oraal om verschillende spijsverteringssymptomen te kalmeren. Op dezelfde manier geloven velen dat het bij de behandeling van wonden kan helpen.

Tot op heden is er echter geen solide bewijs om deze eigenschappen te verifiëren. Je moet het daarom, net als bij andere kruidengeneesmiddelen, met de nodige voorzichtigheid gebruiken.

Hoewel een aantal onderzoeken aangeven (Engelse link) dat deze plant bepaalde voordelen als kruidenthee, extract of etherische olie kan bieden, is het bewijs niet overtuigend en moet je het niet als een vervanging voor medische behandelingen beschouwen. Laten we met deze duidelijke informatie eens naar enkele van de toepassingen kijken.

Duizendblad draagt bij aan een gezonde spijsvertering

Vrouw houdt pijnlijke buik vast

In de traditionele geneeskunde hebben mensen vaak duizendbladthee als ondersteuning voor de spijsvertering gebruikt. In het bijzonder wordt aangenomen dat het diarree, gasvorming en een opgeblazen gevoel helpt verminderen. Het wordt zelfs als aanvulling bij maagzweren en prikkelbare darmsyndroom (IBS) aanbevolen.

Dit komt, omdat het flavonoïde- en alkaloïdengehalte ervan aan de verlichting van deze spijsverteringsproblemen lijkt bij te dragen, zoals uit onderzoek gepubliceerd in het African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines (Engelse link) blijkt.

Aan de andere kant hebben de extracten van de plant maagzuur- en ontstekingsremmende eigenschappen die tegen de schade veroorzaakt door overtollig maagzuur kunnen beschermen.

In een dierenstudie gepubliceerd in de Journal of Ethnopharmacology (Engelse link), toonde duizendblad eigenschappen tegen maagzweren. We hebben echter nog meer bewijs nodig om definitieve uitspraken te doen.

Duizendbladthee stimuleert wondgenezing

Een van de meest traditionele toepassingen van duizendbladthee is ongetwijfeld wondgenezing. In feite gebruiken mensen duizendbladextract om voor dit doel kompressen en zalven te maken.

Een dierenstudie gepubliceerd in Acta Poloniae Pharmaceutica (Engelse link) heeft vastgesteld dat duizendbladblaadjes extracten met ontstekingsremmende en antioxidante activiteit bevatten. Deze effecten lijken een positieve invloed op het herstel van wonden te hebben.

Anderzijds stelde dit onderzoek vast dat de extracten van deze plant aan de toename van fibroblasten bijdragen. Fibroblasten zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor het regenereren van bindweefsel. Het kan in het geval van littekens dus een nuttige aanvulling zijn.

Het ondersteunt de gezondheid van de hersenen

Wat je over duizendbladthee moet

Duizendbladthee ondersteunt een goede hersenfunctie. Hoewel er in dit verband weinig voorlopig bewijs is, lijken de bevindingen over het gebruik van de plant voor cognitieve problemen veelbelovend te zijn.

Een recensie gepubliceerd in het Iranian Journal of Basic Medical Sciences (Engelse link) suggereert dat flavonoïden uit duizendblad als hulpstoffen voor neurodegeneratieve aandoeningen dienen. In het bijzonder is de antioxidante en ontstekingsremmende werking positief bij ziekten zoals:

Waarschuwingen voor duizendbladthee en mogelijke bijwerkingen

Duizendbladthee is voor de meeste gezonde volwassenen veilig om te gebruiken, zolang je het met mate consumeert. Een aantal mensen moeten echter voorzichtig zijn vanwege het mogelijke risico op bijwerkingen. Zwangere vrouwen moeten het bijvoorbeeld vermijden, omdat het miskramen kan veroorzaken.

Voor de veiligheid is het ook belangrijk om het niet tijdens het geven van borstvoeding te gebruiken, omdat het de menstruatiecyclus kan beïnvloeden. Ook moeten mensen met bloedingsstoornissen of die antistollingsmiddelen gebruiken het vermijden, omdat dit het risico op bloedingen verhoogt.

Daarnaast mag je het niet voor of na een operatie innemen vanwege het risico op bloedingen. Mensen met allergische reacties op ambrosia en soortgelijke planten mogen het ook niet gebruiken.

Er is geen bewijs voor wat de veilige dosis duizendbladthee is. Het kan variëren afhankelijk van de leeftijd, gezondheidsstatus en mogelijke omstandigheden van elk individu. Je moet je arts raadplegen voordat je dit of andere natuurlijke supplementen inneemt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Saeidnia S, Gohari A, Mokhber-Dezfuli N, Kiuchi F. A review on phytochemistry and medicinal properties of the genus Achillea. Daru. 2011;19(3):173‐186.
  • Nemeth, E., & Bernath, J. (2008). Biological Activities of Yarrow Species (Achillea spp.). Current Pharmaceutical Design14(29), 3151–3167. https://doi.org/10.2174/138161208786404281
  • Moradi MT, Rafieian-Koupaei M, Imani-Rastabi R, et al. Antispasmodic effects of yarrow (Achillea millefolium L.) extract in the isolated ileum of rat. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2013;10(6):499‐503. Published 2013 Oct 3. doi:10.4314/ajtcam.v10i6.19
  • Cavalcanti, A. M., Baggio, C. H., Freitas, C. S., Rieck, L., de Sousa, R. S., Da Silva-Santos, J. E., Mesia-Vela, S., & Marques, M. C. A. (2006). Safety and antiulcer efficacy studies of Achillea millefolium L. after chronic treatment in Wistar rats. Journal of Ethnopharmacology, 107(2), 277–284. https://doi.org/10.1016/j.jep.2006.03.011
  • Pirbalouti, A. G., Koohpayeh, A., & Karimi, I. (2010). The wound healing activity of flower extracts of Punica granatum and Achillea kellalensis in Wistar rats. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research67(1), 107–110.
  • Ayoobi F, Shamsizadeh A, Fatemi I, et al. Bio-effectiveness of the main flavonoids of Achillea millefolium in the pathophysiology of neurodegenerative disorders- a review. Iran J Basic Med Sci. 2017;20(6):604‐612. doi:10.22038/IJBMS.2017.8827
  • Nemeth E, Bernath J. Biological activities of yarrow species (Achillea spp.). Curr Pharm Des. 2008;14(29):3151‐3167. doi:10.2174/138161208786404281
  • Tsai HH, Lin HW, Lu YH, Chen YL, Mahady GB. A review of potential harmful interactions between anticoagulant/antiplatelet agents and Chinese herbal medicines. PLoS One. 2013;8(5):e64255. Published 2013 May 9. doi:10.1371/journal.pone.0064255

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.