Wat moet ik doen als mijn baby borstvoeding weigert?

Wat gebeurt er als je baby weigert borstvoeding te drinken? Is er een oplossing? Ontdek in dit artikel de mogelijke oorzaken en enkele oplossingen.
Wat moet ik doen als mijn baby borstvoeding weigert?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Borstvoeding is zeer belangrijk voor elke pasgeborene. Moedermelk is een uniek voedingsmiddel dat speciaal is ontwikkeld om het kind te voeden. Maar wat als je baby weigert borstvoeding weigert?

Dat kan gebeuren, en je moet je er niet schuldig over voelen. Er zijn enkele oorzaken die je moet kennen om een eind aan de situatie te kunnen maken. Laten we eerst vertellen waarom borstvoeding zo belangrijk is.

Volgens de Spaanse Vereniging van Kindergeneeskunde (AEPED) heeft borstvoeding meerdere voordelen voor de baby. Deze omvatten emotioneel welzijn, verminderd risico op borst- en eierstokkanker, en een sneller herstel na de bevalling.

Wanneer een baby borstvoeding weigert worden al deze voordelen opzij geschoven, en veel moeders zullen gedesillusioneerd raken. Niet weten wat er aan de hand is, helpt niet. Dus laten we proberen om dat uit te zoeken en de oorzaak en de oplossing te vinden.

Wat is een ‘staking’ of ‘crisis’ van de borstvoeding drinken?

Het feit dat een baby de borst van zijn moeder weigert, wordt een ‘staking’ of ‘crisis’ van de borstvoeding genoemd. Deze term is echter alleen geldig als het probleem een lange tijd aanhoudt.

Hoe vaak je ook aanbiedt om je baby borstvoeding te geven en hoe hongerig de baby ook is, hij weigert het nog steeds. We weten dat het frustrerend is, maar er is een reden voor deze reactie.

Ben je weer gaan werken en breng je hierdoor minder tijd door met je baby? Heeft je baby ooit in je tepel gebeten en heb je hem abrupt weggeduwd of met een gil gereageerd? Krijgt hij tandjes? De antwoorden op deze vragen kunnen doorslaggevend zijn.

Waar kan de baby last van hebben?

Een moeder met een huilende baby

Er zijn verschillende zaken waar je je misschien niet bewust van bent die een baby dwars kunnen zitten. Deze kunnen ervoor zorgen dat je kindje jouw borstvoeding weigert. Als je ze kent, zal dat je veel verlichting brengen. Tegen het einde van het artikel geven we je ook enkele tips om bepaalde problemen op te lossen.

Omgevingslawaai

Het lijkt misschien onbelangrijk, maar als je je baby borstvoeding geeft, kun je dit het beste op een rustige plek doen zonder al te veel lawaai. Te veel lawaai en mensen in de buurt zorgen er vaak voor dat de baby de borst weigert.

Verstopte neus

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de neusgaten van je baby open zijn. Als hij niet goed kan ademen, kan hij niet zuigen en dat zorgt ervoor dat hij de borst weigert omdat hij al weet wat er gaat gebeuren. Maak dus het neusje eerst schoon voordat je de baby aanlegt.

Veranderingen in routine

Als je bent gaan werken en daardoor je routine is veranderd, kan de baby daarop reageren door de borst te weigeren. Het is zijn manier van klagen en protesteren dat hij het niet leuk vindt. Hetzelfde kan gebeuren als je onlangs bent verhuisd.

Geurtjes

Als je baby weigert borstvoeding te drinken en geen van de bovenstaande oorzaken kan dit verklaren, bedenk dan of je van shampoo, bodylotion of eau de cologne bent veranderd. Baby’s kunnen nieuwe geuren afwijzen en dit zorgt ervoor dat ze geen borstvoeding willen drinken.

Te weinig melk

Een andere reden waarom de baby de borst kan weigeren, is de melkproductie. Het kan zijn dat de productie niet aan zijn voedingsbehoeften voldoet en dit kan ertoe leiden dat het kind daarop reageert met vroegtijdig stoppen met drinken van moedermelk, zoals door de AEPED wordt gesteld (Spaanse link).

Onaangename eerdere ervaring

De laatste mogelijk reden die we vandaag willen bespreken over waarom je baby borstvoeding weigert, kan te maken hebben met een onaangename ervaring. Bijvoorbeeld door pijn in de mond op het moment van drinken omdat hij tandjes krijgt of een schreeuw van jou omdat hij je had gebeten.

Wat kan ik proberen om te helpen?

Er zijn verschillende manieren om een borstvoedingscrisis te doorbreken. We kunnen je niet verzekeren dat ze allemaal voor jou zullen werken, want elk geval is anders.  Hier zijn enkele opties die je zou kunnen proberen om het probleem te verhelpen.

Zet je baby niet onder druk

We gaan hier een sectie aan wijden omdat dit erg belangrijk is. Je baby onder druk zetten om verder te drinken is een vergissing. Leg hem pas weer aan de borst als hij daar klaar voor is.

Een goede manier om dit te doen is om het huid-op-huid contact te versterken. In bad of in bed, laat die connectie zo lang duren als nodig is. Dit eenvoudige gebaar kan ervoor zorgen dat hij weer begint te drinken.

Gebruik een draagzak

Hoewel wandelwagens erg makkelijk zijn, kan een draagzak geweldig zijn om deze situatie op te lossen. Hij zit dicht tegen je borst aan en als je baby contact heeft met je huid, is dat nog beter. Als hij honger krijgt, is hij dicht bij de voedingsbron, dus waarom zou je het niet proberen?

Kies een rustige omgeving als je baby weigert borstvoeding te drinken

Een baby die borstvoeding krijgt

Als de mogelijke oorzaak van de weigering van je baby om borstvoeding te geven lawaai of afleiding is, kun je een rustigere omgeving proberen. Een kamer of een ruimte waar niet te veel mensen zijn en waar alles stil is. Dit kan de oplossing zijn die je nodig hebt.

Neem een andere houding aan

Dit kan een goede manier zijn om je baby aan te moedigen borstvoeding te drinken zonder hem te dwingen een bepaalde houding aan te nemen. Je kunt bijvoorbeeld proberen om in de zijligging te voeden. Probeer het eens, want misschien is het juist de gebruikelijke houding die niet bij hem past.

Bied je baby de borst aan als hij slaapt

Dit is een geweldige techniek om de baby aan de borst te laten drinken. Hij doet het automatisch. Als hij op het punt staan om in slaap te vallen, zal de baby kalm en ontspannen zijn. Ga op de zij  liggen  met je baby in een huid-op-huid positie met zijn mond vlak bij je tepel.

Laat je baby geen honger lijden

Als je baby honger heeft, zal hij veel prikkelbaarder zijn en eerder de borst weigeren. We raden je dus aan om dit zo veel mogelijk te vermijden. Het beste wat je kunt doen? Bied hem de borst aan als het tijd is, ook al vraagt hij er nog niet om.

Als de baby de borst weigert, zijn er manieren om het op te lossen

Denk eraan dat je je baby nooit moet dwingen om borstvoeding te drinken en dat het belangrijk is om alle tips in gedachten te houden die we hierboven hebben genoemd. Denk vooral aan het huid-op-huid contact.

Pasgeborenen zijn erg gevoelig voor elke verandering in routine of schema. Aarzel in elk geval niet om je kinderarts te raadplegen. Die kent jouw situatie ongetwijfeld beter en kan je gepersonaliseerde aanbevelingen geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sabillón, F. (1998). Diferentes patrones de succión. Honduras Pediátrica19(4), 91-93.
  • Urquizo Aréstegui, R. (2014). Lactancia materna exclusiva:¿ siempre?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia60(2), 171-176.
  • Vizcaíno Urresta, N. I. (2016). Relación entre la angustia materna y el rechazo del bebé a la lactancia. Estudio realizado desde la teoría psicoanalítica con 5 madres de bebés de hasta 8 meses de edad de la ciudad de Quito en el año 2016 (Bachelor’s thesis, PUCE).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.