Huid-op-huidcontact: essentieel na de bevalling

Huid-op-huidcontact komt altijd al voor in de geschiedenis van de mensheid. Dankzij gemedicaliseerde zorg bij de bevalling wordt dit echter vaak verwaarloosd. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is en wat de voordelen zijn.
Huid-op-huidcontact: essentieel na de bevalling

Laatste update: 16 januari, 2021

Huid-op-huidcontact, ook wel kangoeroezorg genoemd, dient direct na de bevalling te worden uitgevoerd. Het bestaat uit het plaatsen van de pasgeborene op de buik of borst van de moeder. De medische professional kan dit zelfs doen zonder eerst de navelstreng door te knippen.

Deze handeling kan ook dagen na de geboorte worden uitgevoerd. Het heeft veel voordelen, zowel voor de gezondheid van de baby als voor de band tussen moeder en baby. In dit artikel leggen we alles uit wat je hierover moet weten.

Huid-op-huidcontact

Huid-op-huidcontact tussen moeder en baby na de geboorte is iets dat de mens al door de geschiedenis heen heeft gedaan. Het wordt bijna onbewust gedaan, omdat de moeder haar genegenheid voor haar pasgeboren baby wil tonen en haar baby wil beschermen.

De bevalling is een gecompliceerde situatie voor de baby’s, omdat het een einde maakt aan de staat van rust en comfort die ze tijdens de maanden van zwangerschap hebben ervaren. Het eerste contact met hun moeder kan ervoor zorgen dat ze zich kalm en vredig voelen. De handeling van huid-op-huidcontact is dus belangrijk.

Hoewel de techniek op veel manieren nuttig is (Engelse link), zijn veel mensen zich er in werkelijkheid niet van bewust. Het werd dus uitgevoerd door louter instinct. Maar zodra geassisteerde bevalling, ook wel ‘instrumentele bevalling’ genoemd in beeld kwam, stopten medische professionals ermee.

Huid-op-huidcontact is essentieel na de bevalling

Hoe je huid-op-huidcontact met je baby kunt uitvoeren

Huid-op-huidcontact bestaat uit het plaatsen van de pasgeborene op de borst of buik van de moeder. Medische professionals doen dit meestal zonder eerst de navelstreng door te knippen. Ze moeten de baby languit op de blote borst van de moeder plaatsen.

Het is ideaal voor de baby om ook in contact te komen met de tepel van de moeder. Ze hoeven er echter niet aan te zuigen. Deze handeling moet gebeuren bij zowel vaginale bevallingen als keizersneden. Experts raden aan deze positie minimaal een uur aan te houden.

Het kan zelfs de eerste dagen van het leven van de baby worden uitgevoerd. Het hoeft dus niet direct na de bevalling gedaan te worden. Het is ideaal om gedurende de dag het perfecte moment te vinden om van deze rustige tijd te genieten.

De moeder moet haar borst volledig blootleggen en de baby erop plaatsen. Ook moet de moeder zowel haar baby als haarzelf bedekken met een deken om te voorkomen dat de lichaamstemperatuur verandert. Denk eraan dat het aanpassingssysteem van de organen aan de omgeving op jonge leeftijd nog in ontwikkeling is.

Op deze manier is het waarschijnlijk dat ze allebei een staat van kalmte zullen bereiken. We zullen nu ingaan op de vele voordelen hiervan.

Het is echter logisch om aan te nemen dat deze mate van intimiteit stress vermindert. Huid-op-huidcontact kan zelfs helpen bij temperatuurschommelingen die we hierboven noemden, daar het een hulpmiddel is voor homeostase.

De voordelen van deze techniek

Verschillende wetenschappers hebben de afgelopen jaren de voordelen van huid-op-huidcontact bestudeerd. Volgens een studie gepubliceerd in de Cochrane Library vermindert huid-op-huidcontact tussen moeder en baby bij de geboorte het huilen en verbetert het de interactie tussen moeder en baby.

Deskundigen stellen dat het de affectieve band tussen de twee aanzienlijk vergroot. Zo begrijpt de moeder de signalen van de baby beter en wordt de communicatie vloeiender. Zo kan de moeder voorzien in de behoeften van de baby.

Volgens een overzichtsartikel van de Pontifical Catholic University van Chili (Spaanse link), vermindert het zelfs de kans op een postpartumdepressie. Ook lijkt het erop dat het de dagen in het ziekenhuis na de bevalling verkort.

Een ander voordeel dat we hierboven noemden, is de regulering van de temperatuur van de baby. Met andere woorden, het helpt om een adequate homeostase te behouden, wat in deze levensfase essentieel is voor een normale ontwikkeling.

Tot slot stelt een studie van Enfermería Universitaria (Universitaire Verpleging – link in het Spaans) dat contact via de huid tussen vrouwen en pasgeborenen na de geboorte leidde tot een beter begin van de borstvoeding.

Het merkt ook op dat het de involutie van de baarmoeder bevordert en dat het het risico op infecties vermindert, wat leidt tot een verminderd gebruik van medicijnen door vrouwen in de postpartumperiode.

Baby slaapt bij moeder

Huid-op-huidcontact wanneer dit maar mogelijk is

Kangoeroezorg is natuurlijk en instinctief na de bevalling. Zowel moeder als baby hebben er baat bij. Het is echter waar dat het ook zijn nadelen heeft.

Een publicatie (Spaanse link) in Progresos de obstetricia y ginecología (Vooruitgang in verloskunde en gynaecologie) legt uit dat op dat precieze moment ook complicaties kunnen optreden die het leven van de baby in gevaar kunnen brengen.

Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid van een opvlieger door compressie. Toch moet deze techniek worden aangemoedigd door de voorbereiding van medische teams te verbeteren.

Daarom, als je een baby gaat krijgen, probeer dan meer te lezen over deze techniek en hoe je deze uit moet voeren. Geniet ook bij de geboorte van dat eerste contact met je pasgeboren baby. Zo zorg je ervoor dat dit eerste contact met de buitenwereld niet traumatisch is voor je pasgeborene. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brundi M, Ma, G., & Am, L. (n.d.). CONTACTO PIEL A PIEL MADRE/HIJO PREMATURO. CONOCIMIENTOS Y DIFICULTADES PARA SU IMPLEMENTACIÓN.
  • Martínez-Martínez, T., & Damian-Ferman, N. (2014). Beneficios del contacto piel a piel precoz en la reanimación neonatal. Enfermería Universitaria, 11(2), 61–66. https://doi.org/10.1016/s1665-7063(14)72666-1
  • Biblioteca Cochrane Plus, L., & con, contacte. (n.d.). Contacto piel-a-piel temprano para las madres y sus recién nacidos sanos.
  • Rodriguez-Alarcón Gómez, J., Elorriaga, I., Fernández-Llebrez, L., Fernández, A., Avellanal, C., & Sierra, C. (2011). Episodios aparentemente letales en las primeras dos horas de vida durante el contacto piel con piel. Incidencia y factores de riesgo. Progresos de Obstetricia y Ginecología, 54(2), 55–59. Retrieved from https://medes.com/publication/64855
  • Raies, C. L., Doren, F. M., & Torres, C. U. (2012). Efectos del contacto piel con piel del recién nacido con su madre. Index de Enfermeria. Fundación Index. https://doi.org/10.4321/s1132-12962012000300007
  • Abdulghani, Nawal, Kristina Edvardsson, and Lisa H. Amir. “Worldwide prevalence of mother-infant skin-to-skin contact after vaginal birth: A systematic review.” PloS one 13.10 (2018): e0205696.
  • Guala, Andrea, et al. “Skin-to-skin contact in cesarean birth and duration of breastfeeding: A cohort study.” The Scientific World Journal 2017 (2017).
  • Safari, Kolsoom, et al. “The effect of mother and newborn early skin-to-skin contact on initiation of breastfeeding, newborn temperature and duration of third stage of labor.” International breastfeeding journal 13.1 (2018): 32.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.