Hoe zorg je voor de navel van een pasgeboren baby?

De beste manier om voor de navel van een pasgeboren baby te zorgen is om niet in te grijpen in dit natuurlijke proces. Je hoeft alleen maar een paar basis-hygiënemaatregelen te volgen en het gebied droog te houden.
Hoe zorg je voor de navel van een pasgeboren baby?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hoe je moet zorgen voor de navel van een pasgeboren baby is een veelvoorkomende reden tot zorg, vooral bij de nieuwe ouders. Je hoeft je echter geen zorgen te maken. Het enige wat je hoeft te doen is het toepassen van bepaalde basismethoden, zodat het overgebleven stuk navelstreng losraakt en geneest zonder problemen.

Wanneer een baby nog in de baarmoeder zit, ontvangt hij alle voeding die hij nodig heeft uit de navelstreng. Zodra de baby geboren is, knipt de dokter de navelstreng door, omdat die dan geen doel meer heeft.

Een klein deel van de navelstreng blijft vastzitten aan het lichaam van de baby. Deze stomp droogt langzaam op tot het eraf valt, en laat het litteken achter dat we kennen als de navel.

Voor de navel van een pasgeboren baby zorgen houdt in dat je elke vorm van infectie moet voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen is goede hygiëne toe te passen en eenvoudige preventieve maatregelen te nemen om dit te voorkomen. Met de juiste maatregelen zal het stompje binnen slechts twee of drie weken natuurlijk loslaten.

De navel van een pasgeboren baby

Bij de geboorte van een baby zal een arts of verpleegkundige de navelstreng op ongeveer 4 centimeter vanaf de buik van de baby doorknippen. Ze doen dit met behulp van homeostatische klemmen, waarvan de functie is om de bloeding te controleren. Ze houden de rest van de navelstreng vast met speciale plastic klemmen.

Vanaf nu begint de navel van de pasgeboren baby een proces van zelfvernietiging. Als de dagen voorbij gaan, zal de stomp uitdrogen, verschrompelen, een bruinachtige kleur aannemen, en uiteindelijk eraf vallen. Dit alles duurt gemiddeld acht tot tien dagen. Bij baby’s die door keizersnede worden geboren, kan dit proces een paar dagen langer duren.

Als de stomp eraf valt, laat hij een wond achter die nog drie tot vijf dagen nodig heeft om te genezen. Tijdens deze periode moeten de ouders speciale aandacht besteden aan de preventie van infecties of andere complicaties. Als de wond genezen is, hoef je je geen zorgen meer te maken.

De afgeknipte navelstreng

Zorgen voor de navel van een pasgeboren baby

De zorg voor de navel van een pasgeboren baby is ook nodig wanneer het gebied goed genezen is. Er zijn vele mythes, overtuigingen en halve waarheden als het gaat om dit proces. In het verleden hebben deskundigen aanbevolen om het gebied te reinigen met 70% alcohol, hetzij alleen, hetzij in combinatie met een ontsmettend middel, zoals chloorhexidine.

Verschillende studies hebben echter aangetoond dat dit de ontkoppeling van de navelstomp kan vertragen. Daarom is het alleen nodig als baby’s leven in gebieden met weinig hygiëne. Anders is het enige dat ouders moeten doen, de navel van de baby schoon en droog te houden.

Het gaat hierbij om een aantal basisacties, zoals:

 • Ouders en verzorgers moeten hun handen wassen voordat ze een pasgeboren baby wassen of hun luier verschonen.
 • Trek niet aan het stompje en verwijder hem niet zelf. Hij valt er op den duur vanzelf af.
 • Je kunt je baby wassen zonder je zorgen te maken. Je moet er echter zeker van zijn om het gebied voorzichtig en grondig te drogen na het baden.
 • Als het gebied rond de navel vuil wordt met urine of uitwerpselen, moet je het wassen met een handdoek en lauw water.
 • Het gebied van de navel van een pasgeboren baby moet onbedekt blijven. Dit betekent dat kleding en luiers het niet bedekken.

Hoe maak je de navel van een pasgeboren baby schoon

Deskundigen raden aan dat ouders de navel van hun pasgeboren baby schoonmaken tot de wond volledig geneest. Deze procedure is eenvoudig en moet plaatsvinden na het baden.

Volg gewoon de stappen hieronder:

 • Droog na het baden zijn of haar hele lichaam voorzichtig.
 • Was je handen grondig met zeep en water.
 • Bevocht een steriel gaas met een mengsel van warm water en neutrale zeep, of met alcohol als de omgeving niet hygiënisch is.
 • Reinig het gehele oppervlak van de navel en de omgeving.
 • Gebruik een nieuw schoon gaasje om het gebied goed te drogen.
 • Gebruik geen katoen, merbromine of jodiumproducten.
Een arts knipt de navelstreng van de baby door

Waar moet je op letten?

Als na twintig dagen de wond nog moet genezen, kan er een infectie met de naam omphalitis optreden. In deze gevallen wordt het gebied meestal rood en verhard. Tegelijkertijd zal er sprake zijn van afscheiding of bloederige en stinkende afscheiding.

Als de stomp eraf valt, is het normaal dat er lichte bloedingen zijn. Als de bloeding echter ernstig is of niet stopt, dan moet je druk uitoefenen op het gebied met steriel gaas en contact opnemen met een arts.

Soms kan zich een rode vlek in het litteken van de navel vormen, wat bekend staat als een navel granuloom. Het is niets ernstigs, maar ga voor de zekerheid toch naar je huisarts.

Soms kan er een bobbel in de navel verschijnen, wat wijst op een navelbreuk. Ook dit is niets ernstigs en heeft de neiging om te verdwijnen rond de leeftijd van twee of drie jaar oud. Tegelijkertijd kan er een kleine uitstulping in de vorm van een olifantenslurfje achterblijven.

Wat er ook gebeurt, je kinderarts zal je vertellen welke stappen je moet nemen om ervoor te zorgen dat je baby gezond en gelukkig is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gutiérrez, D., & ª José, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.