Een gel die bloedingen binnen 10 seconden stopt

Omdat het een belangrijk voordeel heeft, zoals het stoppen van bloedingen binnen een paar seconden, heeft de Vetigel-technologie ook andere belangrijke toepassingen voor het behandelen van brandwonden, wondgenezing en andere therapieën.
Een gel die bloedingen binnen 10 seconden stopt

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Joe Landolina was een student aan New York University toen hij iets ontdekte dat mogelijk duizenden levens wereldwijd kan redden. Landolina creëerde het wonderlijke Vetigel™. Dit is een gel die inwendige en uitwendige bloedingen kan stoppen binnen 10 seconden, zonder dat druk uitgeoefend hoeft te worden.

Vetigel begon als een project toen Joe nog maar net aan zijn eerste semester van de universiteit begon. Dit idee won de tweede prijs bij een competitie binnen de New York University en daarom ontvingen Landolina en Isaac Miller (zijn partner) genoeg geld om hun bedrijf (Cresilon, Inc.) te financieren.

Joe Landolina heeft nu een Master in biomedische ingenieurstechnieken en een bedrijf waar 30 mensen werken. Dit alles is om het project van de grond te krijgen, omdat het een erg belangrijk middel kan zijn om wereldwijd levens te redden op de spoedeisende hulp.

De gel kan al worden gebruikt in dierenartspraktijken, maar wordt op het moment nog getest en verder ontwikkeld voor menselijk gebruik. Dit product zal uiteindelijk op de markt komen onder de naam Traumagel™.

Waar is deze gel van gemaakt?

De gel bestaat uit iets dat een plantaardige oorsprong heeft en extracellulaire matrix heet (ECM). Het is een net van eiwitten en suikers dat gevonden kan worden in cellen, wat verschillend kan zijn per orgaan.

De gel wordt in kleine stukjes verdeeld als legoblokjes en wanneer hij aangebracht wordt op de wond kan het de bestaande ECM-patronen herstellen. Het kan ook erg bevorderlijk zijn als het aangebracht wordt op de huid en verschillende delen van het lichaam.

Vetigel ‘zal een exacte kopie maken van waar het naast zit’. Het zal zich dus met andere woorden direct aanpassen aan de eigenschappen van dat deel van het lichaam waar het op gebruikt wordt. Daarnaast zal volgens Landolina het lichaam beginnen met het genezingsproces afhankelijk van hoe het aangebracht wordt.

VetiGel

Wanneer kunnen we zelf bloedingen stoppen met Vetigel?

Vetigel is al goedgekeurd voor gebruik door dierenartsen, die de effectiviteit van het stoppen van bloedingen in luttele seconden merken. Nu is het product in afwachting op goedkeuring van de FDA in de VS. Zij geven de laatste goedkeuring voordat het voor menselijk gebruik op de markt komt.

Landolina geeft aan dat hij optimistisch is. Hij verwacht dat Traumagel uiterlijk aan het einde van dit jaar goedgekeurd zal zijn. Dit product zal wereldwijd een levensredder worden op de spoedeisende hulp.

Traumagel zou bloedingen tijdens vasculaire operaties van niveau 4 levertrauma kunnen stoppen. Met deze krachtige gel kunnen chirurgen binnen een minuut dit soort bloedingen onder controle houden. Dat is een belangrijk onderdeel van een succesvolle operatie.

Onderzoeken van de voordelen zijn momenteel gaande en Traumagel Cresilon blijft verschillende onderzoeken uitvoeren met betrekking tot de voordelen van Vetigel en  voor de gezondheid.

Alhoewel het product nog niet goedgekeurd is voor de verkoop, zijn de resultaten tot nog toe veelbelovend. Vooral de mogelijkheid om bloedingen te voorkomen is erg hoopgevend. Traumagel is een product dat veel toepassingen zal hebben en dus al zeer bruikbaar is voor dierenartsen.

De uitvinders kunnen nog niet vertellen wat de verkoopprijs en de voorwaarden zouden zijn. Desalniettemin is het een erg belangrijke ontdekking voor de geneeskunde en het kan mogelijk de sleutel zijn om veel levens in de toekomst te redden.

Ook interessant voor jou:
Hoe pak je neusbloedingen aan?

Cayennepeper gebruiken om bloedingen te stoppen

Cayennepeper

Naast de bovengenoemde gel die bloedingen kan stoppen, zijn er ook natuurlijke alternatieven waarmee je bloedingen thuis kan behandelen. Eén van deze middelen en mogelijk het meest effectieve is rode peper of cayennepeper.

Dit product heeft enorme gezondheidsvoordelen en de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika gebruiken het al sinds de oudheid als een medicijn.

Het gebruik van cayennepeper is erg simpel. Je hoeft alleen maar een beetje poeder rechtstreeks op de snee of bloedende wond te sprenkelen. Na dit gedaan te hebben, hoef je maar zo’n 15 tot 20 seconden te wachten totdat de bloedingen stoppen.

Het is belangrijk om te vermelden dat je de peper zelf alleen maar moet gebruiken voor kleine sneetjes of schaafwonden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.