4 adviezen om te stoppen met klagen

Je moet onthouden dat klagen in de weg staat van het bereiken van je doelen. Het haalt je omlaag en houdt je vast. Lees verder voor onze adviezen om te stoppen met klagen.
4 adviezen om te stoppen met klagen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Klagen is een gewoonte die veel mensen hebben. Het is erg moeilijk om te stoppen met klagen.

Waarom is dit? Het idee om het slachtoffer te zijn van bepaalde omstandigheden is erg verleidelijk.

Je maakt je zelf niet verantwoordelijk voor wat je overkomt. Je neemt niet de juiste stappen in situaties die je niet leuk vindt en dat zorgt ervoor dat je gaat klagen.

Een slecht humeur, woede, boosheid en ongelukkig zijn. Het zijn constante factoren in je leven. 

Om te stoppen met klagen en uit deze neerwaartse spiraal te komen, is het belangrijk om deze 4 adviezen ten harte te nemen. Zij zullen ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen over jezelf. En daarnaast helpen zij je hoofd boven water te houden wanneer het leven tegen zit.

Adviezen om te stoppen met klagen

1. Vaarwel klachten, we gaan er vandoor!

Stoppen met klagen en verder gaan

Klachten hebben een bepaalde karakteristiek. Zij zijn passief. Er verandert niets door klachten. Ook lossen zij niets op.

Klagen geeft je het gevoel dat je een slachtoffer bent. Je hoeft niets te veranderen aan wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld, wanneer je een project start waar weinig vooruitgang in zit, klaag je. Je kan er echter ook voor kiezen om een ander pad in te slaan.

In plaats van jezelf te laten verleiden om te klagen, kan je ook de controle nemen over al deze gedachten en gevoelens die je overweldigen. Of je kan er van leren.

Je kan stil blijven in een bepaalde situatie die je heeft verward of niet is gegaan zoals je had verwacht. Dromen is gratis, maar je dromen uit laten komen is erg duur.

Dus stoppen met klagen en ga aan de slag! Dit is het moment om de gedachten kwijt te raken. Vandaag is de dag om ermee te beginnen. 

2. Ontken niet wat er is gebeurd

Stoppen met klagen en ontken niets

Mensen hebben de neiging om dat wat zij niet leuk vinden af te wijzen. Dit is de makkelijkste weg die leidt naar het klagen.

Er zijn echter situaties die je kan veranderen. Bijvoorbeeld een fout die je in het verleden hebt gemaakt, is onmogelijk om te veranderen.

Blijf je hierover klagen? Blijf je in het heden denken aan wat er in het verleden is gebeurd en wat je niet meer kan veranderen?

Dit is een verspilling van tijd en energie. Je kan deze tijd veel nuttiger gebruiken.

Leer om te accepteren wat jou overkomt. Je kan overal een les uit leren om hier uiteindelijk beter van te worden. Je moet alleen wat flexibeler zijn. Ben je er klaar voor om te stoppen met klagen?

3. Wees dapper en verantwoordelijk

Stoppen met klagen en dapper zijn

De negatieve spiraal van het klagen voorkom je door de verantwoordelijkheid over jezelf te nemen. Het is gemakkelijk om anderen de schuld te geven voor jouw fouten.

Helaas zijn de meeste dingen je eigen verantwoordelijkheid. Ondanks dat anderen slecht op je reageren, is het jouw beslissing om dit te laten gebeuren of om andere maatregelen te treffen.

Dit betekent niet dat je anderen moet proberen te veranderen. Ook betekent het niet dat je moet geloven in een God waar je al afstand van hebt genomen, omdat een familielid overlijd of wanneer je banksaldo negatief is.

Je moet aansprakelijk zijn voor je eigen acties. En je moet verstandige keuze’s maken wanneer bepaalde dingen niet veranderd kunnen worden. Je moet dapper zijn en elke moeilijke situatie onder ogen komen.

4. Interactie met de klacht

Stoppen met klagen en interacties

Hoe voel je je wanneer je klaagt over alles? Goed of slecht? Het is erg aannemelijk dat dit je een slecht gevoel geeft. Dit gebeurt zelfs wanneer je het gebruikt om anderen te manipuleren.

Wanneer klachten opkomen in je gedachten, moet je hier de juiste maatregelen tegen treffen. Een van deze maatregelen is om er tegen praten. Vraag de klacht waarom hij daar is en waarom hij doet wat het doet.

Je moet dit doen met gevoelens van boosheid, woede en afgunst. Maar ook bij veel andere emoties die je voelt bij je dagelijkse problemen.

Je ontdekt wellicht dat je klaagt om aandacht te krijgen. Of het kan zo zijn dat je klaagt omdat je niet de verantwoordelijkheid wilt nemen voor je eigen beslissingen. Misschien gebruik je het om anderen te manipuleren omdat je graag de controle wilt behouden.

Wat je motief ook is voor het klagen, het is belangrijk dat je bewust bent dat deze gedachtegang niet langere tijd moet aanhouden. 

Dit zal je alleen maar zwak maken. Het maakt je een slachtoffer en passief in bepaalde situaties.

Ben je er klaar voor om vaarwel te zeggen tegen onproductieve klachten en te stoppen met klagen? 

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sánchez, E. (2014). Reconociendo el victimismo manipulador. La Mente Es Maravillosa.
  • Victimismo. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 4 de abril de 2017 de https://es.wikipedia.org/wiki/Victimismo
  • Sánchez, E. (2014).  La incesante manía de quejarse. La Mente Es Maravillosa.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.