9 tips om je geest te zuiveren van slechte gedachten

Het is belangrijk je geest te zuiveren van slechte gedachten om te voorkomen dat ze je gezondheid en stemming beïnvloeden. Leer hier meer.
9 tips om je geest te zuiveren van slechte gedachten
Maria Fatima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Laatste update: 02 oktober, 2022

We hebben allemaal negatieve gedachten. Afhankelijk van onze situatie zijn we geneigd ons meer of minder druk te maken over bepaalde zaken. Erin verstrikt raken heeft echter gevolgen voor de gezondheid. Laten we dus eens kijken naar enkele tips om je geest te zuiveren van slechte gedachten.

De ziekte van een geliefde, moeilijkheden met studeren, een slechte situatie op het werk… Het spectrum van situaties die slechte gedachten kunnen veroorzaken is even gevarieerd als het dagelijks is. Het hebben van negatieve gedachten die aan deze situaties ontleend zijn, maakt ons geen betere of slechtere mensen, maar het kan ons welzijn wel in de weg staan.

Pas deze 9 tips toe om je geest vrij te maken van slechte gedachten en je humeur te veranderen. Laten we aan de slag gaan!

1. Identificeer de gedachten die je ongemak bezorgen

Trieste vrouw
Negatieve gedachten beïnvloeden ons welzijn. We zijn slechter gehumeurd als we ze te veel ruimte geven.

We kunnen niet werken aan wat we ons niet bewust zijn, niet accepteren, of bagatelliseren. Door deze ideeën te herkennen kunnen we ze vervolgens analyseren en ontdekken of ze een gemeenschappelijke eigenschap of noemer hebben.

Denk je bijvoorbeeld in zwart-wit termen van ja/nee of altijd/nooit? Denk je dat mensen je dingen aandoen? Heb je de neiging alleen naar de negatieve kant van situaties te kijken?

Als we op zoek gaan naar de basis van onze gedachten, kunnen we ontdekken dat veel ervan bevooroordeeld zijn en dat ze slechts een snede maken van een grotere werkelijkheid. Van daaruit is het mogelijk erover na te denken ze flexibeler te maken en meerdere mogelijke versies voor te stellen.

In de psychotherapie staat dit bekend als een cognitieve herstructureringstechniek. Je kunt er zelf mee beginnen of hulp vragen aan een professional.

2. Doe een dieptereiniging van je gedachten

Denk na over de situatie die je teistert. Hoeveel is echt werkelijkheid en hoeveel is fantasie en veronderstellingen?

Uiteindelijk lukt het je misschien om in te zien dat er veel hypothesen en angsten zijn die een product van je verbeelding zijn en die tot het gebied van de onzekerheid behoren. Ze zijn niet echt gebaseerd op iets dat werkelijk gaat gebeuren.

Vaak beseffen we, zelfs als de gevreesde situatie zich voordoet of de gebeurtenis die ons zorgen baart zich voordoet, dat het minder erg was dan het leek.

3. Leer je eigen grenzen stellen

Hoe vaak je ook over een probleem nadenkt, het kan zijn dat je de oplossing vandaag nog niet in handen hebt. Ook als je je geest even laat afkoelen en een pauze geeft, zul je zien dat je perspectief kunt krijgen en een andere manier vindt om de kwestie te benaderen.

Soms is het gewoon een kwestie van accepteren dat je moet stoppen. Weten hoe je moet toegeven en weglopen van het probleem is een manier om de oplossing te vinden.

4. Oefen ontspanningstechnieken

Je kunt bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen proberen. Ook kun je dit doen met rekoefeningen en progressieve spierontspanning.

Wandelingen en ommetjes in de buitenlucht kunnen ook een goede optie zijn. Dit alles helpt om onze geest tot rust te brengen, ons te laten concentreren op het hier en nu, en te voorkomen dat we verstrikt raken in de problemen van het verleden of de problemen van de toekomst.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Hoe filosofie in het dagelijks leven kan worden toegepast

5. Laat je gedurende de dag aangename en leuke dingen overkomen

Het is belangrijk dat je dagelijks contact maakt met aangename momenten: een warme koffie bij het begin van de dag, genieten van een stuk chocola, een wandeling maken. Tijd uittrekken voor ontspanning en recreatie vermindert stress, en helpt je lichaam om de hormonen van plezier en geluk aan te maken.

6. Omring je met mensen die je positiviteit aanvullen en niet wegnemen

Het is ons allemaal wel eens overkomen dat we, nadat we wat tijd met iemand hebben doorgebracht, het gevoel hebben dat we geen energie meer hebben. Veel mensen hebben de neiging op een negatieve en ongezonde manier te leven , altijd te klagen en deel van het probleem te zijn en mogelijke oplossingen uit de weg te gaan.

Er zijn enkele redenen die dit soms rechtvaardigen, maar houding maakt een groot verschil in ons dagelijks leven. Daarom is het belangrijk tijd door te brengen met mensen die goede en slechte tijden kennen, maar die het slechte niet tot het enige en absolute maken waar ze zich in hun leven op richten.

7. Leg een lijst met kaarten of visuele aanwijzingen klaar

Een andere manier om je geest vrij te maken van slechte gedachten is het gebruik van visuele middelen om je te helpen een eind te maken aan de stroom gedachten. Bijvoorbeeld, nadat je de slechte gedachten hebt geïdentificeerd, kun je alternatieve versies ervan opschrijven.

Op deze manier leid je je hersenen af van het concentreren op de bekende slechte gedachte. Laten we eens naar een voorbeeld kijken. Iemand die bang is beroofd te worden bij het verlaten van het huis zou bijvoorbeeld kunnen opschrijven “er zullen wel mensen op straat zijn die hulp kunnen bieden,” of “ik ben al bij talloze gelegenheden buiten geweest, en bij de meeste daarvan is me niets ergs overkomen.”

8. Versterk je positieve gedachten en ervaringen

Als je angst hebt voor spreken in het openbaar en je hebt op een bepaald moment met succes in het openbaar kunnen spreken, erken dan de prestatie voor jezelf. Denk eraan en aan de positieve emoties die je voelde. Verbind je met die ervaring van het overwinnen van je angst.

Op deze manier maak je je neurale verbindingen vertrouwd met een plezierige ervaring. Waar eerst angst, bezorgdheid en verlamming was, is nu moed en geluk.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
De belangrijkste psychologische effecten van multitasken

9. Wend je tot enkele “wildcard” herinneringen

Fijne herinneringen
Wend je tot goede herinneringen om negatieve gedachten te verdringen en ze geen ruimte in je geest te geven.

Als je voelt dat je in een negatieve lus begint te raken, kan een dierbare herinnering werken om je geest te bevrijden van slechte gedachten. Denk bijvoorbeeld aan een familievakantie aan het strand, de eerste keer dat je huisdier thuiskwam, enz.

Maak contact met je zintuigen rond die ervaring en met alle emoties die daarbij opkwamen. Op deze manier heb je je hersenen met succes afgeleid.

Na verloop van tijd is het belangrijk je te concentreren op mogelijke herinneringen, zodat ze hun kracht niet verliezen.

Je geest zuiveren van slechte gedachten gaat over zorg dragen voor je gezondheid

Veel van ons ongemak en veel ziekten komen doordat we slechte gedachten zoveel macht geven (Spaanse link): angst, depressie en stress zijn enkele van de belangrijkste problemen, onder andere.

Het gaat er niet om vals optimisme te bevorderen, maar om niet te veel stil te staan bij onze tegenslagen. Veel minder houdt het in dat we onze gedachten door de vingers zien en ontkennen door ze te laten ophopen en dan te exploderen.

Integendeel, het betekent dat we ze onder ogen zien, er een gezonde dialoog mee voeren, en ruimte maken voor het inzicht dat het alleen maar gedachten zijn. Wij zijn niet onze gedachten, noch zijn onze gedachten onze werkelijkheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • MELIPILLÁN, R., Rincón, P., & SOLAR, F. C. (2007). Rumiación y presencia de sintomatología ansiosa y depresiva en adolescentes. Revista Mexicana de Psicología24(2), 175-183.
  • Cova, F., Rincón, P., & Melipillán, R. (2009). Reflexión, rumiación negativa y desarrollo de sintomatología depresiva en adolescentes de sexo femenino. Terapia psicológica27(2), 155-160.
  • Bados López, A., & García Grau, E. (2010). La Técnica de la reestructuración cognitiva.
  • Estévez, A. M., & Calvete, E. (2009). Mediación a través de pensamientos automáticos de la relación entre esquemas y síntomas de depresión. Anales de Psicología/Annals of Psychology25(1), 27-35.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.