Diep werk: de kunst van het overwinnen van afleidingen op het werk

"Diep werk" bevordert concentratie en toewijding aan een enkele taak. Het is het tegenovergestelde van "multitasken." Leer er hier alles over!
Diep werk: de kunst van het overwinnen van afleidingen op het werk

Laatste update: 29 augustus, 2022

Diep werk is een soort werk dat probeert te focussen en het idee van productiviteit opnieuw te definiëren. Het is een anti-paradigma voor wat in de moderne tijd de neiging heeft te gebeuren.

Het einde van de maand bereiken en het gevoel hebben dat je niets bereikt hebt van wat je je voorgenomen had te doen, of elke werkdag ervaren als een strijd tegen onderbrekingen zijn herinneringen dat we ons gevoel voor wat echt belangrijk is aan het verliezen zijn.

Wat is “diep werk”?

Het concept van diep werk is een idee dat ontwikkeld werd door Cal Newport, een professor in de computerwetenschappen aan de Georgetown Universiteit. Het verwijst naar de mogelijkheid om ons op een bewuste en gerichte manier te verbinden en te concentreren, en ons diep te verbinden met het werk of de activiteit waar we mee bezig zijn.

Dit is iets wat tegenwoordig vaak een hele prestatie lijkt! We staan tegenwoordig immers overal bloot aan prikkels en onderbrekingen, vooral bij de thuiswerkvormen.

Diep werk komt op om onze behoefte aan concentratie en concentratie voor een bepaalde taak te verhogen. Het bepalen van prioriteiten is een uitgangspunt voor dit soort werk.

Een belangrijke voorlopige richtlijn heeft te maken met het aanvaarden van de beperkte hoeveelheid tijd. Dat wil zeggen, we kunnen niet verwachten dat we meer dan een bepaald aantal uren diep kunnen werken. Daarom moeten we vaststellen wat we vandaag echt aankunnen.

Newport wijst erop dat diep werk ons in staat stelt onze capaciteiten beter te ontwikkelen en kwaliteitsresultaten te verkrijgen. Het stelt ons ook in staat een dieper inzicht in een situatie te krijgen en innovatieve en creatieve oplossingen te vinden. Het is een kwestie van ophouden om te functioneren met duizenden tabbladen en vensters open, een gewoonte die burn-out (Spaanse link) in de hand werkt.

De belangrijkste eigenschappen van diep werk

Gestreste vrouw
Te druk bezig zijn is ongezond en kan leiden tot stress, angst en zelfs depressie.

Nu volgen enkele van de eigenschappen van diep werk:

  • Stel perioden vast om aan geconcentreerd werk te wijden.
  • Train jezelf. Newport is niet naïef door te geloven dat dit iets is dat je krijgt door het alleen maar te willen doen. Diep werk vereist wilskracht en doorzettingsvermogen.
  • Het elimineert het oppervlakkige.
  • Diep werk herdefinieert wat we onder productiviteit verstaan. Een scala aan lopende projecten hebben, het nieuws controleren, de telefoon beantwoorden, en ook nog aan de boodschappenlijst denken allemaal tegelijk is niet productief. Het is gewoon druk zijn.
  • Laat je leiden door doelgerichtheid. Een doelgerichtheid herstelt de zin en het waarom van wat we doen, in plaats van “doen om het doen”, dat dwangmatig is.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
De belangrijkste psychologische effecten van multitasken

Sleutels om tot diep werk te komen

Dat we vaak niet weten hoe we ons los kunnen maken van zoveel zaken is geen kleinigheid. Er is geen behoefte aan maandenlange retraites of sabbaticals. Die hebben immers de neiging slechts tijdelijke oplossingen te zijn.

Wat we moeten doen is de manier waarop we ons dagelijks leven opvatten veranderen door onze cognitieve inspanningen in één enkele richting te richten. Enkele van de aanbevelingen om afleiding te vermijden beschrijven we hieronder.

1. Besteed aandacht aan je interne toestanden

We kunnen niet verwachten een productieve dag te hebben als we de nacht ervoor niet goed geslapen hebben of als we enkele uren zonder eten zijn gebleven. Soms hebben afleidingen ook te maken met de manier waarop we ons voelen.

2. Organiseer je werk in deeltaken

Een van de manieren om te voorkomen dat je afgeleid wordt is je activiteiten in kleinere eenheden te organiseren. Zo heeft elk een bepaald begin en einde, met rustpauzes.

Door dit te doen voorkom je ook dat je in een gevoel van frustratie vervalt. Je gevoel van eigenwaarde en welbevinden worden versterkt door het ervaren van een prestatie.

3. Probeer in een afleidingsvrije omgeving te werken

Dat wil dus zeggen, dat je moet proberen je bureau te ordenen en vrij te maken van overbodige elementen. Vermijd zowel visuele vervuiling als geluidsoverlast. Op die manier elimineer je bronnen van afleiding.

4. Maak schema’s en stel een routine vast

Probeer gewoonten te creëren door je schema’s en gedragingen te respecteren. Als we dit doen, helpen we lichaam en geest zich aan te passen.

Bijvoorbeeld, als je elke dag om 8:30 uur je ontbijt klaarmaakt, kun je daarna een moment rust nemen, en om 9 uur beginnen te werken. Je hersenen zullen geleidelijk begrijpen dat dit is wat ze moeten doen, en het zal steeds gemakkelijker gaan.

5. Zeg “nee” tegen sociale netwerken

Terwijl je je probeert te concentreren, is het aan te bevelen om meldingen op stil te zetten en sociale netwerken uit je buurt te houden. De meeste inhoud die daar circuleert is ontworpen om verslavend te werken.

Algoritmen zorgen ervoor dat we van de ene interesse naar de andere springen. Daarom vinden we het zo moeilijk om te stoppen.

Meldingen op telefoons en computers zijn ook erg afleidend en kunnen diepgaand werk verhinderen. Het dempen van mobiele meldingen is een goede gewoonte om ons te concentreren op wat we aan het doen zijn.

6. Stel regels op en vereenvoudig je activiteiten

Denk synthetisch. Had deze vergadering ook gewoon een e-mail kunnen zijn? Zoek eenvoudige methoden en strategieën om de tijd te beheren.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
De langzame beweging: het rustig aan doen

Bedenk dat niet alle pauzes hetzelfde zijn

Door een werkdag heen is het absoluut nodig om meerdere pauzes te nemen. Dit is de enige manier om de hersenen voldoende rust te geven zodat ze hun energie weer aan kunnen vullen.

Dit is geen dode tijd. Het is een moment waarin we een ander soort productiviteit opwekken, dat ons vervolgens in staat stelt ons te verrijken met meer ervaringen en gewaarwordingen om met luciditeit verder te gaan.

Plezier is niet van ondergeschikt belang als we proberen een activiteit langdurig uit te voeren. Dit komt omdat motivatie ons beweegt (in feite komt de etymologie ervan van het woord “beweging!”).

We weten dat alle banen of taken hun ups en downs hebben. Sommige activiteiten bevallen ons meer dan andere. Plezier en belangstelling voor onze projecten moeten eerder regel dan uitzondering zijn. Anders is het moeilijk om van ons lichaam en onze geest te vragen zich te verbinden met iets dat hen niet interesseert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Álvarez Gallego, E., & Fernández Ríos, L. (1991). El Síndrome de” Burnout” o el desgaste profesional. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 257-265.
  • Rodriguez, R., León, G., Molina, A. P., & Tapia, N. (2020). El Deep Work y su incidencia en la productividad de las empresas. 593 Digital Publisher CEIT5(6), 446-458.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.