7 tips om de akoestiek van een kamer te verbeteren
Een rumoerige kamer is onaangenaam, maar we kunnen de akoestiek ervan verbeteren. Soms besteden we meer aandacht aan het ontwerp en de inrichting van ons huis, terwijl we belangrijke details met betrekking tot geluidsisolatie vergeten.
Onderschat de kwaliteit van het geluid in een kamer niet, vooral in die waar je graag meer tijd doorbrengt: de keuken, je slaapkamer en de belangrijkste woonkamer. Bedenk dat blootstelling aan intens geluid akoestisch trauma kan veroorzaken, net als blootstelling aan geluidsoverlast.
Door onze kamers voor te bereiden en te beschermen voorkomen we geluiden van de ene kamer naar de andere, van de straat, van buren, of machines. Het is altijd een goed idee om te weten welke alternatieven er op de markt zijn om geluidsisolatieproblemen in je huis op te lossen.
Wat is akoestische isolatie?
Akoestiek isoleren is het geluid dat van buiten komt tot zwijgen brengen en voorkomen dat het geluid dat binnen in huis ontstaat naar buiten filtert. Het bestaat uit het vormen van barrières om geluidsgolven te absorberen, met materialen als karton, gips, staal, en andere die voldoende massa bevatten.
Het verschilt van akoestische conditionering in die zin dat de laatste gebaseerd is op het verbeteren van de geluidskwaliteit in de kamer, zodat er geen echo is. Zo worden gesprekken, films of het luisteren naar muziek aangenamer en zonder gerommel.
Bij beide technieken is het de bedoeling de ruimte te beschermen en extra comfort te bieden.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Decoratie in etnische stijl: tips om het thuis toe te passen
Aanbevelingen om de akoestiek van een kamer te verbeteren
Over het algemeen zijn plafonds, muren en vloeren vlak, wat bijdraagt aan echo en nagalm, die meetbaar is met methoden (Spaanse link) zoals die van het Laboratorium voor Akoestiek en Geluid Mario Guillermo Camín.
Het is alsof het geluid laat aankomt, omdat het zich verspreidt in alle richtingen die het vindt. Maar is het mogelijk om dit op te lossen? Het antwoord is ja! In dit artikel leren we je een paar praktische trucs die je zonder al te veel investeringen kunt toepassen om de akoestiek van een ruimte te verbeteren.
1. Bedek glazen ramen
Als je deuren of ramen van glas zijn, moet je ze bedekken met pluche gordijnen of dikke stof. Behalve dat ze een plus geven aan de decoratie, dragen ze bij aan de verbetering van de akoestiek van de kamer.
Houd er rekening mee dat glas golftrillingen uitzendt en de helderheid van het geluid beïnvloedt, zoals bijvoorbeeld bij het afspelen van muziek. Een soortgelijk effect treedt op bij porselein en glas, omdat ze slecht absorberen en eindigen als reflectoren.
2. Gebruik dikke tapijten
Doorgaand op het advies over absorberende materialen, zijn tapijten van dikke of pluche stoffen effectief, waardoor het geluid wordt vastgehouden en de door de vloeren veroorzaakte vervormingen worden geminimaliseerd.
3. Verplaats het meubilair
Elk element in de kamer speelt een fundamentele rol in de akoestiek. De juiste plaatsing van meubels beïnvloedt zowel de nagalm als de tijd die het geluid nodig heeft om de oren te bereiken.
De sleutel is om de opstelling van voorwerpen in de kamer te variëren. De keuze van elk voorwerp helpt ook – geef bijvoorbeeld de voorkeur aan gestoffeerde of houten meubels.
4. Verspreid decoratieve planten
Natuurlijke planten die verspreid staan – maar niet tussen – bevorderen de verspreiding van het geluid dat erdoorheen gaat, door de golven te breken, naar verschillende richtingen te sturen en de resonantie te versterken.
Ze fungeren ook als geluidsdiffuser. Daarnaast decoreren ze en bepalen ze de sfeer, terwijl ze stress minimaliseren en hun verzorging een vorm van afleiding inhoudt.
5. Gebruik planken en boekenkasten
Deze vormen een ideale combinatie voor een goede akoestiek: hout en papier. Beide kanaliseren de emissie, transmissie en ontvangst van golven die zich in een kamer verplaatsen.
Overweeg het gebruik van boekenkasten i je inrichting, omdat ze de energie van andere reflecterende voorwerpen kunnen compenseren, de intensiteit van de golven verminderen en de kamer isoleren zodat de geluidskwaliteit niet verarmt.
6. Probeer akoestische diffusers
Diffusers verplaatsen het geluid van de hoogste naar de laagste concentratie, omdat ze de energie verzachten en doseren in reflecties die van verschillende plaatsen komen. Hierdoor worden de golven steeds zwakker, maar ze verliezen geen kracht.
Wil je een eenvoudige zelfgemaakte akoestische diffuser maken? We noemden het hierboven al: zijn boekenplanken!
7. Gebruik absorberende panelen
Hun doel is geluidshelderheid. Ze vangen overtollige energie op die van de muren weerkaatst. Schuim, membranen, vilt en textiel zijn soorten panelen die gemakkelijk in de winkel verkrijgbaar zijn.
Een gemakkelijke zelfgemaakte manier om dit op te lossen is met een doek dat niet geplastificeerd is en waarvan de bovenrand kan worden aangepast als schuimisolatie.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Vijf gevolgen voor je gezondheid van harde geluiden
Materialen die van invloed zijn om de akoestiek van een kamer te verbeteren
Hoewel alle bouwmaterialen bepaalde akoestische basiseigenschappen hebben, hangt de beste of slechte geluidskwaliteit af van de materialen die voor elk type kamer worden gebruikt. Het is niet hetzelfde om beton toe te passen in een kerk als bij de bouw van een huis.
De doeleinden zijn verschillend en daarom zal ook de absorptie van golven in elke omgeving anders zijn. Het komt voor dat hoe absorberender de input is, hoe minder galm gevoeld zal worden. De volgende lijst specificeert de materialen voor geluidsisolatie.
Aanbevolen
- Houtvezel akoestische panelen
- Steenwol
- Akoestisch schuim
- Glaswol
Niet aanbevolen
- Glas
- Metaal
- Marmer
- Bloot beton
- Gepleisterd metselwerk
- Keramische tegels
Om de geluidsabsorptiecoëfficiënt van bouwmaterialen te kennen, kunnen bepaalde tabellen gebruikt worden als referentie, zoals die van de Argentijnse Vereniging van Computationele Mechanica.
Wat je altijd moet hebben om de akoestiek te verbeteren
De belangrijkste aanbeveling om de akoestiek van een reeds gebouwde kamer aan te passen is aandacht te besteden aan de materialen die gekozen zijn voor de inrichting. Het is noodzakelijk dat ze zacht en poreus zijn, omdat ze een hogere absorptie bieden.
Deze suggesties omvatten wand- of plafondtapijten, zware gordijnen, dekens en tapijten. In het geval van tapijten verminderen ze het contactgeluid, terwijl gordijnen, omdat ze golvend zijn, de geluidsgolf breken en werken als een diffuser.
De schilderijen in je woonkamer moeten zonder glas zijn. Kies voor olieverfschilderijen in plaats van afbeeldingen ingelijst in glas; bedenk dat glas reflecterend is en dreunende geluiden verlengt.
Een herverdeling van de elementen in je woonkamers is zeker voldoende om de akoestiek van een kamer in je huis te verbeteren. Pas bovenstaande tips toe en ervaar een gezellige kamer waar je in groepsverband kunt converseren zonder iets te missen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Castañeda J, González H. Medición del coeficiente de absorción del sonido. Scientia et Technica. Universidad Tecnológica de Pereira. Colombia; 2004. https://core.ac.uk/download/pdf/299840883.pdf
- Boschi C. Método para medir el tiempo de reverberación en recintos. Laboratorio de Acústica y Sonido “Mario Guillermo Camín”. Universidad Tecnológica Nacional – Facultad Regional Mendoza. Año 4. Volumen 3. Argentina; 2008. http://www1.frm.utn.edu.ar/laboratoriodeacustica/Metodo_experimental_para_medir_el_TR60.pdf
- Sánchez A. Historia de la reverberación. Diffusion Magazine. 2012. https://www.diffusionmagazine.com/index.php/biblioteca/categorias/historia/331-historia-de-la-reverberacion
- Budde L, Cravero G, Ferreyra P, Flores Mario, Longoni H, Ramos O, Tommasini F. Base de datos de coeficientes de absorción sonora de diferentes materiales. Asociación Argentina de Mecánica Computacional. Vol. 32. Argentina; 2013. file:///C:/Users/LUZYLEO/Downloads/4527-20445-1-PB%20(2).pdf