Hoe je de juiste gordijnen voor je huis kiest

Gordijnen zijn essentieel voor het decoreren en ze bieden bescherming en privacy. Hierdoor zijn er steeds meer stijlen te vinden. Het is belangrijk om te weten welke de juiste gordijnen zijn om in je huis te integreren.
Hoe je de juiste gordijnen voor je huis kiest

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mensen besteden veel aandacht aan het plannen, analyseren en kiezen van alle details van hun huis. Dit zijn belangrijke aspecten om een ruimte vorm te geven die bij hun smaak past en natuurlijk bij het kiezen van de juiste gordijnen voor je huis.

Gordijnen hebben specifieke functies, zoals het aangenamer maken van de ruimte. Door de diversiteit aan stijlen kunnen ze ook worden gebruikt om combinaties te maken, met andere accessoires te matchen en kleuren of details te accentueren. Ze kunnen zelfs worden gebruikt om de aandacht van bezoekers te trekken.

Het kiezen van de juiste gordijnen voor je huis is ook essentieel om tegen zonlicht te beschermen dat door de ramen kan filteren en het comfort kan beïnvloeden, vooral wanneer duisternis nodig is voor diepe rust. Ze zijn ideaal om rust, privacy en veiligheid te vinden.

Tips voor het kiezen van de juiste gordijnen voor je huis

Als zo’n belangrijk element voor de decoratie van een huis is er steeds meer variatie in de stijlen van gordijnen op de markt. Het is daarom belangrijk om op te merken dat het het beste is om niet zomaar iets te kopen. Neem in plaats daarvan de tijd om alle bepalende factoren te analyseren en te overwegen. Hier zijn enkele tips om de juiste keuze te maken.

1. Bepaal het hoofddoel van het gordijn

Om de juiste gordijnen te kiezen, moet je over de hoofdtaak van dit nieuwe element nadenken. Dit komt doordat er verschillende doelstellingen kunnen zijn, zoals:

  • Het decor uitbreiden en een stijl behouden. Dat wil zeggen, om het gordijn het idee van een moderne, traditionele of rustieke ruimte te laten versterken.
  • Een bepaald deel van de ruimte benadrukken.
  • Een ondoorzichtige kamer verlichten.
  • Het licht tegengaan in een ruimte die te helder en oncomfortabel is.
  • Helpt de temperatuur van de ruimte te behouden of te verlengen.

Op dit punt is het ook belangrijk om duidelijk te maken dat niet alle gordijnen in huis hetzelfde hoeven te zijn, omdat er in elke ruimte verschillende behoeften kunnen zijn.

2. Metingen zijn belangrijk

Vrouw kijkt uit het raam

Voordat je gordijnen koopt, moet je de ramen opmeten. Deze stap moet altijd worden uitgevoerd. Op die manier is al het glas bedekt, is de look opzettelijk en passen de gordijnen bij je behoeften.

Tegelijkertijd kun je, door de afmetingen te kennen, ook de juiste stangen kopen om de gordijnen op te hangen. Dit aspect wordt soms over het hoofd gezien, maar het is belangrijk om te voorkomen dat je stangen koopt die te kort of niet geheel resistent zijn.

3. De kleurkeuze

Het kiezen van de kleur is een van de belangrijkste punten bij het kiezen van de juiste gordijnen, omdat het een zeer opvallende factor is die kan helpen om de ruimte te benadrukken of de harmonie ervan te verminderen.

Om een goede keuze te maken, raden we aan om een kleurtint te kiezen die in hetzelfde bereik van de muren, banken of kussens valt. Je kunt zelfs dezelfde kleur als de muren gebruiken als je wilt dat alles in zijn geheel werkt.

Een ander alternatief is echter om een kleur te kiezen die met de kleur van de muren en meubels contrasteert, om zo een lust voor het oog te zijn (Engelse link). Deze optie is succesvol zolang de juiste combinaties zijn geselecteerd.

4. De juiste stijl selecteren

Er zijn meerdere soorten gordijnen, met verschillende stoffen en texturen. Elk van hen past het beste bij een behoefte. Het is daarom belangrijk om ze te herkennen om een passend resultaat te krijgen:

  • Zijden stoffen zijn het meest geschikt als decoratie prioriteit heeft. Dit type gordijn geeft een vleugje elegantie en moderniteit.
  • Katoen is ideaal om met behoud van een meer natuurlijke dan serieuze stijl te decoreren. Het is ook essentieel als je wilt helpen om de temperatuur van je huis op peil te houden of te verhogen.
  • Doorschijnende stoffen zijn bedoeld als je wat zonlicht in de kamer wilt laten (Spaanse link), maar tegelijkertijd privacy en veiligheid wilt behouden. Dit type gordijnen wordt overdag veel in slaapkamers gebruikt.
  • Dikke stof of fluweel kan in de slaapkamers erg gewild zijn, vooral omdat je gordijnen ‘s nachts geen licht binnenlaten en je comfortabel kunt slapen. Je kunt deze stoffen voor een transparant gordijn plaatsen, zodat het niet altijd donker is.

5. Bepaal een goede hoogte en opstelling om de juiste gordijnen te kiezen

Ruimte met 3 kleuren gordijnen

Houd er rekening mee dat het gordijn zoveel mogelijk vanaf een goede hoogte moet worden geïnstalleerd. Het is het beste om het bijna vanaf het plafond te doen, zodat de hele ruimte amplitude krijgt.

De gordijnen mogen nooit kort zijn, omdat dit er esthetisch niet goed uitziet. Tegelijkertijd zou er, als gevolg van die lege ruimte, wat intens licht zijn weg naar binnen kunnen dringen, wat ongemak veroorzaakt.

We raden ook aan om je gordijnen boven de vloer te laten zweven. Je kunt zelfs wat extra lengte toestaan om het raam op die manier groter en moderner te laten lijken.

Plan en kies de juiste gordijnen voor je huis

Je moet nooit de afmetingen improviseren, omdat je misschien een gordijn koopt dat niet aan de vereisten voor breedte en lengte voldoet. Als je een meer gewaagde stijl wilt toevoegen, dan kun je gordijnen met prints kopen. Je wilt echter een teveel aan vormen en patronen vermijden die de ruimte overbelasten.

Als er veel texturen in de ruimte zijn, dan raden we aan om effen gordijnen te gebruiken om de ruimte te combineren en in balans te houden. Zoals je misschien hebt gemerkt, hangt het allemaal van de omgeving van de gordijnen zelf af om te bepalen of ze bij de ruimte passen die je aan het decoreren bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Madrigal J. Guía práctica de interiorismo y decoración [Internet]. Puerto Rico: OBRAPROPIA; 2012. [citado 23 de febrero de 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.