Ideeën om de ruimte bij de wastafel te renoveren

De ruimte bij de wastafel is een geweldige plek om te renoveren om je huis gezelliger te maken. Er zijn veel manieren om dit te doen die eenvoudig, goedkoop en, belangrijker nog, er geweldig uitzien. Lees dit artikel voor enkele tips!
Ideeën om de ruimte bij de wastafel te renoveren

Laatste update: 07 november, 2022

Mensen denken ten onrechte dat renovaties, zoals het renoveren van de ruimte rond de wastafel, te duur zijn. Ja, dit is uiteraard het geval als je een dure ontwerper inhuurt… Je kunt echter zelf ook een aantal effectieve, moderne en economische veranderingen aanbrengen.

Nieuwe modetrends wat design betreft zijn tegenwoordig een ware rage. Ze zorgen voor intrige, belangstelling en nieuwe ontwerpen. Zo ontstaan er elke dag nieuwe soorten decoraties en is het huis ook een plek om nieuwe stijlen te ontdekken.

Het renoveren van de ruimte bij de wastafel is interessant omdat dit een van de belangrijkste delen van het huis is. Omdat het een van de gebieden is voor dagelijkse persoonlijke hygiëne, is het essentieel dat het altijd een gevoel van reinheid overbrengt. Lees verder om enkele ideeën te ontdekken!

Vijf ideeën om de ruimte bij de wastafel te renoveren

De eerste stap om rekening mee te houden bij het renoveren van deze ruimte bij de wastafel, is de voorbereiding. Deze fase is essentieel voor degenen die eerst willen analyseren en beslissen welke elementen ze niet leuk vinden en zo snel mogelijk willen veranderen.

Dit is ook het moment waarop je de te gebruiken technieken moet definiëren, evenals de nieuwe elementen die je moet toevoegen met de juiste indeling. Het is essentieel om een plan te maken waarmee je alle details in overweging kunt nemen en een duidelijk schema in je hoofd kunt opstellen van het resultaat dat je wilt bereiken.

Er zijn verschillende soorten mogelijkheden, afhankelijk van de smaak en ruimtes waaraan je werkt. Het renoveren van de ruimte bij de wastafel kan dus variëren van eenvoudig tot zeer uitgebreid.

Dit is een ruimte die vaak wordt geassocieerd met hygiëne, dus het ontwerp moet met dit in gedachte worden ingericht. Laten we een paar handige tips bekijken.

1. De muur schilderen

Alleen al het veranderen van de kleur van de muur bij de wastafel kan een kickstart zijn om een merkbare verandering teweeg te brengen en het gebied bij de wastafel een andere draai te geven.

De redenen zijn legio, hetzij omdat de huidige verf er niet meer goed uitziet, hetzij omdat er een nieuwe geweldige kleur op de markt is die een betere keuze is voor de structuur van je badkamer.

Waar je hier rekening mee moet houden is om verf van goede kwaliteit te kiezen, een verf die de juiste staat garandeert en niet verslechtert als gevolg van factoren zoals vochtigheid.

2. Keramische tegels beschilderen om de ruimte bij je wastafel te renoveren

Er zijn momenten dat je geen probleem hebt met de kleur van de muur, maar een hekel hebt aan de versleten of ouderwetse tegels. Misschien zijn ze niet in een slechte staat en wil je ze helemaal nog niet vervangen. Het goede nieuws is dat er enkele innovatieve alternatieven zijn om je ruimte bij de wastafel te renoveren met de tegels die je al hebt.

Het is een simpele en effectieve manier: het enige wat je hoeft te doen is ze een nieuw leven te geven door ze te beschilderen. Je moet ze eerst even schuren om de verf eraan te laten hechten en ze vervolgens over te schilderen met een geglazuurd product. Reinig ook de voegen tussen de tegels, het is dan klaar om beschilderd te worden!

3. Zelfklevende tegels plaatsen

Er is geen gemakkelijke manier om tegels te renoveren die al een tijdje hangen. Daarom hebben we hier een goedkoop alternatief dat voor een uniek ontwerp kan zorgen: zelfklevende tegels.

Dit is een goede keuze voor die mensen die het schilderen van tegels te ingewikkeld vinden of die denken dat de verandering niet radicaal genoeg is voor wat ze voor ogen hebben. Zelfklevende tegels zijn op de markt verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen zodat je ze kunt mixen en matchen.

Je moet eerst de muur reinigen om de lijm op een gepolijste en uniforme manier te laten hechten. Verwijder vervolgens gewoon de plastic folie, plak je tegel op en de nieuwe stijl zal eruit zien als een echte tegel. Er zijn twee presentaties: tegels die de hele muur bedekken en tegels die je per vierkant kunt installeren, de keuze is aan jou!

4. Behang voor de ruimte bij je wastafel

Ok, misschien zijn tegels niet helemaal jouw ding. Misschien vind je deze nieuwere behangtechniek wel leuk. Het kan de hele muur bedekken en verf vervangen. Sommige mensen kiezen hiervoor omdat de patronen deze ruimte er moderner uit laten zien en het daardoor allemaal niet zo statisch lijkt.

Dit idee zorgt er ook voor dat je specifieke plekken in je huis kunt oproepen en een originele stijl hier kunt doen herleven met andere soorten texturen. Vinylbehang is het aanbevolen materiaal om in de ruimte bij de wastafel te plaatsen, omdat het het beschermt tegen vocht en het gemakkelijk schoon te maken is.

Ideeën om de ruimte bij de wastafel te renoveren

5. Meubels en accessoires in de ruimte bij de wastafel

Je kunt ook vernieuwen door rekening te houden met belangrijke elementen zoals meubels. Probeer je te renoveren zonder te grote veranderingen? Houd dan gewoon dezelfde elementen en schilder ze om in een nieuwe stijl te passen.

Als je echter echt een ingrijpende verandering wilt, voeg dan wat nieuwe meubelstukken toe. Er zijn veel verschillende betaalbare stukken te vinden.

Onderschat de accessoires ook niet. Deze geven je ruimte namelijk een visueel tintje. Spiegels, planken, dressoirs en handdoeken kunnen dat speciale tintje toevoegen en ook de kleuren in de hele ruimte versterken.

Het renoveren van de ruimte bij je wastafel vereist planning

Enkele van de laatste aanbevelingen voor het renoveren van deze ruimte zijn:

  • Houd een brainstormsessie om een goed idee te selecteren en stel dan je budget in. Voer het vervolgens uit zonder verdere improvisaties.
  • Vraag technisch advies om schade aan de gekochte producten en het gebied bij je wastafel in het algemeen te voorkomen.
  • Let op elk detail, van het grootste tot het kleinste. Dit is de sleutel tot een goed ontwerp.
  • Voer meerdere ideeën tegelijk uit als de ruimte dit toelaat. Je kunt bijvoorbeeld vinylbehang afwisselen met geschilderde tegels als je deze combinatie mooi vindt.

We hopen dat je deze tips handig vond!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gibbs, Jenny, and Simon Osborne. Diseño de interiores: Guía útil para estudiantes y profesionales. Editorial Gustavo Gile, SA, 2006.
  • GUTIÉRREZ, PALOMA MIGOYA. “El color en el diseño de interiores.” CSIF Revistas (2010): 1-10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.