Ontdek hoe je je huis met neutrale tinten kunt decoreren

Neutrale tinten zijn een zeer populaire stilistische bron in interieurdecoratie. Ze stellen je in staat om meer licht in huis te brengen en met andere, levendigere kleuren te spelen. Lees dit artikel voor enkele handige tips!
Ontdek hoe je je huis met neutrale tinten kunt decoreren

Laatste update: 14 februari, 2021

Je huis is je toevluchtsoord waar je de meeste tijd doorbrengt. Het kan als je deze praktische tips opvolgt een eenvoudige en goedkope taak zijn om er een harmonieuze en evenwichtige ruimte van te maken. In dit artikel laten we je zien hoe je je huis met neutrale tinten kunt decoreren.

Het gebruik van een neutraal kleurenpalet om je huis te decoreren is altijd een veilige gok. Het raakt nooit uit de mode en is ook zeer veelzijdig en gemakkelijk met elke meubelstijl te combineren. Ontdek de geheimen van de neutrale tinten die het meest in interieurontwerp worden gebruikt: wit, grijs en beige.

Ontdek hoe je je huis met neutrale tinten kunt decoreren

Wat is een neutrale kleur?

Neutrale kleuren zijn kleuren die je gemakkelijk met elke andere kleur kunt combineren. Ze zijn daarom zo handig en tijdloos. Neutrale kleuren zijn niet opzichtig of fel en concurreren niet met andere kleuren. Je zou kunnen zeggen dat het basiskleuren zijn die bij het hele palet of kleurengamma passen.

De meest gebruikte neutrale kleuren voor elk type project onder decorateurs zijn beige, wit (met al zijn schakeringen, zandwit, gebroken wit…) of grijs. Een aantal tinten zwart of blauw werken soms ook.

Deze pasteltinten helpen om elke textuur of meubel op één plek te integreren. Deze neutrale kleuren kunnen met koude of warme tinten worden gebruikt. Je kunt zelfs warme en koude tinten mengen.

Helderheid

Woonkamer met neutrale tinten

Neutrale tinten maken omgevingen helderder, met een betere ontvangst van buitenlicht of wit licht. Elk huis dat met veel natuurlijk licht wordt verlicht, is dan op zichzelf een succes. Verlichting maakt bovendien of ze nu natuurlijk of kunstmatig is, het verschil tussen elke gewone kamer en een magische omgeving.

Het is duidelijk dat licht weerkaatst en er alle objecten en meubels in baadt, inclusief de muren. Het is daarom logisch om neutrale tinten te gebruiken die het licht verzachten en harmonie aan de ruimte geven.

Om deze reden moet je altijd proberen om warme gloeilampen voor kamers te kiezen waar je een ontspannen en rustige omgeving wilt. Neutrale kleuren helpen bovendien om kamers opnieuw te creëren, omdat ze het licht absorberen dat erop wordt geprojecteerd.

Contrasterende tinten om je huis met neutrale tinten te decoreren

Kleurcontrasten zijn bij decoratie een veelgebruikt hulpmiddel. Neutrale kleuren zijn ideaal voor deze stilistische techniek, omdat je er meer risicovolle of luide stukken op kunt zetten die je erop wilt benadrukken.

Elk type meubel of kunstwerk heeft een plaats op een muur die in neutrale tinten is geschilderd. Denk bijvoorbeeld aan de tentoonstellingshallen van kunstmusea, waar ze sculpturen en schilderijen uit veel verschillende historische perioden tentoonstellen.

Aanvullende kleurkeuze

Salontafel met bloemen

Beginnend met een neutrale achtergrond, zullen elementen met intense kleuren er dus uit springen! Kies de kleur die het beste bij je smaak past. Als je bij het kiezen van een of andere kleur problemen ondervindt, dan kun je chromotherapie gebruiken.

Dat is de studie van de effecten van elke kleur op je gezondheid en gemoedstoestand. Als je deze voordelen kent, dan kun je je beslissing nemen. Neutrale kleuren vallen bij chromotherapie niet op. In plaats daarvan kijk je naar de sterkste kleuren om persoonlijkheid aan de kamer toe te voegen en boven de neutrale tinten op te vallen:

  • Geel: verbetert de concentratie.
  • Oranje: een kleur die de creativiteit stimuleert en warmte geeft.
  • Rood: een stimulerende kleur. Het moet met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt, zoals in kleine details of kleine muren.
  • Roze prikkelt de zintuigen.
  • Violet: de kleur van spiritualiteit.
  • Blauw: het helpt je te ontspannen.
  • Groen: een zeer evenwichtige kleur.

Decoratieve accessoires in neutrale tinten

Ten slotte kun je bij het decoreren van een muur op de neutrale tinten die je kiest verschillende technieken of materialen mengen. Je kunt voor een meer gewaagde look bijvoorbeeld vinylstickers gebruiken.

Stickers zijn namelijk de ideale aanvulling om de stijl van je huis aan de muur te personaliseren. Ze worden ook niet alleen tot kindermotieven in kinderkamers gedegradeerd – er zijn eindeloze mogelijkheden.

Behang is een andere geweldige optie om een aantal delen van het huis of aparte muren in dezelfde kamer te markeren. Om deze reden kun je het belang van het gebruik van neutrale kleuren inzien waarmee je je decoratieve mogelijkheden kunt uitbreiden zonder te botsen.

Nu weet je dus iets meer over neutrale kleuren en de voordelen van het gebruik ervan in je huis. Door je huis met neutrale tinten te decoreren, krijg je voor accessoires, meubels, verlichting en meer een groot aantal opties om mee te spelen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ikeda, T., Matsuyoshi, D., Sawamoto, N., Fukuyama, H., & Osaka, N. (2015). Color harmony represented by activity in the medial orbitofrontal cortex and amygdala. Frontiers in Human Neuroscience. https://doi.org/10.3389/fnhum.2015.00382
  • Yousuf Azeemi, S. T., & Raza, S. M. (2005). A critical analysis of chromotherapy and its scientific evolution. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1093/ecam/neh137
  • Elliot, A. J. (2015). Color and psychological functioning: A review of theoretical and empirical work. Frontiers in Psychology. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.00368

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.