Zeven tips om tegels en tegelvloeren te reinigen

Je moet heel voorzichtig zijn bij het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze je tegels kunnen beschadigen of van kleur kunnen laten veranderen.
Zeven tips om tegels en tegelvloeren te reinigen

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Afhankelijk van het soort vloer dat je thuis hebt, zul je bepaalde technieken moeten leren om deze gedurende een langere periode in perfecte staat te houden. Tegels zijn niet hetzelfde als hardhouten vloeren, marmer of een poreus stenen oppervlak. Daarom willen wij je vertellen wat de beste manier is om tegelvloeren in je huis te reinigen.

Dit soort vloer komt meestal voor in keukens, badkamers of terrassen. Een goede reiniging is nodig om ze netjes te houden. Tegels hebben de neiging om veel vuil te verzamelen en niet alleen aan het oppervlak, maar ook tussen de voegen.

Lees de onderstaande tips om te weten te komen hoe je de tegelvloeren in je keuken en badkamer op een eenvoudige, effectieve en snelle manier kunt schoonmaken.

Tips voor het reinigen van tegels en tegelvloeren

Het schoonmaken van een tegelmuur

Veel mensen denken dat tegels eenvoudig schoon te maken zijn met een vochtige doek. In werkelijkheid is het echter niet zo eenvoudig. Ook natuurlijke producten of chemicaliën zijn nodig om ze goed af te werken.

Verwijder de opbouw van vet

De beste manier om het vet van je tegels te verwijderen is door ammoniak en water te mengen. Dit mengsel is zeer nuttig. Het heeft echter een wat sterke geur. Adem het daarom niet voor langere tijd in.

Hoewel dit mengsel geschikt is voor oppervlakken, kun je het beter niet in contact laten komen met je huid, want het is zeer schadelijk. Met behulp van een spons en een paar handschoenen kun je oppervlakken reinigen met dit product en de rest afdrogen met een schone, droge doek.

Verwijder calciumophopingen

Kalkaanslag kan moeilijk te verwijderen zijn omdat het zich gedurende de tijd ophoopt in combinatie met een slechte reiniging. Je vindt het meestal op alle gebieden die in contact zijn geweest met water met een hoog kalkgehalte.

Om het te verwijderen, meng je een liter water met een kopje witte azijn. Dit mengsel zal je helpen bij het verwijderen van de ophoping van kalkaanslag op de tegelvloeren van de badkamer, keuken of terras.

Reinig je tegels

Niet alleen moet je vuil van je tegels verwijderen, maar je moet ook een manier vinden om ze er uit te laten zien zoals ze verdienen. Om je tegels goed schoon te maken, dompel je een stuk krantenpapier in een mengsel van ammoniak en water.

Schrob vervolgens de tegels. De textuur van de krant zorgt ervoor dat het vuil verdwijnt. Spoel ze later af met water om het beste resultaat te krijgen.

Hoe verwijder je het vuil tussen de tegels?

De voegen tussen de tegels worden altijd vuil. Het oppervlak is poreus, waardoor ze stof, vocht, vet en andere stoffen verzamelen die tussen de scheuren terechtkomen. Om de voegen van je tegels weer wit te maken, moet je een oplossing bereiden die gemaakt is met appelazijn:

  • Meng 100 ml water een 100 ml appelazijn.
  • Wrijf het met een borstel over de voegen en laat het tien minuten intrekken.
  • Als de tijd voorbij is, kun je het afspoelen met kokend water en het daarna laten opdrogen.

Reinig de tegels met baking soda

Baking soda wordt gebruikt voor vele aspecten van huishoudelijke reiniging. In dit geval is het ideaal voor het wegwerken van de meer gecompliceerde oppervlakken van tegels. Je kunt sterke geuren verwijderen en de tegels schoon achterlaten.

  • Om dit te doen strooi je een beetje baking soda over de tegels, en giet daar dan wat water bovenop. Reinig de tegels en laat het tien minuten intrekken.
  • Als de tien minuten voorbij zijn, spoel je het af met heet water. Het zal er dan prachtig uitzien.

Kijk ook eens naar het volgende artikel:
Je toilet schoonmaken met baking soda doe je zo

Reinig de tegelvloeren met bleekmiddel

Bleekmiddel heeft desinfecterende eigenschappen. Bovendien kun je dankzij het actieve bestanddeel makkelijk bacteriën en micro-organismen die zich op de vloer bevinden, verwijderen.

Ook zal bleekmiddel helpen om de voegen te bleken. Je moet er echter op letten dat je niet te veel bleekmiddel gebruikt om je vloeren schoon te maken, omdat het de kleur ervan kan veranderen. Net als bij ammoniak is het belangrijk om het niet in contact te laten komen met je huid en de dampen niet lang in te ademen.

Dit zijn de tips die je kunnen helpen om je tegelvloeren goed te kunnen reinigen. Aarzel de volgende keer vooral niet niet om ze te gebruiken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Abdollahi, M., & Nikfar, S. (2014). Hydrochloric Acid. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00735-1

  • Fedoruk, M. J., Bronstein, R., & Kerger, B. D. (2005). Ammonia exposure and hazard assessment for selected household cleaning product uses. Journal of Exposure Analysis and Environmental Epidemiology. https://doi.org/10.1038/sj.jea.7500431

  • Drake, D. (1996). Antibacterial activity of baking soda. Compend Contin Educ Dent Suppl.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.