Te laat gaan slapen kan het risico op overgewicht verhogen, blijkt uit onderzoek

Te laat gaan slapen kan het risico op overgewicht verhogen. Studies tonen aan dat slaapstoornissen hormonale onevenwichtigheden en energiestoornissen veroorzaken die tot deze stofwisselingsstoornis kunnen leiden. Meer informatie vindt je hier!
Te laat gaan slapen kan het risico op overgewicht verhogen, blijkt uit onderzoek

Laatste update: 09 augustus, 2022

Geloof het of niet, laat gaan slapen kan iemands risico op overgewicht verhogen. Om deze relatie te begrijpen, moeten we beginnen met te erkennen dat overgewicht vandaag de dag een zeer relevant volksgezondheidsprobleem is.

Deze aandoening kan het risico op cardiovasculaire, metabole en centrale zenuwstelsel gezondheidsproblemen aanzienlijk verhogen.

Volgens een studie (Engelse link) houdt de relatie tussen overgewicht en slaap verband met de kwantiteit en de kwaliteit van de slaap. Volgens het onderzoek heeft de huidige werkdynamiek ertoe geleid dat mensen minder uren rust nemen, wat tot uiting komt in de toename van overgewicht en obesitas.

Obesitas is een zeer complexe aandoening waarbij meerdere factoren een rol spelen, zoals genetische, milieu-, sociale en emotionele factoren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent overgewicht als een epidemie die vooral de ontwikkelingslanden treft.

Slaapgebrek in de moderne tijd

In de bovengenoemde studie wordt slaap in verband gebracht met de kans op overgewicht, die lijkt toe te nemen naarmate het beroepsleven uren van de rust wegneemt.

Deze afname van de slaaptijd houdt verband met het overmatig gebruik van elektrische lampen en elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en computers. Er is ook een direct verband met de toegenomen vraag naar arbeid, nachtdiensten in bepaalde banen, en lange reizen.

Er is echter nog meer. Slaapgebrek houdt tegenwoordig ook verband met stemming, persoonlijke problemen en stress. Hierdoor zijn we vatbaar voor acute of zelfs chronische episodes van slapeloosheid.

Waarom hebben we honger?

De sensaties van honger, verzadiging en energiebalans worden geregeld door het neuro-endocriene systeem dat is geïntegreerd op het niveau van de hypothalamus. Bovendien zijn ze een manifestatie van het organisme dat zijn voedingsbehoeften probeert te bevredigen.

Onderzoek toont aan (Engelse link) dat wanneer dit systeem faalt, er metabole problemen kunnen ontstaan, zoals overgewicht of ondervoeding. Wanneer we laat gaan slapen of lijden aan acute of chronische episodes van slapeloosheid, begint het lichaam zijn metabole behoeften te verhogen.

Daarom is het ideaal voor mensen met een actief nachtelijk schema om een specifiek dieet te volgen en aan lichaamsbeweging te doen. Dit is noodzakelijk om de effecten van de verstoring van het evenwicht tegen te gaan.

Hoe staat slaapgebrek in verband met overgewicht?

Een vrouw gaapt en staat voor de koelkast

Een studie wijst uit (Engelse slaap) dat slaap essentieel is voor een goede synchronisatie van hormonen. Deze hormonen hebben specifieke circadiane patronen. Wanneer dit patroon wordt verbroken, door slaapgebrek omdat iemand laat gaat slapen, verandert dit hun functie.

Wanneer dit gebeurt, beïnvloedt het de energiebalans die van invloed is op het lichaamsgewicht, dat een evenwicht moet hebben tussen energieinname en -verbruik. De korte duur van de slaap zou dit evenwicht kunnen aantasten en stofwisselingsstoornissen, zoals overgewicht, veroorzaken.

Het is dus duidelijk dat laat gaan slapen het risico op overgewicht kan verhogen, als gevolg van het beruchte slaaptekort. Dit begrip wordt gekenmerkt door het geringe aantal uren dat wordt geslapen. Deze situatie heeft de neiging zich te herhalen aangezien mensen dan elke nacht minder en minder slapen.

Hoeveel uren moeten we slapen?

Volgens deskundigen op het gebied van slaaphygiëne varieert het aantal uren naar gelang van de fase van de levenscyclus. Voor pasgeborenen is dat tussen zestien en achttien uur. Voor kleuters is dat tussen elf en twaalf uur, en voor adolescenten ongeveer tien uur. Volwassenen zouden tussen zeven en acht uur moeten slapen.

Dit is noodzakelijk om energie terug te winnen en het lichaam te helpen bij het uitvoeren van de stofwisselings- en endocriene processen waarover we het al hebben gehad. Bovendien vermindert goed slapen vermoeidheid overdag, de kans op overactiviteit door uitval van motorische activiteiten en fysieke en emotionele stoornissen, en ook slechte werk- of schoolprestaties.

Het gaat echter niet alleen om de juiste hoeveelheid slaap. Er is ook een probleem als je het circadiane ritme verandert, want het is ook schadelijk om laat te gaan slapen, zelfs als je de volledige acht uur krijgt die je lichaam nodig heeft.

Tips voor een gezonder leven

Heb je je ooit afgevraagd hoe je een gezonder leven kunt leiden, inclusief een goede slaaphygiëne? Wel, hier zijn enkele tips die daartoe zullen bijdragen en de kwaliteit van je leven positief zullen beïnvloeden, waardoor het risico op overgewicht afneemt.

Zelfzorg

Zelfzorg is gebaseerd op de beslissingen die iemand neemt voor zijn fysieke, emotionele en mentale welzijn. Voor jezelf zorgen is van fundamenteel belang en zal de sleutel zijn om elk ander advies of aanbeveling over te nemen.

Elkaar helpen om je gewoonten te verbeteren

De acties van de mensen om ons heen hebben een grote impact. Dat geldt nog meer als ze erop gericht zijn elkaar te helpen en te ondersteunen. In het specifieke geval van slaap, kun je het volgende doen. Praat erover met je partner, kinderen en familieleden en probeer elkaar te helpen om je gewoonten te verbeteren.

Gezonde omgevingen

Dit punt is heel belangrijk voor een gezond leven. Laat gaan slapen kan het risico op overgewicht verhogen, niet alleen door het feit dat men buiten de juiste uren slaapt, maar ook omdat de omgeving een invloed heeft.

Je moet dus een gezonde omgeving of goede omgevingsomstandigheden creëren. Naast het kiezen van een precieze bedtijd, is het noodzakelijk om rekening te houden met afleidende factoren. Doe het licht uit, zorg dat er geen tv in de kamer staat en houd de mobiele telefoon ver weg.

Studies (Spaanse link) wijzen ook uit dat geluid van buitenaf, zoals geluid van voertuigen, de kwaliteit van de slaap kan beïnvloeden. Zorg er dus voor dat je slaapkamer ook geïsoleerd is van geluiden die je kunnen beletten om goed te slapen.

Eet gezond

Gezond eten is van fundamenteel belang om je goed te voelen en een gezond leven te leiden. Hoe jij je lichamelijk voelt, beïnvloedt je mentale en psychologische toestand. Er zijn zelfs bepaalde voedingsstrategieën die slapeloosheid helpen bestrijden, zoals studies hebben aangetoond (Spaanse link).

Een gezonde voeding houdt rekening met het feit dat er producten zijn die ertoe kunnen leiden dat je laat opblijft, zoals cafeïne, thee, guarana, cacao en mate. Het gaat er niet om deze producten volledig te elimineren, maar de concentratie te verminderen. Bovendien kun je beter vermijden om ze vlak voor het slapengaan te consumeren.

Beweging

Net zoals voeding essentieel is voor een gezond leven, is een beetje lichaamsbeweging dat ook. Dit zal ons helpen ons prettiger te voelen bij de dingen die we doen. Naast het verbeteren van onze levenskwaliteit zullen we ook meer energie krijgen.

Het is het directe middel om het risico op overgewicht te verminderen. Studies (Engelse link) wijzen uit dat lichaamsbeweging de variabelen van de slaaphygiëne zoals slapeloosheid en hypersomnia vermindert.

Te laat gaan slapen kan inderdaad het risico op overgewicht verhogen

Zoals je in dit artikel hebt gelezen kan te laat slapen inderdaad het risico op overgewicht verhogen. Hoewel de directe relatie tussen slaap en overgewicht nog wordt bestudeerd, is aangetoond dat de grootste invloed op hormonaal gebied ligt.

Door laat te gaan slapen en hier aan te wennen, wijzigen we bovendien onze eetgewoonten en verbruiken we meer calorieën. Dit alles leidt tot een verstoring van het evenwicht die het gewicht, de alertheid en de motorische processen beïnvloedt.

Hierbij is het belangrijk dat je de adviezen opvolgt om gezonder te leven, net zoals het aanleren van goede slaapgewoonten. Je lichaam en geest zullen je er dankbaar voor zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chamorro, R. A., Durán, S. A., Reyes, S. C., Ponce, R., Algarín, C. R., & Peirano, P. D. (2011). La reducción del sueño como factor de riesgo para obesidad. Revista médica de Chile, 139(7), 932-940
  • Zamorano Gonzáleg, Benito, Velázquez Narváez, Yolanda, Peña Cárdenas, Fabiola, Ruiz Ramos, Lucía, Monreal Aranda, Óscar, Parra Sierra, Víctor, & Vargas Martínez, José Ignacio. (2019). Exposición al ruido por tráfico vehicular y su impacto sobre la calidad del sueño y el rendimiento en habitantes de zonas urbanas. Estudios demográficos y urbanos, 34(3), 601-629. https://doi.org/10.24201/edu.v34i3.1743
  • Hita, M. E. G., Macías, K. G. A., & Enríquez, S. S. (2006). Regulación neuroendócrina del hambre, la saciedad y mantenimiento del balance energético. Investigación en salud, 8(3), 191-200.
  • Miró, E., Iáñez, M. A., & del Carmen Cano-Lozano, M. (2002). Patrones de sueño y salud. International Journal of Clinical and Health Psychology, 2(2), 301-326.
  • Restrepo, H. E., & Málaga, H. (2001). Promoción de la salud: cómo construir vida saludable. Pan American Health Org.
  • Jaramillo, T. M. U. (1999). El autocuidado y su papel en la promoción de la salud. Investigación y educación en enfermería, 17(2), 109-118.
  • Aguilar-Parra, José Manuel, & Gallego, José, & Fernández-Campoy, Juan Miguel, & Pérez-Gallardo, Eloy Rafael, & Trigueros, Rubén, & Alías-García, Antonio, & Álvarez, Joaquín, & Cangas, Adolfo Javier (2015). Influencia de programas de actividad física en la calidad del sueño de personas mayores de 55 años. Revista de Psicología del Deporte, 24(2),289-295.[fecha de Consulta 4 de Mayo de 2021]. ISSN: 1132-239X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=235141413012
  • Cárdenas. V., Hernández, R. El sol del sueño como riesgo de obesidad.Desarrollo Cientif Enferm. Vol. 20 N° 1 Enero-Febrero, 2012.
  • Su guía para un sueño saludable. National Heart Lung and Blood Institute. 2013.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.