Voor- en nadelen van het gebruik van smartphones bij kinderen

17 september 2019
Kinderen en smartphones worden steeds jonger met elkaar verbonden. Het is onvermijdelijk, ze zijn in de eeuw van de technologie geboren. Het is aan de ouders om te beslissen wanneer ze ze kunnen gaan gebruiken door de voor- en nadelen te evalueren.

Smartphones spelen een steeds belangrijkere rol in het leven van kinderen. Ouders, leraren, psychologen, technologen, adverteerders, fabrikanten en zakenmensen hebben allemaal een heel andere kijk op dit onderwerp. Wil je dus weten of je je kinderen een smartphone moet laten geven? Wil je weten of het gebruik van smartphones verstandig is?

In dit artikel kun je naar zeven voor- en nadelen kijken van het gebruik van smartphones bij kinderen.

Wat is een smartphone?

Kinderen die smartphones gebruiken

Een smartphone is een soort telefoon met meer connectiviteit en capaciteit om gegevens op te slaan en heeft meer voorzieningen dan een conventionele mobiele telefoon. Het is eigenlijk een zakcomputer.

Er is veel gesproken over het overmatig gebruik van smartphones tijdens de kindertijd en ook vanaf een steeds jongere leeftijd. Moet het dus wel of niet worden toegestaan?

Om de beste beslissing te nemen, moet je de voor- en nadelen analyseren en dan beslissen wat het beste voor de dynamiek van je kinderen en gezin is.

Lees ook dit artikel:
4 negatieve effecten van je mobiele telefoon die je nog niet kende

De voordelen van het gebruik van smartphones door kinderen

1. Smartphones zijn iets normaals in onze wereld

We leven in een tijdperk gedomineerd door technologie, dus het kan tegenstrijdig zijn om een kind geen toegang tot een smartphone te geven.

Hoe leg je kinderen immers uit dat smartphones schadelijk kunnen zijn als je ze toestaat om met computers en tablets te spelen of als je zelf een smartphone gebruikt?

2. Het is een gelegenheid om meer kennis op te doen

Na de les kan het gebruik van smartphones onder begeleiding van leraren kinderen ertoe aanzetten om informatie over het onderwerp op te zoeken.

Hierdoor kunnen kinderen leren hoe ze educatieve hulpmiddelen kunnen gebruiken door naar informatie te zoeken die interessant is voor de opdracht en wordt grondig onderzoek bevorderd in plaats van gewoon plagiaat te plegen.

3. Ze kunnen helpen bij het bevorderen van veiligheid en contact

Het is echt een pluspunt dat ouders hun mobiele telefoon kunnen gebruiken, om in geval van nood, met hun kinderen in contact te komen door te weten hoe en waar ze zijn. Veel mobiele telefoons zijn met een GPS-systeem uitgerust, waarmee ouders de mobiele telefoon kunnen volgen en zo weten waar hun kind is.

4. Het gebruik van smartphones moedigt verantwoordelijkheid aan

Wanneer ouders hun kinderen toestaan om smartphones te gebruiken, dan kan dit een manier zijn om hen te leren hoe ze verantwoordelijk moeten zijn. Dit betekent niet alleen zorgvuldig met de mobiele telefoon omgaan, maar ook met de tijd en het gebruik van het apparaat.

5. Ze hebben gemakkelijk toegang tot leermiddelen

Smartphones kunnen kinderen helpen om onder andere:

  • Kalenders te gebruiken om de data van examens te onthouden.
  • Spraaknotities te maken om iets interessants te onthouden.
  • Het opslaan van telefoonnummers van hun ouders, leraren en vrienden.
  • Een foto te maken van een schets op het whiteboard, wat ze kan helpen om te leren.

Dit zijn allemaal zeer interessante leermiddelen.

De nadelen van het smartphone-gebruik bij kinderen

Mobiele telefoon in de hand van een vrouw

Natuurlijk zijn deze telefoons niet allemaal voordelig. Er zitten aan het gebruik van smartphones ook schaduwkanten, risico’s en gevaren. Hier zijn dus enkele nadelen van kinderen op een jonge leeftijd in de wereld van technologie te introduceren.

1. Het gebruik van smartphones beïnvloedt de fijne motoriek van kinderen

Een kind moet leren om een potlood te pakken en leren schrijven voordat hij leert om een smartphone te gebruiken. Met hun wijsvinger en duim iets vastpakken is voor elk kind namelijk een van de fundamentele mijlpalen in de psychomotorische ontwikkeling.

Volgens sommige onderzoeken kunnen kinderen door deze vroege introductie en overmatig gebruik van mobiele telefoons en tablets van deze eenvoudige en fundamentele beweging afdwalen.

2. Het leren van geschreven taal wordt beperkt

Kinderen die via chats, sms-berichten of de sociale media communiceren gebruiken woorden niet volledig en communiceren alleen met afbeeldingen, die de ontwikkeling van de geschreven taal kunnen beïnvloeden. Dit is een basistool voor latere prestaties in hogere onderwijsniveaus.

3. Het gebruik van smartphones stimuleert sociaal isolement

Net als videogames leidt het constante gebruik van een smartphone tot sociaal isolement. Een kind kan spelen, op internet surfen, op sociale media communiceren, maar niet echt met de mensen om hem heen communiceren. Het ontwikkelen van sociale vaardigheden is namelijk een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling.

Bekijk ook dit artikel:
Nomofobie: als je verslaafd bent aan je smartphone

4. Het bevordert mobiliteit op laag niveau en meer obesitas bij kinderen

Door overmatig gebruik van de smartphone blijven kinderen altijd op de bank zitten of in bed liggen. Het gebrek aan lichamelijke activiteit heeft dan ernstige gevolgen voor de kwaliteit van leven van kinderen. Laat je kind niet het slachtoffer worden van obesitas!

5. Het gebruik van smartphones zorgt voor een verlies van privacy

Smartphones hebben alle tools die het dagelijks leven kunnen bijhouden. Je kind kan foto’s en video’s maken die op allerlei sociale media gedeeld kunnen worden. Hun leven kan zich dan gaan richten op het krijgen van een ‘like’, een opmerking of het krijgen van volgers. De privacy wordt blootgegeven, wat tot ernstige complicaties kan leiden.

6. Ze kunnen slachtoffer of dader worden van cybercriminaliteit

Het ongecontroleerde gebruik van mobiele telefoons stelt kinderen bloot aan cyberpesten of seksuele roofdieren. Een kind kan per ongeluk een intieme foto of video posten en dan het slachtoffer van intimidatie worden.

Aan de andere kant kunnen ze een foto maken of de privé-inhoud van een ander kind delen en hen lastigvallen. Houd het gebruik van de mobiele telefoon van je kind dus nauwlettend in de gaten.

Wat moeten ouders doen?

Let op het gebruik van smartphones

Het scala aan voor- en nadelen van het gebruik van smartphones bij kinderen is groot. Het is daarom de verantwoordelijkheid van ouders om kinderen in de gaten te houden en het gebruik van de apparaten en toegang tot internet te controleren.

Er zijn veel toepassingen om het smartphone gebruik van je kind te controleren. Het enige wat je dus hoeft te doen is geïnformeerd zijn, evalueren en beslissen.

Het is ook belangrijk dat je ze controleert terwijl ze online studeren. Je moet er voor hen zijn en weten wat kinderen doen en welke inhoud ze zien en delen. In de juiste handen kunnen smartphones dus een prachtig hulpmiddel zijn.