Hoe stuiptrekkingen tijdens de slaap te vermijden

Om stuiptrekkingen tijdens de slaap te verminderen, is het essentieel dat je een gezonde levensstijl leidt en voor je slaapgewoonten zorgt. We zullen je vertellen wat ze zijn en welke strategieën je kunt gebruiken om ze onder controle te houden.
Hoe stuiptrekkingen tijdens de slaap te vermijden
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 07 november, 2022

Wanneer ze zich voordoen, kunnen stuiptrekkingen tijdens de slaap zowel degenen die ze ervaren als hun partners wakker maken. Deze reacties worden meestal door een intense slaap of droom voorafgegaan. Meestal heb je het gevoel dat je van de trap valt of ergens van hoog vandaan komt. Is zoiets jou ook al overkomen?

Stuiptrekkingen tijdens de slaap zijn eigenlijk onvrijwillige schokken die voornamelijk tussen wakker zijn en slapen optreden. Ze staan ook als myoclonische spasmen of schokken bekend en ze bestaan uit sterke, korte spierspasmen.

Hoewel ze zorgelijk of ongemakkelijk kunnen zijn, zijn het niet echt ernstige problemen. In feite is het een situatie die veel mensen meemaken. Hoewel we nog niet precies begrijpen waarom ze voorkomen, weten we wel dat bepaalde factoren aan deze periodes bijdragen. We leggen ze hieronder uit.

Waarom treden stuiptrekkingen tijdens de slaap op?

Deskundigen zijn van mening dat stuiptrekkingen in de slaap iets met het voorbereiden van het lichaam op slaap te maken hebben. Op dit moment heeft het lichaam de neiging om alle functies te vertragen, zoals ademhaling en hartslag. De motorische functie stopt bovendien, zodat het lichaam gedurende deze tijd niet reageert en veilig blijft.

Andere theorieën beweren dat deze stuiptrekkingen iets zijn dat we van onze voorouders hebben geërfd. Kijk maar eens naar een onderzoek dat aan de Universiteit van Colorado (Engelse link), geleid door Coolidge plaatsvond.

Deze studie stelde dat hypnische schokken een archaïsche weerspiegeling van de verkeerde interpretatie van de hersenen tijdens spierontspanning aan het begin van de slaap kunnen zijn. Het is alsof het een signaal was dat voorheen slapende voorouders waarschuwde dat ze uit een boom vielen.

Dit suggereert dat stuiptrekkingen tijdens de slaap overblijfselen van een afweermechanisme zijn. Aan de andere kant kunnen volgens een publicatie van Manual MSD triggers zoals geluiden of lichten deze plotselinge bewegingen ook veroorzaken.

Welke factoren kunnen aan stuiptrekkingen tijdens de slaap bijdragen?

Vrouw kan niet slapen

Zoals we allemaal weten, beïnvloedt ons levenstempo tegenwoordig veel aspecten van onze gezondheid. Slaap is bovendien een van de gebieden die de grootste impact ondervindt volgens een artikel gepubliceerd door het Sleep Institute of Madrid (Spaanse link).

Volgens deze experts kan een versneld levenstempo en een paar uur per dag slapen tot het ontstaan van verschillende ziekten leiden. Deze omvatten met name cardiovasculaire, hormonale en immunologische ziekten.

Daarnaast kunnen deze factoren ertoe leiden dat we onvrijwillige spasmen ervaren, omdat veel ziekten ons vatbaar maken om eraan te lijden, stelt een artikel van de Mayo Clinic (Engelse link). Hoewel ze niet allemaal wetenschappelijk zijn bewezen, zijn andere factoren die van invloed lijken te zijn:

  • Angst en stress, volgens een studie gepubliceerd door Therapeutic Advances in Neurological Disorders (Engelse link).
  • Vermoeidheid.
  • Slaapdeprivatie.
  • Cafeïne consumptie: een studie gepubliceerd door Seizure (Engelse link) bespreekt de relatie tussen deze factor en nachtelijke spasmen.
  • Het gebruik van andere stimulerende middelen.

Elk type probleem dat de ontspanning voor het slapengaan verstoort, kan deze spasmen verergeren. Deskundigen zijn zelfs van mening dat nicotine en zelfs lichaamsbeweging gerelateerd kunnen zijn. Er is echter meer onderzoek nodig.

Misschien ook interessant om te lezen:
15 Interessante feiten over dromen die je moet weten

Hoe kan je stuiptrekkingen tijdens het slapen verminderen?

Vrouw doet aan yoga

Aangezien het intuïtief is dat stuiptrekkingen tijdens de slapen het gevolg van angst of stress kunnen zijn, is de eerste stap om deze niveaus te verminderen. Om dit te doen, is het essentieel dat je je mentaliteit verandert en bepaalde gewoonten aanpast.

De routine kan bij veel gelegenheden verstikkend lijken, maar we moeten ons op kalm blijven concentreren. Door de dingen op een minder dramatische manier te zien, kunnen we die constante angst verminderen.

Op dezelfde manier is het essentieel om een gezonde levensstijl te leiden. Een goed dieet en regelmatige matige lichaamsbeweging zijn essentiële maatregelen als het om het bereiken van een goede nachtrust gaat.

Hoewel de conclusies niet definitief zijn, beschrijft een recente studie die in Advances in Nutrition is gepubliceerd (Engelse link), de relatie tussen gezonde voeding en de duur en kwaliteit van de nachtrust.

Gezonde gewoonten om te kunnen slapen

We kunnen bovendien ook de positieve effecten van fysieke activiteit op mentaal gebied waarderen. Volgens onderzoek gepubliceerd door Clinical Psychology Review (Engelse link), draagt lichaamsbeweging bij aan het verlagen van stress en angstniveaus.

In die zin zijn sporten zoals yoga of pilates, die ontspanning en beheer van ademhalingstechnieken bevorderen, sterk aanbevolen alternatieven. Tegelijkertijd is het wat voeding betreft belangrijk om de inname van cafeïne te verminderen.

Zoals we eerder vermeldden, is dit een van de factoren die stuiptrekkingen tijdens het slapen kunnen veroorzaken. Op dezelfde manier zou het raadzaam zijn om met roken te stoppen of in het geval van andere giftige gewoonten, deze volledig te elimineren.

Ten slotte, zoals Hauri (1991) suggereert (Engelse link), is het noodzakelijk om te proberen een goed slaapschema vast te stellen. Probeer je dag zo in te richten dat je minimaal acht uur rust krijgt.

Probeer je problemen niet mee naar bed te nemen. De gedachten die je geest vertroebelen, hebben ook invloed op de manier waarop je slaapt en hoe je in slaap valt.

Verbeter je gezondheid door te slapen

Stuiptrekkingen tijdens de slaap zijn geen gezondheidsrisico. Als ze echter te veel invloed op de kwaliteit van je slaap hebben, dan moet je proberen om je gewoonten te verbeteren.

Zoals we hebben gezien, is je levensstijl een bepalende factor als het om slapen gaat. Als je verder denkt dat je spasmen het gevolg van een complicatie kunnen zijn die verder gaat dan deze factoren, aarzel dan niet om je arts te raadplegen om eventuele twijfels weg te nemen en grotere problemen te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.