15 Interessante feiten over dromen die je moet weten

Ontdek in dit artikel enkele van de meest interessante feiten over dromen. Mis het niet!
15 Interessante feiten over dromen die je moet weten

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen dromen en anderen niet? Of hoe lang dromen we elke nacht? In dit artikel zullen we alle interessante feiten over dromen onthullen die je moet weten. Ben je er dus klaar voor om versteld te staan?

15 interessante feiten over dromen

Sinds het begin van de mensheid hebben dromen mannen en vrouwen over de hele wereld gefascineerd. De betekenis van dromen heeft honderden twijfels doen rijzen. Om deze reden willen we je enkele interessante feiten over dromen vertellen die je zeker sprakeloos zullen maken.

1. We dromen allemaal

Vrouw met een fijne droom

Wist je dat we allemaal elke nacht dromen? (Behalve voor mensen die aan bepaalde aandoeningen lijden, zoals een REM-stoornis). Het maakt niet uit of je je droom ‘s ochtends herinnert of niet.

We dromen allemaal elke nacht! Hoewel een aantal mensen zich een, twee of zelfs meer dromen kunnen herinneren, kunnen andere mensen dat niet. Let op: Alleen mensen met een REM-stoornis dromen ‘s nachts niet, maar het percentage mensen met deze aandoening is erg klein.

2. Er is zoiets als ‘slaapverlamming’

Het is geen nachtmerrie, maar een aandoening waar duizenden mensen over de hele wereld last van hebben. Slaapverlamming schakelt de persoon die eraan lijdt uit en verhindert hem enige tijd enige vorm van vrijwillige beweging uit te voeren, meestal tussen de staat van slaap en waakzaamheid.

Misschien ook interessant om te lezen:
Slaapstoornissen bij kinderen: tests en behandelingen

3. We brengen ongeveer 6 jaar van ons leven door met dromen

Dat is natuurlijk zonder de tijd toe te voegen die we dagdromen! Elke nacht dromen we meerdere keren gedurende periodes van 5 tot 20 minuten. Als we dat met de huidige levensverwachting uitrekenen, dan kunnen we concluderen dat mensen gemiddeld zo’n zes jaar dromen.

4. Interessante feiten over dromen: we vergeten dromen een paar minuten nadat we wakker worden

Dromen worden voor het grootste deel gemakkelijk vergeten. Is het je ooit overkomen dat je iemand over een droom probeert te vertellen en het glipt gewoon uit je hoofd?

Dit gebeurt, omdat de manier waarop we informatie verwerken en de informatie in het geheugen opslaan niet hetzelfde is als de manier waarop onze geest droomt.

5. Sommige mensen dromen dingen die dan gebeuren

Man ligt op zijn buik te slapen

Voorspellingen laten situaties zien die zich uiteindelijk in het echte leven voordoen. Ja, we hebben het dus over voorspellingen. Er is nog steeds geen wetenschappelijke verklaring voor, maar er zijn gevallen bekend van mensen die van situaties droomden die later zijn gebeurd. Bijvoorbeeld:

  • Ze zeggen dat Abraham Lincoln van zijn moord heeft gedroomd.
  • Een aantal mensen droomde naar verluidt over de tragedie van de Titanic.
  • Er wordt gezegd dat een aantal slachtoffers over de aanslag op de Twin Towers van een mogelijke catastrofe had gedroomd.

6. Enkele van de beroemdste uitvindingen uit de geschiedenis waren op dromen gebaseerd

Zoals je zult zien, hebben een aantal uitvinders de mensheid zoals we die kennen op basis van hun dromen veranderd. Dit is het  bijvoorbeeld het geval voor onder andere:

  • Larry Page, maker van Google.
  • James Watson, ontdekker van de dubbele helix van DNA.
  • Elias Howe, uitvinder van de naaimachine
  • En vele anderen!

7. De dromen van mannen en die van vrouwen kunnen verschillen

Een aantal studies hebben aangetoond dat, hoewel vrouwen voornamelijk van familie en vrienden in vertrouwde situaties dromen, mannen de neiging hebben om agressievere dromen te hebben (Engelse link).

Dit zijn dan voornamelijk dromen met agressieve ontmoetingen met andere mannen. Dit komt waarschijnlijk doordat mannen in onze samenlevingen nog steeds gesocialiseerd worden om agressiever te zijn.

8. Interessante feiten over dromen: je hersenen rusten ‘s nachts niet

We hebben de neiging om slaap met een moment van rust en vrede te associëren en we stellen ons voor dat ons brein ‘wordt uitgeschakeld’. Zoals je echter moet vermoeden, is dit niet waar: de hersenen zijn actief terwijl we slapen, zo dromen we.

9. Een aantal mensen droomt in zwart-wit

We dromen meestal in kleur, maar een aantal mensen doet het in zwart-wit. In een aantal gevallen droom jij zelfs misschien ook in zwart-wit. Is het je ooit overkomen?

10. De meeste mensen kunnen in een droom niet lezen

Slapende vrouw

Heb je ooit een droom gehad waarin je aan het lezen was? Of waar je op het punt stond om een examen af te leggen? Het lezen van een vel papier in een droom is geen eenvoudige taak en in feite kunnen veel mensen het niet. Dit is waarom er zoveel dromen over het niet slagen van examens zijn! Hetzelfde geldt ook voor het aflezen van de tijd.

11. Interessante feiten over dromen: dieren kunnen ook dromen

Het is niet bewezen (en in feite is het erg ingewikkeld om te bewijzen). Het vermoeden bestaat echter dat dieren ook dromen. Heb je je hond zijn poten zien schudden en tijdens het slapen zien kreunen? De eenvoudigste verklaring is dan dat hij droomt!

12. Soms is het mogelijk om je dromen te sturen en te veranderen

Van lucide dromen is sprake wanneer we ons bewust zijn van wat we dromen en we op de een of andere manier de droom tijdens het slapen naar believen kunnen veranderen.

13. We dromen meer negatieve dingen dan positieve dingen

Wetenschappers weten niet waarom. Verschillende onderzoeken hebben echter geconcludeerd dat negatieve dromen vaker voorkomen dan positieve. Emoties als onrust, angst en wanhoop kwamen vaker in studies voor dan geluk en liefde.

14. Interessante feiten over dromen: blinde mensen dromen ook

Niet kunnen zien weerhoudt blinde mensen er niet van om te dromen (Engelse link). In feite dromen velen van afbeeldingen, terwijl anderen dat via hun andere zintuigen doen, zoals aanraking, geur of gehoor.

15. We dromen alleen van gezichten die we hebben gezien

Dus nu weet je het: als je er ooit van droomt om achtervolgd of aangevallen te worden en je kunt het gezicht van je aanvaller zien, dan moet het iemand zijn die je kent of ergens hebt gezien!

Hebben we je met deze interessante feiten over dromen verrast? Vanavond, als je gaat slapen, zul je je zeker enkele van deze leuke feiten herinneren. Slaap lekker!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martin Dresler, Stefan P. Koch, Renate Wehrle, Victor I. Spoormaker, Florian Holsboer, Axel Steiger, Philipp G. Sämann, Hellmuth Obrig, Michael Czisch; “Dreamed Movement Elicits Activation in the Sensorimotor Cortex”, Current Biology, 21, (1-5) November 8, 2011, DOI:10.1016/j.cub.2011.09.029
  • Empson, J. (2002). Sleep and dreaming (3rd ed.). New York: Palgrave/St. Martin’s Press. Hall, C., & Van de Castle, R. (1966). The Content Analysis of Dreams. New York: Appleton-Century-Crofts.
  • Schredl, M., Ciric, P., Götz, S., & Wittmann, L. (2004). Typical dreams: Stability and gender differences. The Journal of Psychology 138 (6): 485.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.