Selffulfilling prophecy: wanneer je voorspellingen werkelijkheid worden

Verander je overtuigingen, bekijk de dingen vanuit een nieuw perspectief en geloof vooral in wat jij wil. In jezelf geloven is zo belangrijk als je je inzet om een voorspelling in vervulling te laten komen.
Selffulfilling prophecy: wanneer je voorspellingen werkelijkheid worden

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sommige mensen noemen dit het pygmalioneffect, maar de meeste mensen kennen het als selffulfilling prophecy of zichzelf vervullende profetie. De oorsprong is te vinden bij de oude Grieken. Dankzij hen hebben wij deze werkelijkheid leren kennen uit de legende die Ovidius geschreven heeft.

Deze legende vertelt het verhaal van de beeldhouwer Pygmalion. Hij werd verliefd op een van zijn werken dat hij de naam Galatea had gegeven. Zijn liefde voor Galatea was groot, maar blind, want hij behandelde het beeld alsof het een echte vrouw was.

De godin Aphrodite ontdekte hoe sterk de liefde van Pygmalion voor zijn creatie was, dus bracht ze het tot leven. Alles wat hij zo graag wou, werd eindelijk werkelijkheid.

Selffulfilling prophecy in ons dagelijks leven

shirt met lippenstift kussen

Wat gebeurt er met mensen die het moeilijk hebben met jaloezie? Ze houden hun partner voortdurend in het oog. Ze gaan op zoek naar bewijs dat hun partner hen misschien bedriegt. En uiteindelijk zullen ze door dit gedrag datgene vinden waarvoor ze zo bang waren.

Het klinkt ironisch dat de dingen waarvoor we zo bang zijn, werkelijkheid kunnen worden. Onze handelingen en daden werken echter op een manier alsof ze erom roepen dat die dingen zouden gebeuren.

Zonder het te willen, gaat een jaloerse persoon op zoek naar bewijs dat er niet is. Als hij dit echter blijft doen, dan zal hij uiteindelijk precies die dingen vinden waarvoor hij bang was.

Hetzelfde gebeurt ook in andere omgevingen, bijvoorbeeld op school. Wanneer een leraar gelooft dat een leerling zal falen voor de cursus, dan gelooft hij dit onbewust. Hij gaat zich dan op een bepaalde manier gedragen zodat zijn voorspelling werkelijkheid wordt.

We zien hier dat selffulfilling prophecy regelmatig aanwezig is in negatieve situaties, maar je kan het pygmalioneffect ook op een positieve manier gebruiken. Denk aan wat er gebeurde met Pygmalion in het verhaal van Ovidius.

Geloof dat je zal slagen in een project. Zeg tegen jezelf dat je een droom zal verwezenlijken. Dit kan ervoor zorgen dat je deze dingen echt bereikt.

Niets is onmogelijk. Onze levens worden echter vaker beheerst door negatieve overtuigingen en houdingen dan door positieve. Anderen hebben ook vaak de neiging om ons tegen te houden en af te remmen. Dat is de reden dat je voor het pygmalioneffect meer negatieve voorbeelden zal vinden dan positieve.

Het pygmalioneffect en de wet van aantrekkingskracht

vrouw is aan het brainstormen

Eigenlijk kunnen we selffulfilling prophecy vergelijken met de wet van aantrekking. We geloven dus dat we zelf aantrekking uitoefenen op iets. Op een dag wordt het dan realiteit zonder dat we het verwacht hadden.

Er is geen sprake van magie. Het is bovendien geen kwestie van lotsbestemming. We vinden het antwoord in onze houding die veranderd is.

We gedragen ons bijvoorbeeld anders tegenover onze partner wanneer we hem vertrouwen. Als we denken dat hij ons bedriegt met een ander, dan zal ons houding anders zijn.

Onze daden vormen een pad met een einde dat we niet kunnen vermijden.Vaak besteden we hier echter geen aandacht aan. Dat is de reden dat we dan verrast zijn door onszelf en door de beslissing die we nemen in verband met iets dat gebeurd is.

Heb jij je ooit in een situatie bevonden waarin je steeds dezelfde soort mensen aantrekt? Misschien ga je dan geloven dat je pech hebt dat iedereen om je heen slecht is. Misschien heb je echter niet genoeg naar jezelf gekeken.

Wie weet, misschien besefte je niet dat jij zelf een sterke overtuiging in het onbewuste van je hersenen geïnstalleerd hebt. Vanuit die overtuiging denk je nu dat iedereen liegt en ontrouw is.

Onze gedachten en overtuigingen zijn krachtig. Door ons hiervan bewust te worden, kunnen we het in ons voordeel gebruiken.

Leef het leven dat jij wil

hand met een magneet

Dankzij selffulfilling prophecy kan jij het leven leiden dat jij wil leven. Dit kan eigenlijk op verschillende momenten gebeuren. Je hebt het niet door, maar eigenlijk zijn alleen je gedachten de oorzaak van je pijn.

Waarom probeer je dan niet eens het tegenovergestelde? Ja, dit vereist heel wat kracht van jouw kant. Jezelf bevrijden van negatieve gedachten en overtuigingen kan een erg vermoeiende opdracht zijn, maar het is zeker de moeite waard.

Denk aan alle negatieve dingen die je hebt aangetrokken. Beeld je nu even in hoe je het in iets positiefs kan omkeren.

Je moet je overtuigingen veranderen. Probeer de dingen vanuit een nieuw perspectief te bekijken, maar geloof vooral in wat jij wil. Geloven in jezelf is zo belangrijk als je je inzet om je voorspelling in vervulling te laten komen. We zijn allemaal de architecten van ons eigen leven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vargas Castro, D. A., & Castro, D. A. V. (2016). Profecía autocumplida o los dos tiempos de la verdad. Desde El Jardín de Freud. https://doi.org/10.15446/djf.n16.58154
  • Porcar Raro, E., Gimeno Nácher, M. E., Balaguer Rodríguez, P., & Aledón Pitarch, B. (2013). El efecto Pigmalión, autoestima y rendimiento escolar. Fòrum de Recerca. https://doi.org/10.6035/ForumRecerca.2013.27
  • García, V. J. (2015). El efecto Pigmalión y su efecto transformador a través de las expectativas. Textos y Contextos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.