Tadelakt: stijlvolle waterafstotende kalkpleister met cement-effect

Leer alles over de duizendjarige techniek die helemaal in is in de decoratie: tadelakt. We vertellen je wat het is en hoe je het thuis kunt toepassen.
Tadelakt: stijlvolle waterafstotende kalkpleister met cement-effect

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 06 november, 2022

De tadelakt is het trouwe bewijs dat het oude op een gegeven moment actueel wordt en uitloopt op een trend. In dit geval gaat het om decoratie en we laten je kennis maken met deze techniek die, ondanks dat ze al vele jaren gebruikt wordt, steeds populairder wordt.

Vervolgens bekijken we wat dit oude gebruik inhoudt en wat de oorsprong ervan is. Je zult weten hoe je het moet aanbrengen en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat is “tadelakt”?

Ook bekend als “cement effect verf” of”microcement” (Spaanse link), heeft het een sterke inspiratie in het Marokkaanse verleden. Het is een coating of patina die op de muren wordt aangebracht en een cementachtig uiterlijk krijgt, naast een heel bijzondere textuur.

De term is Arabisch en afgeleid van het werkwoord dalaka, dat “poetsen of wrijven” betekent. Dit is precies de basis van deze techniek, die in Marokko heel gewoon is en geleidelijk de grenzen heeft overschreden.

Oorspronkelijk werd het gebruikt om muren tegen vocht te beschermen, want het heeft een krachtige waterafstotende werking. Het werd ook gebruikt voor de vervaardiging van keramiek en Marokkaanse stukken.

Tadelakt wordt echter gevormd met kalk en natuurlijke pigmenten. Het wordt dan gepolijst met kiezelsteentjes om het gladde uiterlijk van de afwerking te krijgen.

Tegenwoordig worden aan deze kalk (Spaanse link) marmerstof en andere minerale poeders toegevoegd. Een troffel wordt gebruikt om het mengsel gelijkmatig te maken.

Het heeft voor het oog een afgeronde en gladde afwerking. Het is decoratief en ondoordringbaar tegelijk, en ook schimmelwerend. Daarom wordt het vooral in badkamers en keukens gebruikt.

Zijn meest actuele voorganger is krijtverf, waarvan de afwerking op fluweel lijkt. Laten we dan eens zien welke toepassingen tadelakt heeft.

Hoe en waar kan “tadelakt” gebruikt worden?

Cementen potten
Hoewel het op microcement lijkt, is het toch niet precies hetzelfde. Het heeft een eigen fabricagetechniek.

Dit is een heel veelzijdige techniek die in verschillende kamers van het huis toegepast kan worden, hoewel de voorkeur uitgaat naar de badkamer en de keuken. Het wordt meestal gebruikt om vloeren, muren en zelfs meubels, zoals aanrechten en werkbladen, te bedekken. Daarnaast is het geschikt voor binnen en buiten.

Bedenk dat het een nogal rustiek stucwerk is, zodat zijn afgeronde en onvolmaakte afwerking mooi oogt. Oorspronkelijk werd het gewreven met een kiezelsteen, zodat dit gebogen effect op een meer geaccentueerde manier werd verkregen. Tegenwoordig wordt een troffel gebruikt, al blijft de afgeronde afwerking bestaan.

Wat het aanbrengen betreft, kan gezegd worden dat het vakmanschap vereist, of op z’n minst enige oefening. Alles hangt af van de plaats die je wilt coaten. Misschien kun je beginnen het zelf te doen op kleinere oppervlakken, tot je de techniek onder de knie krijgt.

We denken dat je dit artikel ook leuk vindt om te lezen:
5 tips om je huis te versieren met miniplantjes

Hoe wordt het aangebracht?

Schoonmaken voor je gaat verven
Gebruik geen schurende middelen voor het schoonmaken. Ze zouden wat je gedaan hebt kunnen verpesten.

Dit product wordt gebruiksklaar geleverd en je hoeft er alleen de door de fabrikant aangegeven hoeveelheid water aan toe te voegen. Hier zijn enkele overwegingen die je in acht moet nemen voor je tadelakt aanbrengt.

  • Maak het oppervlak goed schoon voor de eerste laag. Als je gaten opmerkt, dek ze dan zeker af.
  • Het is aan te bevelen de ondergrond voor te strijken voor je de eerste laag aanbrengt, zodat het product goed hecht.
  • Voor je de tadelakt zelf aanbrengt, maak je de ondergrond nat.
  • Breng het product bij het aanbrengen aan met een spatel of troffel met halfronde bewegingen. Op die manier help je het ronde effect dat met dit stucwerk wordt nagestreefd.
  • Wat de droogtijd betreft, de ideale droogtijd is 8 tot 10 uur.
  • De tweede laag die je aanbrengt moet dikker zijn dan de eerste en evenveel uren laten drogen.
  • Om het werk af te maken wordt meestal een laatste laag was of zwarte olijfoliezeep aangebracht. Dit wordt gedaan om te zorgen dat het oppervlak waterdicht is.

De laatste behandeling doe je om de 2 jaar om de vochtwerende werking te vernieuwen.

Wees voorzichtig

Als je wilt, en om ervoor te zorgen dat het de oppervlakken goed bedekt, breng je meer dan 2 lagen aan. De techniek is niet moeilijk, ze vergt alleen tijd en geduld.

Je moet minstens 30 dagen wachten voor je de plaats waar dit product aangebracht werd nat kunt maken. Om de met tadelakt behandelde oppervlakken schoon te maken, gebruik je geen detergenten of andere schurende middelen, want die zouden het beschadigen.

In die zin heb je alleen water en neutrale zeep nodig om de oppervlakken schoon te maken. Vergeet niet een zachte spons te gebruiken om het niet te beschadigen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Decoratie in etnische stijl: tips om het thuis toe te passen

“Tadelakt”: is het aan te raden of niet?

Tot nu toe hebben we doorgenomen wat deze aan populariteit winnende decoratietechniek inhoudt. Het is echter belangrijk te weten wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Het positieve aspect dat we kunnen aanwijzen is de hygiëne. Omdat het als cement werkt, heeft het een antibacteriële werking en is het schimmelwerend, dankzij het kalkgehalte.

Daarnaast is het een milieuvriendelijke coating.

Een ander voordeel is dat het vocht afstoot. Daarom wordt het zo veel gebruikt in badkamers en keukens. Je voorkomt schimmel en meeldauw op plafonds en muren. Bovendien kun je kleurstoffen aanbrengen, zodat je andere kleuren krijgt, behalve cementgrijs.

Van de nadelen kunnen we vermelden dat het door vakmensen aangebracht moet worden. Ook heeft het een lange droogtijd nodig om de gewenste hardheid te bereiken. Het is belangrijk om contact met deze plekken een tijdje te vermijden.

Tenslotte is het niet het meest economische materiaal. Misschien is dit de reden waarom het meestal op kleine oppervlakken wordt aangebracht. We hopen dat je deze informatie tot je voordeel kunt gebruiken en dat je aangemoedigd wordt om te vernieuwen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Macías, B. E. D. (2017, October). Evaluación de la permeabilidad del tadelakt aplicado sobre diferentes materiales base. In Actas del Décimo Congreso Nacional y Segundo Congreso Internacional Hispanoamericano de Historia de la Construcción: Donostia-San Sebastián(pp. 417-426).
  • Díaz Macías, B. E. (2018). Adaptación del tadelakt a la región de clima cálido de México empleando cal como material hidrófugo en vivienda de interés social(Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Aguascalientes).
  • Penadés Sanz, J. (2015). Análisis y estudio del microcemento(Doctoral dissertation, Universitat Politècnica de València).
  • Sebastián, D. S. de Historia de la Construcción.
  • Bozzano Ciavaglia, B. (2017). Acabados y revestimientos en el diseño de arquitectura de tierra.
  • Espuga Bellafont, J., Gibert Armengol, V., & Berasategui Berasategui, D. (1999). Revoques y estucados: teoría y práctica. Edicions UPC.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.