9 fouten die schimmel in je huis veroorzaken

Schimmel in huis is een gevaar voor de gezondheid, en het kan zijn dat je fouten maakt die schimmelvorming veroorzaken. Ontdek de meest voorkomende problemen in dit artikel.
9 fouten die schimmel in je huis veroorzaken

Laatste update: 24 augustus, 2022

Schimmel in huis is een gevaar voor de gezondheid, en het kan zijn dat je fouten maakt die schimmelvorming in je huis veroorzaken. Zo zijn luchtbevochtigers of luchtverspreiders steeds vaker aanwezig in huizen met koud en droog weer. Deze apparatuur kan echter op lange termijn vochtproblemen op muren of andere oppervlakken veroorzaken.

Schimmel en vocht in huis verhogen het risico op ziekten zoals astma zo staat in een artikel dat in het tijdschrift Plos One (Engelse link) verscheen. Om deze en andere risico’s te vermijden, is het dus belangrijk om de fouten die tot het ontstaan van schimmel in je huis kunnen leiden te corrigeren.

De meeste mensen weten wel dat je het bed eerst moet laten luchten voordat je het opmaakt, om te voorkomen dat je beddengoed klam blijft. Er zijn echter nog meer punten waar je op moet letten. Hieronder onthullen we ze in detail.

Fouten die schimmel in huis veroorzaken kunnen

Hoewel schimmels belangrijk zijn omdat ze onder andere helpen bij de afbraak van organismen, wil je het niet in je huis hebben. Niet alleen zal het je gebouw ruïneren, maar het kan ook de gezondheid van jou en je gezin in gevaar brengen (Engelse link). Om te voorkomen dat schimmel in huis gaat gedijen, moet je de volgende fouten vermijden.

1. Je badkamer mist goede ventilatie

Een beschimmelde badkamer
De badkamer is een van de natste ruimtes in huis. Daarom moet ze regelmatig schoongemaakt worden om schimmelgroei te voorkomen.

Warmte en vochtigheid zijn twee kenmerken die nodig zijn voor bepaalde bacteriën, schimmels en zwammen om te gedijen. Helaas zijn de meeste badkamers vochtig en warm, waardoor deze ruimte van het huis ideaal is voor de groei van schimmel en meeldauw.

Wat kun je eraan doen? Zorg voor een goede luchtstroom in de ruimte door indien mogelijk de deuren en ramen open te zetten. Overweeg een afzuigventilator in de badkamer te plaatsen als je geen ramen hebt.

Aan de andere kant is het belangrijk om oppervlakken droog te houden. Doe na ieder gebruik van de kraan, indien mogelijk, een oppervlakkige schoonmaakbeurt om mogelijke waterafzettingen te verwijderen. Houd ook een droge doek bij de hand om het aanrechtblad van de wastafel af te drogen.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:
Probeer deze producten om je badkamer vlekkeloos schoon te maken

2. Overbewatering van kamerplanten

Velen zijn vaak bezorgd over de hydratatie van hun planten. In een poging om voor voldoende vocht te zorgen, worden ze echter met een teveel aan water overgoten. Deze situatie tast de gezondheid van de plant aan en veroorzaakt vocht- en schimmelvorming.

Wat is hier mis mee? Behalve mogelijke schade aan muren of oppervlakken, kunnen gevoelige mensen allergische reacties krijgen (Engelse link). Daarom moet je, als je witte beschimmelde aarde in de potten ziet, die weggooien.

Gebruik een lepel om de te natte aarde te verwijderen en er verse potgrond voor in de plaats te scheppen. Dat gezegd hebbende, is het ook een goed idee om informatie op te zoeken over hoe vaak je elke plantensoort water moet geven, of te wachten tot meer dan de helft van de grond droog is.

3. Dampvorming bij het koken kan schimmel veroorzaken

Voedsel stomen is heel gezond, en we raden je niet aan het op te geven. Zet in plaats daarvan ramen en deuren open als je aan het koken hebt. Als je een afzuigventilator hebt, zet die dan aan tijdens het koken. Gebruik deksels op de pannen tijdens het koken, en wacht tot het voedsel wat warmte verliest voor je ze verwijdert.

 • Als je water morst, en dat gebeurt nu eenmaal, moet je het meteen opruimen.
 • Vuile vaat en keukengerei zijn andere factoren om te vermijden. Grote stapels doorweekt servies en pannen dragen bij tot het vasthouden van vocht in de keuken, wat kan leiden tot schimmel en meeldauw.
 • Vergeet ook niet thee- en keukendoeken uit te hangen na gebruik om nare geurtjes en schimmelvorming te voorkomen en ze iedere dag te vervangen.

4. Tapijt niet schoonmaken als er gemorst is – zelfs als het alleen maar water is

tapijt schoonmaken

Elk oppervlak met vocht is een mogelijkheid voor schimmelgroei. Ja, tapijten zijn daarop geen uitzondering. Denk twee keer na voor je een vlek op dit oppervlak niet meteen aanpakt, ook al is het maar water. Dit is een van de fouten die tot schimmel en meeldauw in huis kunnen leiden.

In feite kan een tijdige schoonmaakbeurt je heel wat ongemak besparen, zoals blijvende vlekken op het tapijt, het vloerkleed of de vloer, als de vloeistof toch doorsijpelt. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het schimmel- en meeldauwgroei voorkomt.

 • Gebruik droge doeken of keukenpapier om je tapijt zo goed mogelijk droog te maken als je gemorst hebt.
 • Als je op het kleed morst, verwijder dan het vloerkleed, maak het schoon en de vloer droog, en laat het kleed goed drogen voor je het terug legt.

5. Er hopen zich spullen op in krappe ruimtes

Je hoeft geen dwangmatige verzamelaar te zijn. De meeste huizen hebben ruimtes voor spullen die zelden gebruikt worden. Maar als deze ruimtes niet regelmatig worden schoongemaakt, is het een omgeving voor schimmel en meeldauw om te groeien. Knaagdieren en insecten kunnen het huis en de bewoners teisteren.

 • Wacht niet tot de hoeveelheid rommel op de zolder of achter in de kasten uit de hand gelopen is.
 • Probeer driemaandelijkse schoonmaakdagen in te plannen om dingen weg te doen die over de houdbaarheidsdatum zijn of die je niet meer gebruikt. Dit zal het gemakkelijker maken om schimmelgroei te voorkomen en op tijd op te merken.

6. Kleine lekken negeren

Kleine lekkages van kranen, leidingen of lekken zijn de voornaamste oorzaken van schimmel en meeldauw in huizen. Ook hier komt observatie om de hoek kijken als de belangrijkste methode van preventie.

 • Waar moet je op letten? Lekken in muren, plafonds, of oppervlakken in de buurt van waterbronnen en waterlekken in leidingen of kranen.
 • Vergeet niet de omgeving en aansluitingen van het toilet, de wasmachine, de droger, de vaatwasser, waterreservoirs en boilers te inspecteren.
 • Heb je lekken gevonden die de structuur van het huis in gevaar brengen? Bel dan zo snel mogelijk een specialist. Hoe klein het lek ook is, stel de reparatie niet uit.

7. Natte handdoeken op een hoop laten liggen

Natte handdoeken in de wasmand proppen
Na elk gebruik is het belangrijk om handdoeken te drogen. Anders kunnen ze een broedplaats voor schimmelgroei zijn.

De haast van het dagelijks leven kan ertoe leiden dat je bepaalde taken over het hoofd ziet, zoals natte handdoeken te drogen leggen na het douchen. Dit, net als het op stapels laten liggen van vochtige kleren, maakt het gemakkelijker voor schimmel en meeldauw om te groeien.

Daardoor gaan kleren of handdoeken stinken en kunnen ze gaan schimmelen. Om dit te voorkomen, spreid je de kleren uit en laat je ze volledig drogen, liefst in het zonlicht, voor je ze in de wasmand of de kleerkast legt.

8. Opbergen van veel kartonnen dozen

Pas op met het opbergen van enorme hoeveelheden karton op vochtige plaatsen. Kelders en garages worden vaak gebruikt om kartonnen dozen met kerst-, Halloween-, en andere vakantieartikelen in op te slaan. Als dit bij jou het geval is, probeer dan de opslagruimte waterdicht te maken. Bedenk dat schimmel heel goed gedijt op vochtig karton.

Een andere manier om het risico op schimmel te verminderen is om plastic bakken te gebruiken in plaats van kartonnen dozen. Maar als dit geen optie voor je is, probeer dan de dozen ver genoeg uit elkaar te zetten om er lucht tussen te laten circuleren. Ook wat kattenbakvulling of houtskool strooien kan helpen om de vochtigheid in de kamer te regelen. Uiteraard moet je dit wel regelmatig vervangen!

We denken dat je dit ook graag leest:
Maak je eigen kledingopbergers met deze basiselementen

9. Vers brandhout binnenshuis bewaren

Vers brandhout geeft vocht af als het ouder wordt. Daarom moet je, als je het binnenshuis bewaart, zelfs in de garage, rekening houden met mogelijke schimmelgroei. Bewaar het indien mogelijk op een plaats buiten die tegen regen en andere weersfactoren beschermd is, maar wel een goede luchtstroom heeft.

Voorkom fouten die schimmel in huis veroorzaken

Schimmel kan snel gedijen als je niet bijzonder voorzichtig bent. Handdoeken te lang op stapels laten liggen of vergeten de badkamer te ventileren zijn enkele van de veelgemaakte fouten waardoor schimmel in huis ontstaat.

Het grote probleem is dat dit je gezondheid in gevaar brengt, want het lokt allergische reacties en ademhalingsproblemen uit. En dan hebben we het er nog niet over dat ze ook schade toebrengen aan de structuren door de vorming van donkere vlekken of aantasting van materialen. Dus, let op als je een van deze fouten maakt en ga aan de slag!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Quansah R, Jaakkola MS, Hugg TT, Heikkinen SA, Jaakkola JJ. Residential dampness and molds and the risk of developing asthma: a systematic review and meta-analysis [published correction appears in PLoS One. 2014;9(3):e93454]. PLoS One. 2012;7(11):e47526. doi:10.1371/journal.pone.0047526
 • Weinhold B. A spreading concern: inhalational health effects of mold. Environ Health Perspect. 2007;115(6):A300-A305. doi:10.1289/ehp.115-a300
 • Cox-Ganser JM. Indoor dampness and mould health effects – ongoing questions on microbial exposures and allergic versus nonallergic mechanisms. Clin Exp Allergy. 2015;45(10):1478-1482. doi:10.1111/cea.12601

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.