Desinfecteer je keukensponzen met vijf trucjes

Je ziet het misschien niet maar keukensponzen zitten vol mogelijk schadelijke micro-organismen. Ontdek in dit artikel een aantal trucjes om de sponsjes te desinfecteren.
Desinfecteer je keukensponzen met vijf trucjes

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet je waarom het belangrijk is dat je jouw keukensponzen regelmatig desinfecteert? Keukensponzen kunnen vol komen te zitten met schadelijke bacteriën en micro-organismen. Je gebruikt ze immers om zovele schoonmaaktaken uit te voeren.

Enkele onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat sponzen één van de meest besmette huishoudelijke voorwerpen zijn. Ze zijn zelfs meer verontreinigd dan het toilet. Hoe komt dit?

Vocht en voedingsresten in sponzen scheppen een omgeving die de wildgroei van ziektekiemen bevordert. Het is daarom essentieel dat je verschillende methoden leert waarop je de sponzen kan desinfecteren. In dit artikel ontdek je vijf trucjes om je keukensponzen te ontsmetten.

Waarom moet je keukensponzen desinfecteren?

Keukensponzen gebruiken we om schalen en ander keukenmateriaal af te wassen. Door de stof waarvan ze gemaakt zijn, verwijderen ze gemakkelijk het vet en de voedingsresten die aan de borden blijft kleven.

Ze bevatten veel vuil doordat de vochtigheid en de micro-barsten waaruit ze bestaan, een perfecte thuis vormen voor bacteriën zoals onder andere:

In deze omgeving vermenigvuldigen ze zich veel sneller. Bovendien kunnen ze tot wel twee weken overleven.

Wanneer je ze gebruikt om schalen af te wassen, dan kunnen vele van deze micro-organismen zich over verschillend keukenmateriaal verspreiden. Dit verhoogt het risico op infectie.

Gelukkig is het enige wat je moet doen je keukensponzen regelmatig vervangen. Je kan ook enkele methoden gebruiken om ze schoon te houden.

Trucjes om je keukensponzen te desinfecteren

Deze methoden om keukensponzen zijn heel handig. Toch moet je ze nog steeds regelmatig vervangen. Aan de buitenkant kunnen ze er nog goed uit zien. Toch is het mogelijk dat ze binnenin schadelijke afval en bacteriën vasthouden. We geven je hieronder vijf oplossingen om jouw keukensponzen te desinfecteren.

1. Witte azijn

Azijn

Dit product heeft een zure pH voort die de verwijdering van vele bacteriën en afval bevordert. Witte azijn is één van de beste natuurlijke middelen om jouw keukensponzen te desinfecteren.

Deze azijn bevat een hoge concentratie biologische zuren. Daardoor verandert het de omgeving die micro-organismen nodig hebben om zich te verspreiden. Bovendien maakt het een einde aan nare geuren en vet.

Hoe gebruik je het?

  • Kook eerst een kop water in een pan.
  • Meng het dan met de witte azijn.
  • Daarna laat je de spon gedurende ongeveer 20 minuten in het mengsel weken.
  • Wring het dan uit. Dit helpt om het vuil te verwijderen.
  • Als je het nodig vindt, spoel het dan uit met zeep en water.

2. Vloeibaar afwasmiddel

Vloeibaar afwasmiddel kan dankzij zijn reinigende eigenschappen de sponzen desinfecteren. Voor een grondigere reiniging combineer je het best met kokend water.

Hoe pak je het aan?

  • Om te beginnen los je een eetlepel vloeibaar afwasmiddel in een kom kokend water op.
  • Week dan de spons in het mengsel (wees voorzichtig zodat je jezelf niet verbrandt).
  • Na ongeveer 20 minuten spoel je de spons uit en verwijder je alle afval.

3. Gebruik de magnetron om je keukensponzen te desinfecteren

Gebruik de magnetron om te desinfecteren

Je kan dit apparaat gebruiken om je keukensponzen te desinfecteren. Dat heeft te maken met de temperaturen die de magnetron bereikt. Magnetrons helpen om een eind te maken aan de ziektekiemen in keukensponzen. De hoge temperaturen veranderen hun typische vochtige omgeving. Dat betekent dus dat het voorkomt dat micro-organismen gaan groeien.

Hoe doe je het?

Een eerste opmerking: let op want sommige sponzen zijn van synthetische materialen gemaakt. Wanneer ze blootgesteld worden aan hoge temperaturen, dan kunnen ze dus smelten.

Vóór je deze methode gebruikt, is het best om de keukenspons in een kom te laten weken met water en azijn. Wees ook voorzichtig wanneer je de kom uit de magnetron neemt. Je kan je immers verbranden.

  • Zet de kom dan gedurende twee minuten in de magnetron.
  • Als jouw spons vies of muf rook, dan zal deze methode elke geur onmiddellijk verwijderen.

Ook dit is een interessant artikel:
Zes manieren om thuis je wasbak te desinfecteren

4. Citroensap

Dit is niet het krachtigste desinfecterend middel. Toch is citroensap een goed alternatief wanneer je geen andere mogelijkheden in huis hebt. Citroensap is een natuurlijk antibacterieel middel. Het kan helpen om oppervlakten en elementen te desinfecteren. Gebruik het als je merkt dat jouw keukensponzen vuil zijn of stinken.

Hoe pak je het aan?

  • Pers meerdere citroenen uit. Giet het sap dan in heet water.
  • Daarna week je de sponzen gedurende 20 minuten in het mengsel.
  • Spoel ze dan uit met koud water en vloeibare zeep.

5. Etherische tea tree olie

Met tea tree olie je keukensponzen desinfecteren

Tea tree heeft antibacteriële eigenschappen. Dat is de reden dat het kan helpen om de groei van bacteriën onder controle te houden. Dit ingrediënt is vooral bekend voor zijn therapeutische toepassingen. Het is echter ook een geweldige manier om een eind te maken aan micro-organismen op verschillende oppervlakten. Tea tree kan zelfs nare geuren verwijderen.

Wat doe je?

  • Voeg eerst 15 tot 20 druppels tea tree olie aan een kop kokend water toe.
  • Laat dan de spons gedurende 20 minuten in het mengsel weken.
  • Spoel het daarna uit en wring de spons goed uit om de afval te verwijderen. Als je merkt dat de spons er nog steeds vuil uit ziet, maak deze dan schoon met zeep.

Je weet nu hoe belangrijk het is om je keukensponzen te desinfecteren. Aarzel dus niet om één van de desinfecterende methoden te gebruiken die we in dit artikel besproken hebben!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cardinale, M., Kaiser, D., Lueders, T., Schnell, S., & Egert, M. (2017). Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9
  • Erdogrul, Ö., & Erbilir, F. (2000). Microorganisms in Kitchen Sponges. Internet Journal of Food Safety.
  • Wolde, T., & Bacha, K. (2016). Microbiological Safety of Kitchen Sponges Used in Food Establishments. International Journal of Food Science. https://doi.org/10.1155/2016/1659784
  • Rossi, E. M., Scapin, D., Grando, W. F., & Tondo, E. C. (2012). Microbiological Contamination and Disinfection Procedures of Kitchen Sponges used in Food Services. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2012.37129
  • Speirs, J. P., Anderton, A., & Anderson, J. G. (1995). A study of the microbial content of the domestic kitchen. International Journal of Environmental Health Research. https://doi.org/10.1080/09603129509356839

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.