Probeer deze producten om je badkamer vlekkeloos schoon te maken

De badkamer is een van de plaatsen in huis waar zich meer bacteriën ophopen. We vertellen je wat trucjes om natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken die je badkamer brandschoon achterlaten.
Probeer deze producten om je badkamer vlekkeloos schoon te maken

Laatste update: 19 maart, 2022

Er zijn talloze effectieve chemische producten op de markt die zelfs de hardnekkigste vlekken kunnen verwijderen. Het probleem komt als deze producten schadelijke stoffen en geuren in de badkamer achterlaten. Daarom is het ook aan te raden natuurlijke producten te gebruiken om je badkamer brandschoon achter te laten.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn soms in de winkel te vinden, maar ze zijn moeilijk te vinden en duurder voor de consument.

Daarom willen we je hier bij Gezonder Leven een paar natuurlijke producten laten zien die je thuis kunt maken met producten die je vast wel bij de hand hebt, en die je badkamer brandschoon zullen achterlaten. Zo voorkom je ook bacteriële infecties (Spaanse link).

Natuurlijke producten om je badkamer vlekkeloos schoon te maken

We weten zeker dat je het met ons eens bent dat het veel beter is je eigen natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken dan nog meer chemische middelen in je huis te brengen. Hieronder vind je een paar efficiënte oplossingen, waarvan we duidelijk uitleggen hoe je ze klaarmaakt. Ze zijn zo eenvoudig toe te passen dat je het haast niet zult kunnen geloven.

1. Baking soda en witte azijn

Baking soda and vinegar.

Een van de bekendste natuurlijke schoonmaakmiddelen voor badkuipen en tegels is baking soda met witte azijn. Dit doe je door deze stappen te volgen:

  • Giet eerst 1,5 kop (190 g) zuiveringszout in een spuitfles.
  • Voeg vervolgens een half kopje (120 ml) vloeibare zeep toe, een half kopje (120 ml) water, en 2 eetlepels (30 ml) witte azijn.
  • Sluit daarna de fles en schud krachtig om alle ingrediënten goed te mengen.
  • Besproei tenslotte de plek die je wilt schoonmaken en schrob met een handdoek of spons.

Vind hier een andere geweldige schoonmaakoplossing:
Je toilet schoonmaken met baking soda doe je zo

2. Borax en witte azijn

Als je een probleem hebt met schimmel, maak je dan geen zorgen! Je kunt het verwijderen met een mengsel dat je krijgt door een half kopje (120 g) borax en een half kopje (120 ml) witte azijn in een ondiepe kom te gieten.

Je moet het mengsel roeren tot er een dikke pasta ontstaat, die je met een schoonmaakborstel op de schimmel aanbrengt en schrobt. Laat de pasta 1 uur op de schimmel inwerken voor je hem afspoelt.

3. Witte azijn en water

Voor ramen en ander glas, zoals spiegels of schermen, meng je daarentegen 1/4 kop (60 ml) witte azijn met minstens 3 koppen (710 ml) warm water in een spuitfles.

Schud met dit mengsel de fles goed en spuit de oplossing op het glas. Veeg het oppervlak daarna af met een droge handdoek. Schone ramen zijn essentieel om je badkamer brandschoon te houden.

4. Cola

Cola in de wc

Een andere goedkope en verrassende remedie is cola in het toilet te gieten, dat vlekken meteen verwijdert. Laat het 30 minuten zitten en spoel dan het toilet door.

Bovendien verwijder je zo niet alleen oppervlakkige vlekken, maar geef je ook de leidingen een beurt en verwijder je materiaal dat een verstopping in de leidingen kan veroorzaken. Een schoon toilet is synoniem met onberispelijke en gezonde badkamers.

Lees hier meer over de toepassingen van cola:
Maak kennis met deze 8 huishoudelijke toepassingen van Coca-Cola

5. Onverdunde azijn

Een ander middel om van de waterspiegelvlek in de badkuip af te komen is door onverdunde azijn te gebruiken. Het kan aangebracht worden met een spons, lap, of papieren handdoekjes.

Het kan ook gebruikt worden voor tegels, vochtvlekken, of schimmel. Hiervoor moet je een mengsel van azijn en water in gelijke delen maken, ze in een bak met een spuitbus doen, en ze aanbrengen om de tegels schoon te maken.

Idealiter heb je een setje keukengerei en schoonmaakmiddelen bij de hand. Deze zullen het wekelijks grondig schoonmaken minder moeilijk maken. Daarom is het nodig een borstel te hebben om het toilet na gebruik schoon te kunnen maken. Dit voorkomt kalkvorming en het ontstaan van vlekken. We moeten ook een spuitbus vol azijn hebben, en die in de buurt van een doek laten staan.

6.- Etherische oliën

Essential oils.

Het kan geen kwaad om aan deze schoonmaakmengsels (behalve voor de ruitenreiniger) etherische oliën toe te voegen voor een beter aroma. De meestvoorkomende etherische oliën zijn lavendel, tijm, citroen, en eucalyptus.

In de badkamer is niet alles oppervlakkig schoonmaken. Een goede geur is essentieel om badkamers er onberispelijk uit te laten zien. Om dit te doen moeten we bedenken dat, net als chemische schoonmaakmiddelen, ook met chemicaliën gemaakte luchtverfrissers voor thuis schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid.

Daarom is het beter deze producten thuis te maken, met grondstoffen die in elk huis of supermarkt verkrijgbaar zijn.

  • Een voorbeeld is om wat schijfjes citrusvruchten (bv. sinaasappel, citroen, enz.) in heet water te leggen.
  • Meng ze daarna met vleugjes vanille-essence of kaneelstokjes.
  • Voeg tenslotte blaadjes van aromatische planten (zoals tijm, rozemarijn, enz.) toe.

Je hebt dus geen excuses meer om je badkamer brandschoon achter te laten met goedkope, gemakkelijk te maken natuurlijke oplossingen. Welke ga je als eerste proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Olaechea, Pedro M. “Infecciones bacterianas en el paciente crítico: revisión de los estudios publicados entre 2006 y 2008.” Medicina intensiva 33.4 (2009): 196-206.
  • Timmer, Lavern Wayne, and Larry W. Duncan. Citrus health management. No. 634.3049 C5. 1999.
  • Trujillo-Negrellos, Eliseo. “Biocontrol de hongos fitopatógenos en cítricos.” CienciaUAT 4.3 (2010): 20-23.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.