Hoe de geur van natte handdoeken te verwijderen

Badhanddoeken beginnen meestal na meerdere keren gebruik naar vocht te ruiken. Gelukkig zijn er enkele tips en natuurlijke producten die helpen om het volledig te elimineren. Blijf lezen om ze allemaal te ontdekken!
Hoe de geur van natte handdoeken te verwijderen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Badhanddoeken gebruiken we elke dag. Ze worden daardoor vies en moeten dan vaak gewassen worden. Door hun contact met de huid en de vochtigheid zijn ze meestal de perfecte plek voor schimmels en bacteriën om te groeien. Weet jij hoe je die geur van natte handdoeken kunt verwijderen die zo vaak thuis in badkamers voorkomt?

Niemand houdt ervan om een handdoek te gebruiken die vies ruikt. We moeten ze daarom niet alleen regelmatig wassen, maar ook weten hoe we die onaangename geur kunnen neutraliseren. In dit artikel geven we je enkele aanbevelingen.

Tips voor het verwijderen van de geur van natte handdoeken

De beste manier om de muffe geur van handdoeken te vermijden, is door ze aan de lucht te drogen zodra ze zijn gebruikt. Het is ook ideaal om ze regelmatig te vervangen, aangezien de ophoping van vocht en micro-organismen dit probleem bevordert.

Als je dit probleem echter nog steeds hebt, dan kunnen enkele maatregelen helpen om het op te lossen. Blijf lezen, want we delen de beste trucs met je om in je eigen badkamer toe te passen en deze te verbeteren!

Gooi ze niet in de wasmand

Vrouw ruikt aan handdoeken

Maak deze fout niet! Als het tijd is om de handdoeken te wassen, doe dit dan onmiddellijk. Als je ze in de wasmand gooit en een aantal dagen wacht tot ze gewassen worden, dan kan de vreselijke geur nog erger worden.

Hoewel ze droog lijken te zijn, hebben de vuile weefsels al ziektekiemen die dit probleem beïnvloeden. Zelfs als je ze lange tijd vuil laat, dan krijgen ze een gelige of rare teint.

Gebruik een matige hoeveelheid wasmiddel

Onze eerste aanbeveling voor het verwijderen van de geur van natte handdoeken is om een matige hoeveelheid wasmiddel of vloeibare zeep te gebruiken. Hoewel deze producten hun reiniging en desinfectie vergemakkelijken, kunnen ze bij overmatig gebruik de weefsels zelfs aantasten.

Ook wanneer zeepresten op de handdoekstof achterblijven, krijgen deze bij gebruik meestal een vieze geur. In feite is de opeenhoping van zeep de reden waarom de handdoek zijn absorptievermogen verliest.

Baking soda voor de geur van natte handdoeken

Wist je dat je baking soda kunt gebruiken om het wasmiddel bij het wassen van je handdoeken te vervangen? Het is een geweldige optie, vooral als handdoeken die vreselijke, vochtige geur hebben die je er gewoon niet uit kunt krijgen. Dankzij zijn eigenschappen verwijdert het schimmel, elimineert het bacteriën en maakt het stoffen vuilvrij.

In feite is het een van de producten die in de publicatie “Homemade Household Cleaners” (Engelse link) van het Institute of Food and Agricultural Sciences, University of Florida zijn opgenomen. Het wordt vanwege zijn doeltreffendheid bij het desinfecteren en elimineren van vieze geuren tijdens het schoonmaken benadrukt.

Hoe te gebruiken:

  • Giet eerst een kopje baking soda in een emmer heet water.
  • Laat de handdoek vervolgens 20 minuten weken.
  • Spoel daarna zoals gewoonlijk uit en laat het aan de lucht drogen.
  • Als de handdoek lastige plekken heeft, breng het baking soda dan direct aan en wrijf erover.
  • Voeg het product als je dat wilt, ook aan de normale wasmachinecyclus toe.

Witte azijn

Een ander natuurlijk product dat handig is bij het verwijderen van de geur van natte handdoeken uit onze badkamer is witte azijn. Dit ingrediënt heeft het vermogen om geurtjes te neutraliseren.

Zoals benadrukt door de studie Functional Properties of Vinegar (Engelse link), gepubliceerd in de Journal of Food Science, is het bovendien nuttig bij het bestrijden van schimmels en bacteriën.

Aan de andere kant helpen de eigenschappen ervan om stoffen in goede staat te houden en de resten vrij te maken die vlekken veroorzaken. Het is ook ideaal om conventionele wasverzachters te vervangen.

Hoe te gebruiken:

  • De eerste optie die je moet gebruiken om van dit natuurlijke ingrediënt te profiteren, is door het aan de wasmachinecyclus toe te voegen.
  • Als je het echter liever bij het wassen met de hand gebruikt, dan raden we aan om het in heet water te verdunnen. Laat de handdoeken vervolgens 15 of 20 minuten weken.
  • Breng bij hardnekkige vlekken het product ook direct op de handdoek aan en wrijf het erin.

Handdoeken goed opbergen

Nadat je eindelijk die geur van een natte handdoek hebt verwijderd, is het tijd om ze schoon en fris te houden om te voorkomen dat dit probleem zich opnieuw voordoet. Zoals we al zeiden, is het belangrijkste dat je ze droog opbergt.

Of je ze nu buiten of in de droger droogt, je moet ervoor zorgen dat ze droog zijn voordat je ze opvouwt en opbergt. Het is ook het beste om de opslagplaatsen te controleren, omdat ze vaak het middelpunt van vocht zijn (zoals bij sommige kasten gebeurt).

Als je vocht in de kasten hebt, maak dan zakjes met zout, koffie of rijst en doe ze erin. Deze eenvoudige truc helpt om vocht te absorberen en voorkomt op zijn beurt een vieze geur.

Merk je dat je handdoeken deze vreselijke geur van natte handdoeken hebben? Voel je dat je handdoeken vies zijn en stinken? Schrijf deze tips dan op en pas ze zeker toe!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.